Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nejen vytěžit, ale i vytřídit!

Zveřejněno: 22. 10. 2017

Co se vytěží, není hned správná frakce pro použití. Těžba surovin vyžaduje jak výkonnou, tak i spolehlivou třídicí techniku. Jak na malá množství, tak i na výkony 500 t/hod. a více jsou vhodné hvězdicové rotační třídiče v mobilním a nebo stacionárním provedení.

Třídiče využívají k prosévání poháněné rotační gumové hvězdice, které tvoří prosévací pole. Materiál je unášený hvězdicemi (obr. 1), a proto je neustále nakypřovaný (obr. 2). Prosévají různorodé materiály jako je zemina, hlušina, štěrk, uhlí, koks, odpady, sintry, vytěžené kaly, biomasu a mnoho dalších materiálů. Problémy nedělají ani lepivé a silně zvodnatělé/tekoucí materiály (kaly) s kamenivem.

Hvězdicové rotační třídiče a Flip-Flow třídiče

Hvězdicové rotační třídiče jsou vhodné pro podsítnou frakci cca 10 až 100 mm. Velikost frakce se nastavuje jak roztečí mezi hvězdicemi, tak i velikostí hvězdic. Ale ani frakce pod 10 mm není problem pro Flip-Flow třídiče, které navazují na hvězdicové řídiče.

Použití v elektrárnách jednoznačně ukazuje na spolehlivost a efektivnost třídičů. Zdvojené třídiče na Ukrajině dosahují výkonu přes 1 000 t/hod. (obr. 3). Ve věžovém uspořádání hvězdicových rotačních třídičů (obr. 4) lze získat požadované frakce a nadsítnou frakci odvádět přímo do drtiče.

Polygony pro nadrozměrnou frakci

Novinkou pro velmi těžké provozy jsou polygony (obr. 5) pro nadrozměrnou frakci. Poly-HD je mimořádně robustní. To se odráží i na váze hřídelí, které mohou mít i 500 kg! Polygony jsou nasunuty na čtvercový hřídel a ty mohou být vyměněny jednotlivě.

Jak třídiče s hvězdicemi, tak i s polygony jsou velmi kompaktní. Např. Poly-HD (obr. 6) s vnitřním rozměrem 1,2 až 3,5 m je na 400 t/hod s tříděním 0 až 80 mm pro směsi uhlí a minerálů pro nasazení na Sibiři. Poly-HD je výhodný pro uživatele zpracovávající těžké materiály s nadrozměrnou frakcí jako je uhlí, struska, recyklát, přírodní kámen atd.

Dlohodobé zkušenosti ve výrobě třídičů a to ať mobilních či stacionárních vedou k vysoké spolehlivosti, funkčnosti a dlouhé životnosti. Proto je německá firma Neuenhauser Maschinenbau GmbH dodává do náročných provozů po celém světe. V České a Slovenské republice ji zastupuje firma Codet trade s.r.o.

Autor: Ing. Tomáš Hamšík
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek