Dnes je 11.5. – svátek slaví Svatava

Naklápěcím rotátorem to teprve začíná

Zveřejněno: 19. 7. 2018

Doba, kdy ani mnozí prodejci stavební techniky pořádně netušili, co to je a k čemu slouží naklápěcí rotátor, je naštěstí již pryč.

Naklápěcí rotátory zrychlují práci a šetří čas

V zemi svého zrodu, tedy ve Švédsku, je naklápěcím rotátorem vybaveno přes 95 % všech rypadel. Jedním z důvodů je jistě vysoká cena tamní lidské práce, kdy se firmě vyplatí vybavit rypadlo naklápěcím rotátorem a ušetřit tak na mzdových nákladech manuálních dělníků. Tento trend se začíná s nízkou nezaměstnaností a nedostatkem kvalitních pracovníků projevovat i u nás. Pokud je strojník šikovný, tak je schopen s rypadlem vybaveným naklápěcím rotátorem udělat veškerou práci načisto s minimem ručního dokončování. A jaké jsou teprve možnosti takového rypadla, když místo tradiční lžíce zavěsíte na naklápěcí rotátor některý z dalších více či méně speciálních nástrojů.

Paletizační vidle

Začněme například paletizačními vidlemi. Možná si řeknete, co je na tom zvláštního? Ale teprve v kombinaci s naklápěcím rotátorem získáte v paletizačních vidlích nástroj minimálně o kategorii výše, než jste zvyklí. Už nebude problém skládání či nakládání kamionu, když nestojíte na rovině. Plnou paletu složíte klidně přes plot, za roh nebo do patra stavby.

Rozrývák

Potřebujete v zimě prorazit vrchní zmrzlou krustu zeminy, případně narušit horninu vyšší třídy těžitelnosti? Právě pro tyto účely je speciální rozrývák.

Demoliční a manipulační drapáky

Provádíte často rovnání břehů z kamenů, přebíráte a třídíte nejrůznější materiály, demolujete staré stavby? Pak je zde pro Vás celá škála nejrůznějších drapáků, které se díky rotaci a naklápění stávají nástroji o třídu vyšší kategorie.

Integrovaný drapák

V tomto případě nejde o klasický nástroj upnutý na rychloupínači naklápěcího rotátoru, ale o příplatkovou výbavu naklápěcího rotátoru. Pokud potřebujete manipulovat s drobnějšími břemeny jen občas, tak tento drapák, který je stále k dispozici, nahradí výše zmiňované samostatné drapáky. Tento drapák lze také použít i při současně upnuté lžíci.

Řezač asfaltu

Tento pro naše končiny nezvyklý řezač asfaltu nasazený na naklápěcím rotátoru téměř plně nahradí pomalé řezání diamantovými kotouči.

Prosévací lžíce

Prosévací lžíce se uplatní všude tam, kde je potřeba roztřídit nejrůznější materiál. Konstrukce lžíce navíc umožňuje velmi jednoduše měnit velikost prosévané frakce. Už není nutné zbytečně odvážet vytěžený materiál na skládku a na obsyp kupovat nový. Díky této lžíci použijete původní materiál a ušetříte tak nemalé prostředky.

Vibrační deska

Hutnění je často nezbytnou částí zemních prací. Ale co když je potřeba hutnit svah či špatně přístupný výkop, kde může navíc hrozit zavalení obsluhy při ručním vedení vibrační desky? Ideálním řešením je vibrační deska připojená na naklápěcím rotátoru.

Rovnací trámec

Rovnacím trámcem srovnáte štěrk či zeminu v šíři až 3 metry, hned ji zároveň přitlačíte válcem. Lze tak do jisté míry na menších akcích nahradit grejdr, čímž dochází k nemalým úsporám.

Smeták

Potřebujete po skončení zakázky po sobě rychle a efektivně uklidit? Není nic snazšího než připnout na Vaše rypadlo vybavené naklápěcím rotátorem hydraulický smeták. Dosáhnete s ním i tam, kam by smeták připevněný na jiném nosiči nikdy nedosáhl.

To je jen malý výčet možného využití naklápěcího rotátoru na rypadle. Dalo by se říci, že jsou zde další, v podstatě nekonečné možnosti nejrůznějších speciálních nástrojů.

Záleží jen na Vaší fantazii a úkolech, se kterými se při své práci setkáte. Všechny výše uvedené nástroje včetně naklápěcího rotátoru jistě představují nemalé investice, ale spočítejte si, kolik Vás dnes stojí stavební dělníci na ročních mzdových nákladech. Pak se Vám taková investice již bude zdát velice zajímavá.

Autor: Ing. Petr Meduna
Foto: Archiv i rmy Steelwrist AB
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové japonské stroje… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek