Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Pásové a smykem řízené nakladače na BOBCAT SHOW

Zveřejněno: 28. 2. 2007

V sobotu 2. prosince 2006 se konala v Sazka Aréně jedinečná akce v podobě Freestyle motokrosu. Tato akce úspěšně navázala na minulý ročník NOKIA FREESTYLE MOTOCROSS a příznivci této super adrenalinové podívané byli nadšeni. Celou akci moderoval Leoš Mareš. Díky pozvání ing. Petra Hejduka, ředitele společnosti BOBCAT CZ, a.s. jsme měli možnost se této akce zúčastnit i my a v tomto článku se pokusíme s vámi podělit o zážitky.

Letošní jedinečná podívaná probíhala ve stylu gladiátorských her

Na začátku vystoupení připochodovali do arény Římští vojáci. Mezi nimi kráčel v dobovém oblečení Petr Kuchař jako Proximus – majitel všech gladiátorů, doprovázen šleháním plamenů z obrovských sloupů uprostřed arény. Jezdci jeden po druhém přijížděli na plochu a moderátor Leoš Mareš je představoval publiku. Následně už nic nebránilo tomu, aby gladiátorské souboje mohly začít.

Freestyle motokrosová show probíhala jako souboj týmu Evropy proti týmu Ameriky

Tým Evropy jel ve složení: Švédský Viking (Morgan Carlson) a čtveřice jezdců z ČR ( Zdeněk Fusek, Petr Pilát, Martin Koreň, Libor Podmol).

Legendární Český jezdec Petr Kuchař, hvězda předchozích ročníků, kvůli zranění vazů v rameni nemohl bohužel do soubojů zasáhnout. Byla to škoda hlavně pro Kuchařovy fanoušky, kteří se na jeho vystoupení a triky nesmírně těšili. Dalšími dvěma smolaři byli naši skvělí jezdci David Rejsek a Aleš Lieman, kteří rovněž pro zranění nenastoupili. Petr Pilát, freestylový jezdec, jenž je velkou českou nadějí, reprezentoval barvy MITAS1 a.s.

Amerika jela ve složení: Kanaďané Jeff Fehr, Reagan Sieg a Andy Bell, Američané Dustin Miller a Jake Windham. Bohužel nedorazil Američan Mike Maso, kterého diváci z minulého ročníku obdivovali pro jeho velmi zvláštní, mnohdy až nepochopitelné kousky (například jeho Hollygrab to Double Seat Grab Hart Attack nebo jeho brutální kus No Footed Can Can Kiss Off Death Scorpion). Musel totiž na letišti z New Yorku odcestovat zpět do Los Angeles. Těžko říci, co zabránilo v jeho startu. Měl být s Maddissonem největším lákadlem pro diváky.

Po dvou letech se zde představil opět australský jezdec Robbie Maddison. Na sněžném skútru předváděl své umění Justin Hoyer a na terénní čtyřkolce Jon Guetter.

O výsledcích soubojů rozhodovali diváci v hale za pomoci svých hlasivek a potlesku (odpolední show skončila remízou a večerní vyhrála s přehledem Evropa). Jezdci se nejprve představili jako tým a následně se udělovaly body. Druhé jízdy již byly „head to head” a po každé jízdě se rozděloval bod. Robbie Maddison jako zástupce kontinentu Austrálie si odjel jízdu sám a dokázal, že je po právu největší hvězdou letošního ročníku. Následovaly exhibiční jízdy dvou jezdců zároveň, kteří předváděli triky současně a to buď za sebou, nebo na protilehlých rampách v aréně.

Bobcat show

Společnost Bobcat CZ, a.s., jako jeden z hlavních partnerů akce, připravila pro diváky překvapení – Bobcat show. Diváci užasle a s překvapením sledovali tuto podívanou, protože to co následovalo na ploše arény při předvedení těchto víceúčelových strojů – pásového nakladače T 180 a smykem řízených nakladačů S 150 a S 175 jim bralo dech. Neuvěřitelná svahová dostupnost pásového nakladače, tanec na předních kolech a balancování na samé hranici překlopení stroje prokázaly jednoduchost a preciznost jejich ovládání, výbornou konstrukci a mistrovství jejich posádek.

Posledním vystoupením byly „vláčky” Evropy a Ameriky, a pak následovalo velké finále v podobě historických třech back flipů.

Na závěr celé mega show diváci spatřili výkon Robbieho Maddissona na motorce, Justina Hoyera na sněžném skútru a Jon Guettera na terénní čtyřkolce. Všichni tři se chystali zároveň skočit salto vzad (back flip). Bylo to poprvé v České republice a pro mnohé z nás naposledy, co jsme takovýto kousek mohli spatřit. Všichni jsme se zatajeným dechem a plni napětí čekali, jak vše dopadne. Robbiemu a Justinovi se skok zdařil. Jon však svůj back flip přetočil a při dopadu na zadní kola upadl na záda, zatím co jeho čtyřkolka pokračovala do bariéry. S pocitem hrůzy všichni v aréně čekali na dopad strojů a na to, zda se Jon zvedne. Jonovi se naštěstí nic nestalo. Napětí z nás spadlo a celá aréna se rozezněla nadšeným potleskem. To byl jen jeden z příkladů, jakým směrem se ubírá freestyle motokros u nás a kam směřují naši jezdci.

Závěrem

Obě sobotní vystoupení (od 14 a 19 hodin) byla zcela vyprodána. Zhlédli jsme nesmiřitelný boj nejlepších světových jezdců společně s extrémními výkony, triky a efekty. Mnohé výkony sahaly až na kraj lidských možností. Dech se tajil a hladina adrenalinu stoupala. Bouřlivá atmosféra podpořená výbornou zábavou uspokojila i ty nejnáročnější diváky. A z 30 000 diváků, včetně nás, nikdo nelitoval, že přišel. Pro mě, ačkoliv jsem žena, to byla neuvěřitelná podívaná a touto cestou bych za ni ráda organizátorům a společnosti Bobcat CZ, a.s. za pozvání poděkovala.

Autor: Monika Fröhlichová
Foto: Archiv společnosti Bobcat CZ, a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek