Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Nová generace vyspělých retraků BT Reflex

Zveřejněno: 22. 6. 2009

Společnost Toyota Material Handling Europe (TMHE) uvádí na trh novou generaci retraků řady BT Reflex a úspěšně tak navazuje na tradici znamenitých vozíků dodávaných v minulých letech. Úplně nová řada vozíků BT Reflex byla důkladně inovována a navržena tak, aby svým promyšleným technickým řešením a ergonomickým designem splňovala rostoucí nároky a potřeby zákazníků po celé Evropě.

Retraky BT již po desetiletí vytvářejí průmyslové normy a nastavují kvalitativní kritéria v oblasti inovací a výkonových parametrů. Společnost BT jako první zavedla 360° řízení či unikátní naklápěcí kabinu,” říká Andrew Elliot, výkonný viceprezident pro marketing společnosti TMHE.

Retraky BT Reflex definují nová kritéria konstrukce inteligentních retraků, počínaje silnými a účinnými motory na střídavý proud, zajišťujícími bezpečný a vysoce produktivní provoz, až po vyspělou elektroniku s možností programování jednotlivých výkonových parametrů pomocí PIN kódu - podle provozních podmínek konkrétních aplikací či specifických požadavků a zkušeností řidiče. Nabídka pěti modelů řady BT Reflex s nosnostmi 1,4; 1,6; 1,8; 2 a 2,5 tuny zahrnuje dvě nové nosnostní kategorie – 1,4 a 1,8 tuny. Retraky BT Reflex jsou dodávány v provedení s exkluzivní naklápěcí kabinou nabízející lepší ergonomické parametry a lze je rovněž objednat v úpravě pro mrazírenské provozy nebo pro použití v úzkých vjezdových regálech.

Vždy, když firma TMHE vyvíjí nové vozíky, jsou potřeby zákazníků na prvním místě. Součástí práce na nové modelové řadě BT Reflex byl rozsáhlý průzkum, který TMHE provedla s cílem zjistit, kterým hlavním ukazatelům věnují evropští zákazníci při výběru retraků největší pozornost.


Nová Toyota BT Reflex

Vějířovitý zkosený ochranný rám řidiče umožňuje dobrou viditelnost směrem vzhůru

Bezpečnost provozu

Bezpečnost zaujímá v žebříčku priorit zákazníků nejvyšší místo. Stožár a šasi vozíku je zkonstruováno ve vzájemné dokonalé harmonii a zajišťuje obsluze vozíku vždy optimální výhled. Nová, lehce nakloněná ovládací konzole nabízí panoramatický výhled při pojezdu ve směru kabiny a vějířovitý zkosený ochranný rám řidiče zase skvělou viditelnost směrem vzhůru. Bezpečnost zvyšuje i elektronické vybavení vozíku, například startování pomocí PIN-kódu dovoluje použití jen oprávněným osobám. Výkonové parametry vozíku je možné naprogramovat podle potřeb jednotlivých řidičů a aplikací, omezení maximální pojezdové rychlosti se zdviženým nákladem zaručuje vynikající stabilitu vozíku a další zvýšení provozní bezpečnosti. Pedály vozíků BT Reflex jsou uspořádány jako v automobilu, což dovoluje bezpečné a intuitivní ovládání.


Detail na vějířovitý zkosený ochranný rám

Vodorovná montážní lišta E-bar

Výkonnost

Nové modely řady BT Reflex využívají vyspělé motory na střídavý proud, zajišťující vysokou rychlost zdvihu a spouštění, vysoké pojezdové rychlosti i prudké zrychlení – vše s cílem zkrátit pracovní cykly a zvýšit produktivitu provozu. Retraky BT byly prvními skladovými vozíky vybavenými 360° elektronickým řízením, umožňujícím výjimečnou manévrovatelnost a plynulou jízdu; nové vozíky BT Reflex nejsou výjimkou. Funkce ovládání přechodného zdvihu dovoluje jemnou, plynulou manipulaci ve všech úrovních rychlosti zdvihu i spouštění.

Pro aplikace vyžadující pojezd na větší vzdálenosti nebo rychlé a opakované stohování ve stálých výškách zdvihu poskytuje paket doplňkových funkcí „Reflex+Výkonnost” možnost zvýšení pojezdové rychlosti až na 14 km/h a tím výrazné zkrácení doby pojezdu. Vodorovná montážní lišta E-bar obsahuje zdroj 12 V napětí, montážní sadu pro připojení PC, čtečky čárových kódů nebo jiného periferního zařízení a držák klávesnice. Vybavení je určené pro rychlé integrování vozíků i do nejmodernějších skladových systémů.

Ovladatelnost

Provozní efektivnost retraku závisí na hladké součinnosti řidiče a jeho stroje. Při vývoji modelů řady BT Reflex byla optimalizována jejich ovladatelnost – předpoklad vynikající produktivity a bezpečnosti. Nízká nástupní výška, snadno dosažitelné madlo a sklopná konzole řízení usnadňují nástup a výstup z vozíku. Poloha sedačky, konzole řízení a ovládací panel se dají ergonomicky dokonale přizpůsobit potřebám každého řidiče. Páčky jednotlivých funkcí nebo multifunkční joystick umožňují rychlou, pohodlnou a jistou manipulaci s nákladem. Řada informačních ukazatelů, například stavu vybití baterie, natočení volantu, napájecího režimu, parkovací brzdy a servisu/údržby, je součástí inteligentního rozhraní mezi řidičem a jeho vozíkem.

Spolehlivost

Retraky řady BT Reflex byly zkonstruovány pro dlouhodobé používání. Všechny modely vyrobené v rámci výrobního systému Toyoty (TPS) jsou zárukou trvale vysokého standardu kvality a spolehlivosti. Součástí jejich výbavy jsou pohonné jednotky a převodovky určené pro velké zatížení a s prodlouženou životností i v těch nejnáročnějších provozech. Méně součástí, zato té nejvyšší technické úrovně – jako například bezkartáčkové motory či zcela nepropustné hydraulické přípojky – umožňuje delší nasazení vozíků a vyšší odolnost v tvrdých a náročných podmínkách. Prodloužené servisní intervaly, palubní diagnostika k rychlé identifikaci a odstraňování poruch a snadný servisní přístup ke všem komponentům vozíku znamenají zkrácení doby potřebné k opravám a údržbě.

Tradice vynikající kvality

Společnost Toyota Material Handling Europe zahájila svou činnost v roce 2006 s cílem řídit společné aktivity značek Toyota a BT na evropském trhu. Kromě vozíků BT Reflex uvedla TMHE v uplynulých dvou letech na trh nové produkty v dalších čtyřech důležitých segmentech: čelní vysokozdvižné vozíky se spalovacím motorem Toyota Tonero, ručně vedené elektrické nízkozdvižné vozíky a zakladače BT Levio resp. BT Staxio a čelní elektrické vysokozdvižné vozíky Toyota Traigo 48. Tyto segmenty se podílejí 70 % na celkovém počtu prodaných vozíků na evropském trhu manipulační techniky..

Autor: Jindřich Přívora
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek