Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

NorWit slaví 25 let na českém trhu, rozvíjí se a pečuje o své zákazníky

Zveřejněno: 1. 7. 2019

Historie firmy NorWit s.r.o. se začala psát v roce 1991, necelé dva roky po Sametové revoluci. Její začátky byly velmi skromné, majitel začal od nuly, doslova v garáži rodinného domu. Firma se postupně během čtvrt století stala respektovaným dodavatelem, zpočátku především diamantových nástrojů, a postupem času zejména stavební mechanizace. Do podvědomí zákazníků v ČR se zapsala také jako výhradní dodavatel špičkové hutnicí techniky, ručně vedených strojů BOMAG.

Komplexní portfolio světoznámého výrobce hutnicí techniky BOMAG vám ve firmě NorWit prodají, zapůjčí a také k němu provedou veškerý servis.

Společnost má dnes dvě pobočky s moderním servisním a prodejním zázemím (pro české zákazníky je to provozovna v Pískové Lhotě u Poděbrad, pro moravské potom provozovna v Pustiměři nedaleko Vyškova), kde zajišťuje pro své zákazníky komplexní služby včetně pronájmu, servisu a dodávek náhradních dílů. Tím, že firma vyrostla postupně a jak se říká „od píky”, osvojila si specifický proaktivní přístup k zákazníkům, kterým šetří jejich čas i peníze. Součástí nabízených služeb je například zvaní na pravidelné servisní prohlídky, zajišťování svozu techniky do servisu, popřípadě provádění odborného servisu přímo u zákazníka. Oblíbená je také možnost bezplatného vyzkoušení stroje před jeho zakoupením. Tradicí se staly i předváděcí akce a Dny otevřených dveří. O tom všem ale ještě později.

Dny otevřených dveří 2019 se uskuteční v Pískové Lhotě u Poděbrad (17. září) a v Pustiměři (19. září).
Dny otevřených dveří 2019 se uskuteční v Pískové Lhotě u Poděbrad (17. září) a v Pustiměři (19. září).

„Devadesátky” obchodu přály

Zakladatel společnosti, Čestmír Rakušan, začal v roce 1991 s podnikáním jako fyzická osoba. Byznys stál zpočátku na dvou pilířích. Prvním byl prodej a servis strojů pracujících s diamantovými nástroji (řezače spár, stolové pily, jádrové vrtačky ad.), druhým byl prodej a servis stacionárních kompresorů pro průmyslovou výrobu. Oba segmenty se vzájemně doplňovaly. Zatímco diamantové nástroje byly sezónní záležitostí, kompresory se prodávaly celý rok. Typická živelnost devadesátých let se samozřejmě promítla i do podnikání. Jak vzpomíná Čestmír Rakušan, trh byl hladový a tak se stávalo, že stroje dovážené ze zahraničí se ani nestačily dovézt do Poděbrad a prodaly se rovnou cestou od hranic. V roce 1994 byla činnost v celém rozsahu a se všemi tehdejšími zaměstnanci převedena na společnost s ručením omezeným a vznikl NorWit, s.r.o. Název společnosti je odvozen od zahraničních partnerů – firmy Norton (řezací a brousící technika) a firmy Mannesmann Demag Wittig (kompresory pro průmysl). Reinvestice zisků zpět do firmy umožnila její plynulý rozvoj a v době založení s.r.o. už měla deset zaměstnanců. Postupně si tak společnost mohla dovolit realizovat i velké zakázky pro nadnárodní firmy a zároveň nadále dodávala své výrobky i menším firmám a živnostníkům.

Pobočka pro moravské zákazníky NorWitu je v Pustiměři hned u dálnice D46.
Pobočka pro moravské zákazníky NorWitu je v Pustiměři hned u dálnice D46.

Rozšiřování nabídky

V roce 1995 bylo portfolio výrobků doplněno hladičkami betonu od italské firmy Barikell a v tomto segmentu se NorWit stal brzy lídrem na trhu. Dalším milníkem byl rok 2007, kdy byl sortiment rozšířen o hutnicí techniku švédského výrobce – firmy TREMIX. V roce 2009 byla otevřena moravská pobočka v Pustiměři, o dva roky později potom provozovna v Pískové Lhotě, přičemž obě stavby byly financovány z firemních zdrojů. V roce 2011 tak byla společnost připravena přijmout nabídku výhradního zastupování předního světového výrobce hutnicí techniky BOMAG Light Equipment. O šest let později NorWit přibral pod svá křídla japonská minirypadla AIRMAN, v letošním roce (2019) pak minidumpery italského výrobce C&F. Celkově tak v současném portfoliu firmy najdeme techniku od 9 výrobců, kromě již zmíněných to jsou stroje vlastní výroby NORWIT MACHINES, dále produkty firem DR. SCHULZE (stroje a diamantové nástroje pro řezání asfaltu, betonu apod.), PRAMAC (elektrocentrály a osvětlovací technika), Von Arx (frézy a pneumatické nářadí). Naopak prodej kompresorů, který stál na počátku firmy, byl před několika lety ukončen.

Jedinečnou možnost, jak se seznámit s prodávanou technikou, jsou Dny otevřených dveří, které i rma NorWit na svých pobočkách pravidelně pořádá. Na fotografii vystavená hutnicí technika BOMAG na pobočce v Pískové Lhotě u Poděbrad.
Jedinečnou možnost, jak se seznámit s prodávanou technikou, jsou Dny otevřených dveří, které i rma NorWit na svých pobočkách pravidelně pořádá. Na fotografii vystavená hutnicí technika BOMAG na pobočce v Pískové Lhotě u Poděbrad.

Know-how, které zákazníkům vydělává

Pětadvacet let zkušeností naučilo NorWit postarat se o své zákazníky od A do Z. Na NorWit se obrací zákazníci všech typů a velikostí, od živnostníků přes malé a střední firmy, půjčovny stavební mechanizace až po ty největší stavební firmy. Po celou dobu existence firma NorWit klade důraz na férové jednání, osobní přístup a dlouhodobou spolupráci ke spokojenosti všech jejích zaměstnanců, zákazníků a obchodních partnerů.

V souvislosti s rostoucím objemem zakázek firma výrazně rozšířila v obou pobočkách své servisní kapacity a je tak schopna pružně reagovat na aktuální požadavky zákazníků v tomto směru. Unikátní je tzv. svozová služba, kdy je technika dopravena na jednu z provozoven k provedení pravidelné údržby anebo potřebné opravy. „Máme rozpis míst a naši zákazníci tak přesně vědí, kdy budeme v jejich regionu. Cílem je jeden týden stroj odvézt a druhý týden přivézt zákazníkovi zpátky. Většině partnerů tento způsob vyhovuje, protože jim šetří čas i náklady,” říká o tomto konceptu ředitel společnosti, Pavel Rakušan.

Jak bylo zmíněno již v úvodu, zákazníci dostávají informace o pravidelných servisních intervalech zakoupených strojů. Moderní technologie se uplatňují také při přebírání strojů k servisu – technik sejme čtečkou unikátní kód na stroji a v systémové aplikaci se tím automaticky uloží potřebné informace, které zákazník vzápětí obdrží v elektronické podobě ve formě servisního protokolu. Vše se tak obejde bez papírování, automaticky, rychle a jednoduše.

Výkon minidumperu T85 je zajišťován dvěma pístovými a jedním zubovým hydraulickým čerpadlem.
Výkon minidumperu T85 je zajišťován dvěma pístovými a jedním zubovým hydraulickým čerpadlem.

Novinka na trhu: pásové minidumpery C&F

Snaha rozšiřovat sortiment o další kvalitní stroje přivedla NorWit ke spolupráci s italským výrobcem víceúčelových pásových dumperů C&F s více než třicetiletou tradicí výroby. Výrobní program minidumperů zahrnuje 6 modelů odstupňovaných podle užitečného zatížení. Více se o této novince dozvíte v příslušné kategorii na webových stránkách firmy www.norwit.cz.

Dny otevřených dveří 2019 se uskuteční v Pískové Lhotě u Poděbrad (17. září) a v Pustiměři (19. září).
Dny otevřených dveří 2019 se uskuteční v Pískové Lhotě u Poděbrad (17. září) a v Pustiměři (19. září).

Slovo na závěr

Budoucnost firmy NorWit vidí její ředitel v dalším rozšiřování portfolia a rozvoji služeb. A protože 25 let je opravdu významné výročí, připravil NorWit ve spolupráci s jednotlivými výrobci speciální cenové akce na vybraný sortiment. S výhodnou „výroční” slevou lze pořídit například vibrační desku či pěch značky BOMAG, elektrocentrály Pramac, výrobky firmy Barikell a produkty NORWIT MACHINES (řezače spár, pily a bruska betonu). Více na stránkách firmy.

Autor: Jan Rybář
Foto: NorWit

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek