Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Nová generace strojů Caterpillar na Vápence Čertovy schody

Zveřejněno: 21. 9. 2009

Začátkem června slavnostně přebírala společnost Vápenka Čertovy schody a.s. od společnosti Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o. tři stroje Caterpillar typu damper 775F a kolový nakladač Cat 988H. Společnost Vápenka Čertovy schody a.s. je členem nadnárodní skupiny Lhoist a provozovatelem největšího lomu v České republice na těžbu vápence ve Tmani u Berouna.

Přítomni byli zástupci společnosti Vápenka Čertovy schody v čele s generálním ředitelem Janem Šroubkem, zástupci společnosti Phoenix-Zeppelin v čele s generálním ředitelem a jednatelem Josefem Mixou, hosté a novináři.

Historie Vápenky a Velkolomu Čertovy schody

Vápenka Čertovy schody leží v oblasti Českého krasu, kde se vápenec těží a zpracovává již od nepaměti. První doložitelné informace o užití vápna můžeme čerpat z rozboru významných historických staveb, např. hradu Karlštejn nebo opevnění města Berouna. Novodobá tradice výroby vápna na Berounsku je datována od druhé poloviny 19. století. Rostoucí poptávka po kvalitní surovině z koněpruské oblasti po II. světové válce vyvolala rozhodnutí otevřít v této oblasti nový lom a vybudovat moderní vápenku. Provoz ve Velkolomu Čertovy schody byl spuštěn v roce 1957 a pět koksových pecí zahájilo výrobu vápna na přelomu let 1962 a 1963. Výroba vápna postupně dosáhla 400 000 tun ročně. V roce 1992 se stal strategickým partnerem Vápenky Čertovy schody jeden z největších výrobců vápna a dolomitů belgická společnost Lhoist. Skupina Lhoist dbá o inovaci a vysokou kvalitu ve všech svých oborech činnosti. To se projevuje nejen výrobky špičkové jakosti, pružnou logistikou a uplatňováním efektivních řešení, ale i tvorbou nových trhů pro uplatnění vápenných a vápencových výrobků. Surovinu k výrobě vápna získává Vápenka z Velkolomu Čertovy schody, který vlastní společně s Českomoravským cementem.

Nejvýznamnější část produkce Vápenky Čertovy schody je určena pro ekologický trh v ČR a příhraničních oblastech Německa (čištění kouřových plynů, úprava pitné vody, úprava průmyslových vod a kalů). Dalšími oblastmi uplatnění výrobků jsou např. stavebnictví, zemědělství, lesnictví, dopravní a inženýrské stavby, výroba skla, chemický průmysl, výroba papíru a oceli.


Damper 775F sklápí surovinu do násypky primerního drtiče

Rozhodnutí a obnova strojového parku

Aby mohla Vápenka Čertovy schody zvyšovat produktivitu těžby, rozhodla se společnost od základu řešit obnovu strojového parku, a to pronájmem strojů značky Caterpillar. Flotilu strojů značky Caterpillar rozšířily tři kusy pevných damperů typu 775F, které nahradily stávající pevné dampery značky BELAZ. Do provozu se také zapojil nový nakladač 988H, který tak doplnil modely Cat 5080 a 988FII, v provozu již osvědčené.

Stroje značky Caterpillar nás přesvědčily nízkými provozními náklady, vysokou efektivitou, spolehlivostí a především splněním vysokých provozních nároků, které jsou na stroje kladeny v těžkých podmínkách vápencového lomu,” vysvětlil Jan Šroubek, generální ředitel společnosti Vápenka Čertovy schody.

Součástí celé dodávky strojů je také poskytnutí velkého servisního zázemí pobočky Praha společnosti Phoenix-Zeppelin, a rovněž i expresní zajištění náhradních strojů v případě poruchy a garance odstranění závad do 72 hodin. „Kromě těchto nadstandardních služeb, byly posádky všech strojů důkladně zaškoleny v předváděcím a školícím centru Caterpillar ve španělské Malaze,” upřesnil Daniel Sys, obchodní ředitel společnosti Phoenix-Zeppelin.

Elegantní a výkonný Damper 775F

Pevný damper 775F díky robustní konstrukci Cat rámu stroje, na kterém je založena odolnost a trvanlivost tohoto dampru, je vhodný pro práci v lomech a na velkých pozemních stavbách. Motor Cat C27 o čistém výkonu 552 kW/740 k a s technikou ACERTTM je výkonný, spolehlivý, vysoce účinný a zabezpečuje vynikající výkonnost dampru v nejnáročnějších aplikacích. Převodné ústrojí Cat zajišťuje velmi efektivně přenos kroutícího momentu a tím zabezpečuje vysokou produktivitu při nízkých provozních nákladech. Integrovaný brzdový systém Cat je chlazený olejem a zabezpečuje spolehlivou výkonnost a ovládání. K tomuto systému patří funkce provozních brzd, nouzové brzdy, parkovací brzdy a automatické odlehčovací brzdy, čímž je zajištěna výjimečná brzdící síla. Ke standardnímu vybavení damperu 775F patří systém „Cat Messenger”, který posádce zobrazuje informace o výkonnosti motoru a další provozní údaje v reálném čase.

Dále je stroj vybaven systémem Cat Product Link. Služba Product Link umožňuje provádět satelitní sledování stroje pomocí webového rozhraní EquipmentManager. Tato aplikace je unikátním prostředkem, jak lépe kontrolovat a řídit údržbu, sledovat provozně-technický stav strojů a jejich využití včetně sledování spotřeby paliva. K zobrazení požadovaných dat přes rozhraní EquipmentManager využívá systém Product Link strojového hardware, GPS jednotky, satelitů a serveru Caterpillar.

S uvedením damperu 775F na trh nabízí firma Caterpillar dvě odlišné konstrukce korby pro různé aplikace. Objem korby damperu 775F (42,5 m3) umožňuje nakládku až 65 t suroviny.

Zkrátka damper 775F je elegantní stroj s vysokou výkonností, s dokonalým komfortem pro obsluhu a s dlouhou životností. Je vybaven zcela novým stanovištěm obsluhy s vynikajícím výhledem, větším prostorem a dalšími vylepšeními pro pohodlí strojníka. Nový design stroje upřednostňuje bezpečný a snadný výstup na stroj a sestup dolů. To umožňují široké, pevně nainstalované schůdky, které jsou oproti jiným typům šikmo položené. Tím je výstup a sestup na stroji mnohem bezpečnější. Robustní a zároveň elegantní konstrukce a snadné postupy nezbytné každodenní údržby zajišťují dlouhou životnost damperu při nízkých provozních nákladech.


Gen. ředitel J. Mixa předává klíče gen. řediteli J. Šroubkovi

Společné foto

Komfortní a efektivní kolový nakladač 988H

Kolový nakladač 988H vzhledem ke zvýšené výkonnosti, tuhé konstrukci a vysokému komfortu obsluhy zabezpečuje maximální produktivitu. Stavba stroje včetně konstrukce originálního pracovního zařízení s robustními skříňovými průřezy se vyznačuje vynikající pevností. Efektivní, dobře vyvážená hydraulika a elektronicky ovládací prvky vyžadující malou ovládací sílu, umožňují vysokou výkonnost při mimořádně dlouhé životnosti.

Zkrátka komfort a efektivnost neschází.Kabina o objemu 3,18 m3 je inovována a doznala mnoha změn jak v komfortu pro obsluhu, tak i v mimořádném výhledu ze stroje, čímž zvyšuje produktivitu stroje.

Pro optimální výkonnost je důležité velmi snadné ovládání tohoto nakladače, jenž je také vybaven funkcí spojky hydrodynamického měniče kroutícího momentu. Tato funkce umožňuje posádce velmi precizně dávkovat velikost kroutícího momentu a podle nakládacích podmínek. Díky šikovným strojníkům, se kterými jsme měli možnost se v damprech projet, budou stroje Caterpillar zcela určitě podávat spolehlivé výkony.


Kolový nakladač 988H při nakládce suroviny

Shrnutí

Roční těžba ve Velkolomu Čertovy schody dosahuje 1,6 milionu tun. V současné době Vápenka Čertovy schody vyrábí a prodává cca 350 tis. tun pálených výrobků a 1 milion tun vápenců s obratem 1,2 miliard korun.

Stroje Caterpillar zde zajišťují kompletní nakládku a přepravu těženého materiálu od rozvalu k drtiči. Průměrná denní navážka suroviny činí zhruba 8 000 tun materiálu.

Značka Caterpillar je zárukou kvalitní a spolehlivé techniky a právě proto se Vápenka Čertovy schody rozhodla pro tyto stroje s perspektivou rozvoje a modernizace společnosti.

Křest šampaňským

Celý program perfektně organizovala Michaela Hanzlíková, manažerka marketingové komunikace a společně s kolegy zajišťovali plynulý průběh akce. Odporné technické informace ochotně podával Pavel Černý, aplikační konzultant.

Nescházel ani symbolický křest nových strojů šampaňským. Tři dampry 775F a kolový nakladač 988H tak slavnostně vyrazily do terénu Velkolomu Čertovy schody.

Děkujeme za pozvání a přejeme oběma společnostem další úspěšnou spolupráci..

Autor: Vladimíra Štěpánková
Foto: Vladimíra Štěpánková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek