Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nejmodernější stroje a technologie se předvedly na Silničním veletrhu

Zveřejněno: 29. 9. 2017

Mezinárodní Silniční veletrh každoročně nabízí pohled do oboru silničního hospodářství a stejně tak každoročně prezentuje novou techniku. V rámci letošního 16. ročníku to bylo stejné, do kontrastu s nejnovějšími technologiemi ale pořadatelé postavili historické exponáty.

Veletrhu své brány vždy otevírá areál Správy a údržby silnic Pardubického kraje v Doubravicích. Právě tato příspěvková organizace Pardubického kraje patří k tahounům v rámci České republiky ve využívání nových technologií. „Jsem velice rád, že se nám při rekonstrukcích silnic daří implementovat moderní technologie, se kterými měli možnost seznámit se i návštěvníci veletrhu. V letošním roce například dojde k výměně povrchů na silnici od Wonkova mostu po křižovatku se Sukovou třídou v Pardubicích a v příštím roce bude následovat druhá etapa po křižovatku s třídou Míru. Zajímavostí je, že bude využito nanovláken, která zlepší vlastnosti asfaltových souvrství i betonu. Využití této technologie je skutečně ojedinělé, a to nejen v Pardubickém kraji, ale i v celé republice,” prozradil návštěvníkům veletrhu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Správa a údržba silnic Pardubického kraje prezentovala také nový kropicí vůz, nové modely představila ryze česká „Tatrovka” nebo AVIA, která v letošním roce začala vyrábět nejmodernější vozy v Přelouči.

Na další úroveň festivalu poukázal náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Michal Kortyš, a to prostor pro navazování odborných kontaktů a obchodních vztahů. „Věřím, že každý si tu najde své místo a své kontakty. Na nás pak už bude, abychom sehnali dostatek finančních prostředků, abychom mohli silnice II. a III. tříd opravovat a využívat možností a schopností silničářů,” řekl při zahájení veletrhu Michal Kortyš.

Co bylo k vidění

Na veletrhu se představilo na 60 firem z oboru silničního hospodářství a dopravy, ale také stavební firmy, výrobci a dodavatelé silniční techniky nebo třeba právě výrobci automobilů. Své místo si tu ale našla i expozice historických traktorů, hasičský autokar Škoda 125 nebo historická stříkačka Sboru dobrovolných hasičů Jenišovice. Obdivovatele si našel i motocyklový kaskadér Pavel Vik, který se postaral o doprovodný program veletrhu.

Potkali jsme se také se spolkem seniorů, kteří v oboru silničního hospodářství už mnohé udělali. Předali nám svou štafetu. Považuji setkávání s nimi jako cenné, jsou schopni nám upřímně říct, co děláme dobře, nebo naopak špatně,” doplnil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Libor Švadlenka naopak zavedl řeč na mladou generaci. „Naše fakulta si váží, že může být partnerem Silničního veletrhu. Klademe velký důraz na spolupráci s praxí a tady je k tomu výborná příležitost.

Spolupořadateli Silničního veletrhu jsou Pardubický kraj a jeho příspěvková organizace Správa a údržba silnic Pardubického kraje, garanty pak Ministerstvo dopravy ČR, město Pardubice, Státní fond dopravní infrastruktury, Správa železniční dopravní cesty, Ředitelství vodní cest ČR a Ředitelství silnic a dálnic ČR. Odbornými garanty Silničního veletrhu se stali Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Krajská hospodářská komora Pardubického kraje, Dopravní fakulta Ing. Jana Pernera Univerzity Pardubice a Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje.

Autor: Radek Mašík
Foto: Archiv SÚSPK
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek