Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Nová řada bezkabinových vrtacích souprav od Sandviku. Vychází z modelů s kabinou

Zveřejněno: 17. 1. 2019

Portfolio univerzálních povrchových vrtacích souprav značky Sandvik se rozšiřuje o dvojici bezkabinových dálkově ovládaných strojů s označením DX600R a DX800R. Vrtací soupravy jsou určeny především pro práci ve svazích a na rizikových pracovištích, obecně se však uplatní v kamenolomech, ve stavebnictví i v inženýrské geologii.

Vrtná souprava Ranger DX800R

Už podle názvu asi nepřekvapí, že soupravy Ranger DX600R a DX800R (R = remote = dálkové ovládání) vycházejí z „kabinových“ modelů DX600 – respektive DX800 - a přebírají většinu jejich charakteristických vlastností. Zůstává motor, saňové vrtací kladivo, otočná nástavba i dělené rameno. Absence kabiny se však projevila nejen na zvýšené bezpečnosti a lepším pohybu i práci ve velmi náročném terénu, změnily se samozřejmě též transportní rozměry.

Dálkově ovládané vrtací soupravy Ranger DX600R a DX800R vychází z kabinových verzí
Dálkově ovládané vrtací soupravy Ranger DX600R a DX800R vychází z kabinových verzí

Soupravy DX600R a DX800R

Obě vrtací soupravy pohání totožný 6válcový naftový motor Caterpillar C7.1 o objemu 7 l, který je naladěn na výkon 168 kW (225 hp) při 1 800 otáčkách. Stejný je též pracovní rádius činící 17,6 m² nebo 26,4 m² (volitelně). Je vidět, že otočná nástavba zvyšuje několikanásobně pokrytí pro záhlavní vrty a umožní tak nasazení více vrtů z jednoho postavení.

Z technických dat stojí za zmínku výkon kompresoru, který u DX600R činí 6,2 m³/min při 4-10 bar. Pro větší DX800R je to potom 8,1 m³/min, nebo volitelně 9,1 m³/min, obojí při totožném pracovním rozsahu 4-10 bar. Rozdílné je též osazené vrtací kladivo – HL650 17,5 kW (pro DX600R) a HL820T 21 kW (pro DX800R). S výše uvedeným souvisí doporučené průměry vrtáků a vrtných tyčí – vrták 64–102 mm respektive tyč 38, 45 nebo 51 mm pro DX600R a vrták 76–127 mm respektive tyč 45 nebo 51 mm pro DX800R.

Nad rámec standardní konfigurace je zákazníkovi k dispozici až 30 volitelných přídavných zařízení, díky nimž si stroj přizpůsobí přesně na míru pracovním podmínkám. K dispozici je například větší otočný radius, pokročilé měřicí systémy nebo vylepšená protiprachová ochrana. Pro práci v městských a příměstských zástavbách pak určitě přijde vhod speciálně zkonstruovaný protihlukový kryt, který snižuje hladinu vnějšího hluku o více než 10 dB.

Vlastnosti nové řady vyniknou zejména na nerovném povrchu při hlubokých řezech; nejlépe se tedy tato zařízení hodí při výstavbě silničních a železničních cest, pro navrtávání základů nebo při pokládce kabelů či potrubí. Bezdrátové dálkové ovládání dovoluje obsluze stroje uchovávat si bezpečnou vzdálenost od vrtů a zároveň provádět velmi přesnou práci. Výhodou je též možnost rychlých přesunů mezi jednotlivými vrty a jejich precizní založení.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Sandvik

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek