Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Návrhy a realizace technologií v kamenoprůmyslu

Zveřejněno: 18. 9. 2009

Firma KOOL Trading, spol. s r.o. se sídlem v Třešti úspěšně působí na trhu již 17 let a nadále se rozvíjí. Její hlavní činností je projektování, výroba a montáže technologických linek pro úpravu nerostných surovin, výroba pásových dopravníků pro vážení a přepravu sypkých hmot a technologických ocelových konstrukcí.

Založení

Firmu KOOL Trading založili v roce 1992 stávající společníci Václav Doskočil, Ing. Petr Váchal a Zdeněk Podhorský. Z malé obchodní firmy, zabývající se inženýrskou činností se vyvinula dynamicky se rozvíjející a prosperující firma s 85 zaměstnanci, vlastním technickým i výrobním zázemím a s ročním obratem kolem 250 milionů korun. Dnes společnost KOOL Trading může představit dlouhou řadu velkých i menších referenčních staveb pro těžební a stavební firmy, sklárny, obalovny, cementárny a betonárny v České republice, na Slovensku, na Ukrajině, ve Švýcarsku, Maďarsku, Rakousku, Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Bulharsku, Rumunsku, Polsku, Německu, Lotyšsku, Litvě, Estonsku, Finsku a v Kazachstánu. (Na titulní straně je část nové linky na drcení a třídění kameniva v lomu Bělice, patřícímu společnosti Kámen Zbraslav.)


Štěrkopískovna Delnice, Chorvatsko

Modernizace technické základny

V roce 1995 společnost KOOL Trading zakoupila od stagnující firmy, která končila se svou činností, malý průmyslový areál na okraji města Třeště s dvěma halami. Postupně byl tento areál modernizován, upravován a rozšiřován. Nejprve byla přestavěna malá výrobní hala a do ní byla instalována jeřábová dráha s mostovým jeřábem. Současně se provedla rekonstrukce sociálního zařízení včetně plynofikace celého areálu. Veškeré komunikační plochy byly zpevněny a vyasfaltovány. Po provedení nástavby administrativních prostor a kanceláří pro projektanty, obchodníky a ekonomický úsek bylo realizováno napojení splaškových vod z areálu na čistírnu odpadních vod. Stávající prostory byly rozšířeny o haly na tryskání ocelových profilů, na dělení materiálu, s nůžkami a ohraňovacím lisem včetně nové kompresorovny, a halu průběžného otryskávacího zařízení.

Od města Třešť byly zakoupeny sousední parcely a na nich postupně vyrostla nová výrobní hala a moderní ekologická lakovna, splňující náročné požadavky na hygienu a životní prostředí. Dále byly vybudovány rozsáhlé montážní plochy, plochy pro sklady hutního materiálu, hala na dělení materiálu a parkoviště s dostatečnou kapacitou pro zákazníky a nové zaměstnance. Postavena byla také nová skladová hala, vrátnice, archiv a rozšířeny byly i administrativní prostory. Přibyla hala s moderním pálícím CNC pracovištěm a rozšiřují se zpevněné plochy pro provádění předmontážní kompletace a prověření funkčnosti jednotlivých vyráběných uzlů. Pro provádění montáží svých linek a výrobků je společnost vybavena veškerou montážní technikou, montážními vozy, autojeřáby, vysokozdvižnými vozíky a nákladními automobily pro přepravu svých výrobků na místo určení.

Kolektiv projektantů a konstruktérů s dlouholetou praxí má k dispozici špičkové počítačové pracoviště s obsáhlým softwarovým vybavením. Výrobní, montážní i servisní pracovníci jsou sehraným týmem kvalifikovaných lidí s velmi dobrým technickým zázemím (svářečky, plazma, soustruhy, frézky, brusky, lisy atd.).


Areál firmy KOOL Trading, spol. s r.o. v Třešti

Certifikace

Postupně společnost nebo její odborní zástupci získali celou řadu certifikátů, oprávnění a osvědčení nutných pro svou činnost, počínaje certifikátem systému řízení jakosti dle ČSN EN ISO 9001, přes osvědčení ČKAIT o autorizaci v oborech technologická zařízení staveb a statika a dynamika staveb, Velký průkaz způsobilosti pro navrhování a výrobu ocelových konstrukcí, certifikáty evropského svářečského inženýra a inspektora svařování až po oprávnění a osvědčení Báňského úřadu k projektování, opravám a montážím objektů a zařízení pro hornickou činnost a činnost prováděnou hornickým způsobem, včetně uznání odborné kvalifikace od slovenského Báňského úřadu.


Výrobní hala KOOL BG v Peruštici, Bulharsko

Kamenolom Dolní Kounice

Rozšíření firmy – dceřiná společnost

K dalšímu rozšíření firmy došlo v roce 2006, kdy byla založena v Bulharsku dceřiná společnost KOOL BG OOD se sídlem v Plovdivu. V prosinci 2007 KOOL BG OOD zakoupila areál s výrobními halami a montážními plochami ve městě Peruštica, ležícím 20 km jihozápadně od Plovdivu. Dnes zde pracuje 35 zaměstnanců, kteří kromě výroby a montáží ocelových konstrukcí a pásových dopravníků provádějí opravy technologických zařízení, lepení gumových pásů a z konsignačních skladů prodávají válečky Tranza a gumové pásy Semperit v oblasti Balkánu.


Kamenolom Bystřec

Štěrkopískovna Zlosyň

Zkušenosti – nabídky – zákazníci

Zkušenosti pracovníků obou společností v oboru jsou zárukou vysoké úrovně know-how, která se promítá do účelnosti, kvality, funkční spolehlivosti a vysokých užitných vlastností vyráběných strojů a zařízení. Spojení „poradenství – projekce – konstrukce – výroba – montáž – servis” je předností, kterou oceňují všichni zákazníci obou firem. Pásové dopravníky a technologické linky pro drcení a třídění kameniva z produkce KOOL Trading, spol. s r. o. a KOOL BG OOD pracují u spokojených uživatelů v tuzemsku i zahraničí.


Štěrkopískovna Zimnitsa, Bulharsko

Kamenolom Bohučovice

Firma KOOL Trading dodává nejen technologické celky „na klíč”, včetně elektroinstalací a řídících systémů linek, ale zabývá se i výrobou podavačů, dávkovacích zařízení, retenčních a skladovacích zásobníků. Dále se společnost věnuje rekonstrukcím a opravám úpravárenských linek a dopravníků, prodeji válečků, gumových pásů, stěračů a zakrývání dopravních cest obloukovými vlnitými pozinkovanými kryty Capotex.

Mezi zákazníky obou společností KOOL Trading spol. s r.o. i KOOL BG OOD patří téměř všichni evropští i světoví „velcí hráči” v oblasti těžby a úpravy kameniva, velké stavební společnosti, světoví výrobci betonáren a obaloven, cementáři, zpracovatelé štěpky, skláři. Jmenujme zde například společnosti Colas, Tarmac, Eurovia, Strabag, Doprastav, Holcim, Schwing – Stetter, Eltemix, Eltexim, Alas, Agir, Hanson, Lafarge, Omya, Granita Skuteč, Kámen a písek Český Krumlov, Kámen Zbraslav, Dobet Ostrožská Nová Ves, Hasit, Kronospan, Quarzwerke, Energetika Třinec a další.

Podle počtu, kvality a mnohdy originálního technického řešení svých referenčních staveb je zřejmé, že KOOL Trading je společnost dosahující od svého vzniku ve svém oboru mimořádné výsledky. Tím, že neustále modernizuje technickou základnu a rozšiřuje odbornou kvalifikaci svých pracovníků, se z ní stala prosperující a vyhledávaná firma na mezinárodní úrovni.

Autor: Vladimíra Štěpánková
Foto: Ing. Petr Váchal
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek