Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 6.5. – svátek slaví Radoslav

Nová řada malých kompresorů Atlas Copco láme rekordy v dodávkách stlačeného vzduchu

Zveřejněno: 19. 1. 2009

Nově představená vylepšená řada kompresorů Atlas Copco 11–30 kW GA+/GA VSD má vynikající výkon (množství nasátého vzduchu – FAD). Tyto kompresory se vstřikem oleje patří mezi nejkompaktnější a nejtišší zařízení na světě v této kategorii, mají vysokou kvalitu dodávaného vzduchu a řadu dalších předností.

Společnost Atlas Copco přepracovala a zdokonalila své populární kompresory s dvoustupňovou regulací, řada GA 11+-30, a s proměnnými otáčkami, řada GA 15-30 VSD. Na základě požadavků zákazníků na průtok vzduchu a ve snaze o zachování přijatelných rozměrů společnost Atlas Copco připravila 26 kW model, který je k dispozici i s představovanou novou generací pohonu VSD. Nový integrovaný sušič kompresorů snižuje spotřebu energie a zároveň zvyšuje kvalitu dodávaného vzduchu. Všechny standardní modely jsou nyní konstruovány pro práci při okolní teplotě až 46° C, obsahují intuitivní monitorovací rozhraní a jsou vybaveny robustní, výkonnou převodovou skříní chráněnou proti znečištění.

Malé kompresory GA+/GA VSD se používají pro nejrůznější účely v nejrůznějších odvětvích, jako jsou výrobní dílny, montáž, balení, automobilová výroba, zpracování dřeva, tiskařství, textilní výroba, výroba stavebních materiálů, výroba a lisování plastů a práce s ropou a plynem.

Více vzduchu, méně energie

Větší množství nasátého atmosférického vzduchu (FAD) znamená, že si zákazník může pro dané použití zvolit menší kompresor, a ušetří peníze i elektrickou energii. Všechny modely1 v řadách GA+/GA VSD nabízejí prvotřídní hodnoty FAD. Díky převratným technickým vylepšením dokázala společnost Atlas Copco zvýšit hodnotu FAD u řady GA+ o 7 % až 17 % ve srovnání s předchozími modely. U řady GA VSD se nárůst pohybuje v rozmezí 9 – 24 %. Zákazníci, kteří si chtějí spočítat zvýšené hodnoty FAD v závislosti na výběru některého z modelů GA 11+-30 / GA 15-30 VSD, nebo které zajímají další podrobnosti, mohou nahlédnout do příručky umístěné na adrese http://propali.atlascopco.be/propali/downloadlit.asp?ProID=117&Lng=EN.

Hodnota specifické energetické náročnosti (SER) udává skutečnou spotřebu elektrické energie na výrobu stlačeného vzduchu kompresorem. Díky zlepšení v rozsahu 3-11 % u řady GA+ a 11-13 % u řady GA VSD vykazují tyto nové kompresory jedny z nejlepších hodnot v současnosti, a patří proto mezi nejúspornější zařízení na trhu. Spotřeba energie může být dále snížena při použití plné verze s integrovaným sušičem.

Nová generace technologie pohonu s proměnnými otáčkami (VSD) zvyšuje výkonnost, je méně citlivá na prach a dosahuje velmi nízkého harmonického zkreslení. Zvolením modelu s VSD (namísto GA+) je možné dosáhnout průměrné úspory energie až 35 %, což má za následek kratší návratnost investice. Navíc až 80 % procent energie spotřebované kompresorem může být zpětně využito (např. pro ohřev vody a vzduchu pro průmyslové procesy nebo pro přímé použití na pracovišti) díky možnosti připojení systému rekuperace energie.


Nový kompaktní, tichý, výkonný a energeticky úsporný kompresor firmy Atlas Copco s vstřikem oleje GA 30 VSD.

Jsou menší a tišší

Velikost a hlučnost jsou obvyklými překážkami pro instalaci kompresorů blíže k místu jejich použití. Čím dále však kompresor je umístěn, tím více energie se ztrácí v důsledku poklesu tlaku. Tlaková ztráta o pouhých 0,5 bar (50 kPa) u stroje o výkonu 22 kW spotřebuje tolik elektrické energie jako celá jedna domácnost. Díky velmi kompaktním rozměrům všechny nové modely GA+/GAVSD zabírají ještě méně místa než dříve. V oblasti hlučnosti vykazují nejnižší hodnoty, jakých kdy společnost Atlas Copco u této řady dosáhla, takže jsou nejlepší ve svém oboru. Např. model GA 11+ dosahuje hladiny akustického tlaku pouhých 63 dB. Všechna zdokonalení mají díky zvýšení pohodlí obsluhy přímý pozitivní dopad na dílenské pracovní prostředí.

Monitorování a ovládání: krok vpřed

Nový, zdokonalený grafický systém Elektronikon představuje novou úroveň ovládání a monitorování strojů Atlas Copco. Přepracované modely GA+/GA VSD jsou první kompresorovu řadou vybavenou tímto uživatelsky přívětivým ovládacím systémem, který vyvinuli konstruktéři společnosti Atlas Copco. Jeho unikátní řídicí algoritmy šetří energii prostřednictvím optimalizace pracovní činnosti kompresoru, zatímco pokročilý časový systém optimalizuje servisní intervaly.

Spotřebu energie dále snižuje patentovaný systém úsporných cyklů, který řídí jak chladící ventilátor, tak volitelný sušič.

Cíl: celkové zvýšení účinnosti

Tato zásadní zdokonalení řady GA 11+-30 a GA 15-30 VSD potvrzují snahu společnosti Atlas Copco přinášet inovace, které zákazníkům zajišťují úspory energie a vyšší výkon jejich kompresorů pro každý den.


Další nový typ s vyšší účinností a výkonem je kompresor GA 22+

Krátce o výrobci

Atlas Copco je přední světový dodavatel průmyslových výrobních řešení. Nabízí výrobky a služby od zařízení pro stlačený vzduch a plyn, přes generátory, stavební a důlní zařízení, průmyslové nástroje a montážní systémy, až po související servisní služby a pronájem. Díky těsné spolupráci se zákazníky a obchodními partnery a s využitím 135 let zkušeností společnost Atlas Copco své produkty neustále inovuje. Hlavní sídlo je ve Stockholmu ve Švédsku. Skupina má zastoupení na více než 160 místních trzích. V roce 2007 měla společnost Atlas Copco 33.000 zaměstnanců a tržby 63 miliard švédských korun (6,7 mld. euro). Více informací na adrese www.atlascopco.com.

Industrial Air je divize v rámci obchodní skupiny Atlas Copco Compressor Technique. Vyvíjí, vyrábí a dodává olejové a bezolejové vzduchové kompresory, řešení pod značkou Quality Air a monitorovací a propojovací systémy pod několika různými obchodními značkami pro nejrůznější průmyslové oblasti. Divize se zaměřuje na poskytování řešení, která zvyšují produktivitu. Vedení divize a hlavní výrobní centrum je v Antverpách v Belgii.

Foto: Archiv Atlas Copco
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek