Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Nové Flat-Top jeřáby Liebherr se výjimečně úspěšně prosadily na trhu

Zveřejněno: 2. 11. 2007

Kategorie jeřábů bez špice, tzv. EC-B Flat-Top jeřáby, které společnost Liebherr představila s kompletně novou konstrukcí, obsahuje 14 dobře odstupňovaných modelů mezi 50 a 200 mt. Největším modelem této řady je jeřáb 280 EC-B 12 Litronic, který pochází ještě z předešlé generace.

Díky svým přednostem v přepravě, při montáži a flexibilnímu nasazení se nové jeřáby EC-B mimořádně dobře prosadily na trhu. Dodáno již bylo více jak 600 jeřábů EC-B. Na veletrhu Bauma 2007 byla na stánku Liebherr tato výrobková řada zastoupena modely 71 EC-B 5 a 200 EC-B 10 Litronic.

O EC-B Flat-Top jeřábech Liebherr více

Centrální jednotkou produktové řady EC-B je nově vyvinutý kompaktní celek zejména kabiny a otoče. Všechny pohony jsou u malých a středních modelů jeřábů EC-B lehce a bezpečně dostupné přímo z kompaktního celku otoče a kabiny. Pro jeřáb je potřebný pouze jediný centrální skříňový rozvaděč, který je rovněž integrován na kompaktním celku. Provádění údržby je nyní ještě snadnější a bezpečnější. Elektronické připojení je pomocí několika zástrček provedeno velmi rychle.

Všechny modely jsou konstruovány tak, aby je bylo možné demontovat a transportovat na běžných nákladních automobilech. Kompaktní celek lze jednoduše transportovat na každém standardním návěsu a je možné jej pomocí autojeřábu montovat přímo z návěsu bez dalšího uvazování. Během zdvihu se sklopné konzoly a kotvení proti-výložníku nastaví automaticky do správné montážní polohy.


EC-B a EC-H jeřáby Liebherr

Všechny EC-B Flat-Top jeřáby jsou kompatibilní se stávajícími věžovými systémy. To umožňuje obzvláště hospodárné nasazení v rámci kompletního, modulárního systému Liebherr.

Díly výložníku jeřábů EC-B jsou svařeny tak, že nehrozí žádná koroze. Spojení těchto dílů bylo zcela přepracováno a je společností Liebherr chráněno jako užitný vzor. Díky novému spojovacímu systému je výložník rychle a jednoduše začepován. Pouze jeden centrovací a jeden bezpečnostní čep přenášejí sílu na styčnou plochu.


K a EC-B jeřáby Liebherr při stavbě kongresového centra Porsche, Zell am See, Rakousko

Provozovatel jeřábu má možnost plně funkčního nasazení jeřábu jak s kabinou, tak i bez kabiny. Kabeláž je zapojena prostřednictvím několika málo pohybů. Nová stranově umístěná kabina s rychlo-spojkami je jednotná pro jeřáby od modelu 50 EC-B 5 do 130 EC-B 6, a proto může být umístěna na každý jeřáb těchto velikostí. U velkých Flat-Top jeřábů je kabina z důvodu transportu zasouvatelná a tvoří již zmiňovaný kompaktní celek.

Celá řada praktických detailů ulehčuje a zkracuje dobu montáže jeřábů EC-B. Mezi ně patří kotevní díly na proti-výložníku v montážní poloze, nový systém propojení výložníku, rychlo-spojení výložníku a proti-výložníku a dostupně umístěné čepy.

Všechny modely jsou konstruovány tak, aby je bylo možné demontovat a transportovat na běžných nákladních automobilech.

Varianta FR.tronic nebo Litronic

Ve variantě FR.tronic nebo Litronic je elektronický monitorovací systém EMS ve standardní dodávce.

Sériově jsou dodávány tyto systémy:

  • omezovač momentu zátěže LMB,
  • omezovač pracovního prostoru ABB,
  • vyhodnocovací systém provozních údajů MDA.

Volitelně je k dispozici i systém proti kolizi/srážce AKS a dálkový přenos dat DFÜ.


EC-B jeřáb Liebherr - detail kabiny

Pohony EC-B Flat-Top

Všechny pohony EC-B Flat-Top jeřábů společnosti Liebherr jsou vyvinuty ve vlastním vývojovém centru technologií pohonů, se sídlem ve městě Biberach, kde jsou také vyráběny. Tyto inteligentní pohony nabízí vysokou provozní bezpečnost a jsou nekompromisně výkonné. Vysoko výkonnostní pohony společnosti Liebherr přináší rozhodující zvýšení výkonu překládky. Pro každé nasazení je k dispozici optimální pohon: 1-rychlostní, 2-rychlostní zdvih s frekvenčním měničem, otoč s frekvenčním měničem nebo pojezd kočky s frekvenčním měničem. K nejdůležitějším přednostem patří automatické zjištění zátěže, integrované tlumení kmitů zátěže, elektronické uvolnění otoče, pojezd s mikro rychlostí pro přesné práce se zátěží.

Více informací o jeřábech EC-B získáte u společnosti Liebherr-Stavební Stroje CZ s.r.o., viz kontakty v záhlaví článku.

Autor: David Křivánek
Foto: Archiv firmy Liebherr-Stavební Stroje CZ s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek