Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nové modely strojů Caterpillar

Zveřejněno: 3. 2. 2002

Americká firma Caterpillar úzce spolupracuje se svými referenčními zákazníky a dealery po celém světě a při vývoji nových strojů využívá poznatků a připomínek z praktického nasazení svých strojů. Proto pravidelně uvádí na trh několik inovací. Ani letošní rok není výjimkou a tak v jeho závěru Caterpillar připravil hned několik novinek.



Smykem řízené nakladače
První je z oblasti smykem řízených nakladačů. Caterpillar rozšiřuje svou modelovou řadu (u nás jsou prodávány modely 216, 236 a 246) hned o tři nové modely 232, 242 a 262. Tyto modely se liší na první pohled konstrukcí a kinematikou zdvihových ramen. Jde o takzvaný »Vertical lift« tzn. že od určité výšky zdvihu není dráha pracovního nástroje tvořena radiálou, ale pracovní nástroj se pohybuje po přímce.
Je tak dosaženo většího dosahu pracovního zařízení. Díky zvětšenému rozvoru oproti stávajícím modelům se zvýšila užitečná nosnost, výsypný úhel je až 50° a nakladač je tak schopen efektivněji nakládat nákladní automobily, kde díky většímu dosahu lépe rozloží zatížení vozu. Další konstrukční prvky jsou prakticky shodné se stávajícími modely smykem řízených nakladačů.
Stroje jsou též vybaveny funkcí »Anti Stall«, spjatou s hydraulickým systémem – pístovým axiálním čerpadlem. Ta zamezuje dušení motoru při velmi nízkých otáčkách a vysokém zatížení. Elektronika sleduje otáčky motoru a zatížení hydraulického systému, v případě kritických hodnot sníží průtok v hydraulickém okruhu a tím i výkon odebíraný motoru hydraulickým systémem. Ovládání je pomocí dvou joysticků a pilotních ovládacích okruhů.

Teleskopické manipulátory série B
Rovněž řada teleskopických manipulátorů doznává rozšíření. Nová řada v sérii B nese nejen nové typové označení (TH 220, 330, 340, 350, 360, 460, 560 a 580), ale je rozšířena o modely TH 210 a TH 215 na celkem deset modelů. Řada vychází z nové konstrukce, kde lze mnohé unifikované díly použít po montáž všech modelů. Každý model lze objednat ve čtyřech základních konfiguracích, doplněných o volitelné vybavení.
Změnou prošlo joystickové ovládání pracovního i přídavného zařízení, které je nyní elektro-hydraulické, umožňující ovládat až tři funkce současně. Konstrukce šasi je zjednodušena. Úpravu doznaly stabilizační opěry manipulátorů, umožňující vyrovnání stroje v rozmezí ±5 o. Elektronicky řízené motory Cat mají výkon v rozmezí od 80 do 120 k. Teleskopické manipulátory mohou být vybaveny třemi typy převodovek.
Čtyřrychlostní manuální, typu Powershuttle, čtyřrychlostní automatickou s elektro-hydraulickým ovládáním PowerSynchro a pětirychlostní automatickou rovněž s ovládáním PowerSynchro. Všechny modely manipulátorů lze vybavit tažným zařízením.
Stroje lze osadit různým příslušenstvím, např. několika druhy lopat, paletizačními vidlemi, rameny pro manipulaci s materiálem a pracovními plošinami. U všech modelů jsou prodlouženy servisní intervaly.

Malé pásové nakladače
Další novinka spadá takédo oblasti nakladačů. Jedná se o nakladače shodné konstrukce se smykem řízených nakladačů. Podvozek je však pásový, s pryžovými pásy.
Tyto nakladače jsou typově označeny 247, 257, 267 a 277. Pásový podvozek zabezpečuje vynikající trakci v podmínkách bažinatého terénu a výhody se projeví při nasazení v méně únosných půdách, kde je zapotřebí nízkého měrného tlaku. Podvozek je odpružený zkrutnými tyčemi, tím je udržován optimální styk s terénem a je docíleno maximální trakce. Nakladače jsou poháněny motorem Cat 3034 u modelu 277 s přeplňováním, který poskytuje vysoký točivý moment.
Osvědčený hydrostatický pohon s funkcí Anti-Stall poskytuje maximální výkon pojezdu a zamezuje dušení motoru. Na těchto nakladačích najdeme stejné ovládání jako u smykem řízených nakladačů a stejné rychloupínací zařízení předurčuje použití shodných přídavných nástrojů. Servis a údržba těchto strojů je stejná jako u smykem řízených nakladačů s ohledem na pásový podvozek, který nepotřebuje denní údržbu. Uplatnění tyto nakladače najdou především při dokončovacích pracích.

Minirýpadla ČR
Novinkami z oblasti malých stavebních strojů jsou minirýpadla Cat s označením 303, 304 a 305 CR tedy minirýpadla s kompaktním rádiusem. Rýpadlo 303CR nahrazuje současný model 303.5, 304CR a 305CR jsou náhradou modelu 304.5. Co znamená kompaktní rádius? Rádius otoče rýpadla při otočení nepřesahuje šířku přes pásový podvozek.
Výhoda takového stroje je v nasazení ve stísněných prostorách. Výhodou je skutečnost, že se obsluha může soustředit na práci a nemusí kontrolovat zadní část otoče stroje. Kromě kompaktního rádiusu nabízí nová minirýpadla větší rypné síly, dosahy a při použití přídavného protizávaží, které přečnívá rádius otoče jen o 10 cm, je zvýšena i nosnost.

Autor: Jan Belekanič
Foto: Archiv firmy Caterpillar
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek