Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nakladač Komatsu WA380-7 vyrábí rekultivační substráty

Zveřejněno: 12. 5. 2014

Kolový nakladač Komatsu WA380-7 je dokonalou kombinací výkonu, komfortu a nízké spotřeby paliva. Tento stroj si před nějakým časem vybrala ostravská společnost OBSED zabývající se využíváním kalů z čistíren odpadních vod a naplno ho již používá při výrobě rekultivačních substrátů. Nakladač na severní Moravu dodala společnost KUHN-BOHEMIA a.s., která je výhradním prodejcem stavebních strojů značky Komatsu v České republice. A zkušenosti po několikatýdenním každodenním používání? Veskrze pozitivní.

Nakladač WA380-7 je opatřen novým systémem Komatsu SmartLoader Logic, což je zcela automatický systém ovládání motoru, který poskytuje přesně požadovaný moment pro právě prováděnou práci a výrazně snižuje spotřebu paliva, aniž by docházelo k ztrátě produktivity. Strojník si může užívat působivé pojezdové rychlosti díky novému inteligentnímu hnacímu ústrojí a zdokonalené blokovací funkci vysoce výkonného měniče momentu Komatsu. Nová, tichá kabina SpaceCab™ kombinuje bezpečnost a ergonomii s nebývalou úrovní komfortu. Spolehlivost, snadná údržba, hospodárnost a bezpečnost – model WA380-7 nastavuje nové standardy v této kategorii stavebních strojů.

Nový systém ovládání motoru

Nakladač WA380-7 je vybaven efektivním a úsporným motorem Komatsu SAA6D107E-2, který poskytuje výkon 143 kW/195 PS a je certifikován jako hnací jednotka splňující požadavky emisních norem EU Stupeň IIIB/EPA Tier 4 Interim. Turbodmychadlo s proměnnou geometrií poskytuje stále optimální plnicí tlak a zajišťuje velmi dobrou odezvu motoru při jakékoliv zátěži. Motor dosahuje svého maximálního výkonu 152 kW/207 PS již při 1600 otáčkách za minutu. Systém Komatsu SmartLoader Logic získává data z různých senzorů ve stroji a zajišťuje optimální točivý moment motoru pro každou pracovní fázi, aniž by docházelo k ovlivňování běžného provozu. To omezuje moment během méně náročných operací a snižuje spotřebu paliva bez poklesu produktivity práce.

Volitelný režim motoru a funkce vypnutí motoru při volnoběhu jsou nástroje k výraznému snížení spotřeby paliva. Ukazatel Eco-Gauge zobrazuje na monitoru aktivní doporučení, která pomáhají maximalizovat úsporu paliva. Úsporu paliva zajišťují elektronicky ovládaná hydraulická čerpadla pro pracovní zařízení a systém řízení, zabraňující zbytečnému průtoku hydraulického oleje. Čerpadla dodávají přesné množství oleje, potřebné pro všechny pohyby stroje.

Ani zrnko nazmar

Kompletně přebudované hnací ústrojí Komatsu s vysokovýkonným měničem momentu nabízí optimální účinnost a vynikající poměr tažné síly vzhledem k hmotnosti stroje. Provádění náročných operací, jako je těžba materiálu nebo jeho navážení, je pro obsluhu díky vysoké tažné síle při nízkých otáčkách doslova pouze dětskou hrou. Systém blokování měniče navíc zajišťuje vynikající produktivitu a nízkou spotřebu paliva při převážení materiálu.

Rozchod 2 160 mm a rozvor kol 3 300 mm poskytují nakladači WA380-7 vynikající stabilitou dostačující k práci na nerovném terénu a umožňující rychlé cykly nakládky a přepravy s minimálním množstvím vysypaného materiálu a maximálním komfortem. Při natočení řízení o 40 ° na obě strany má WA380-7 mimořádnou schopnost manévrování v malých prostorách a dosahuje vyšší rychlosti pracovních cyklů. Hydraulický systém Komatsu CLSS umožňuje mimořádně přesné ovládání pracovního příslušenství a zajišťuje, že lopata, výložník a další hydraulicky ovládaná příslušenství mohou bez problémů pracovat současně. Systém odpružení výložníku zmenšuje rázy působící na výložník při jízdě naloženého stroje. Materiál může být přepravován vyšší rychlostí s minimálními ztrátami způsobenými rozsypáním.

„Chytrý” plynový pedál

Model WA380-7 je vybaven zcela novým monitorovacím systémem, který řídí všechny základní funkce. V programu pro ovládání příslušenství mohou být uložena specifická nastavení, která urychlí práci při aplikacích vyžadujících častou výměnu lopat nebo jiných pracovních nástrojů. Konzola páky systému elektronického ovládání (EPC) je integrována se sedadlem a může být snadno nastavena tak, aby její poloha vyhovovala každé obsluze. Krátké páky ovládané konečky prstů umožňují přesné a snadné ovládání a s modulační funkcí zpomalení a zastavení spouštění lopaty bez vibrací. Horní a spodní koncová poloha výložníku může být přednastavena pomocí spínače a systém elektronického ovládání EPC je opatřen poloautomatickou funkcí pro nakládání materiálu, která zjednodušuje plnění lopaty.

Inovovaný plynový pedál Komatsu citlivý na sílu sešlápnutí automaticky pomáhá srovnat okamžik zařazení převodových stupňů s aktuální zátěží, a tak snižuje spotřebu paliva. Při náročných pracích vyžadujících velkou tažnou sílu a při maximální akceleraci má strojník často tendenci plynový pedál sešlapovat silněji. WA380-7 toto předvídá a řadí vyšší převodové stupně co nejpozději. Při nenáročných operacích, kde je hlavním faktorem spotřeba paliva, obsluha na pedál tak silně nepůsobí. Stroj i tento jev očekává a řadí vyšší převodové stupně naopak co nejdříve, aby bylo dosaženo co nejnižší spotřeby paliva.

Snížená hlučnost v kabině

Kabina kolového nakladače Komatsu WA380-7 nabízí dostatek úložného prostoru s velkou ukládací schránkou, s úložným prostorem na levé a pravé straně. Automatická klimatizace umožňuje snadné a přesné nastavení teploty vzduchu v kabině. Nový uživatelsky přátelský barevný TFT monitor má velmi intuitivní rozhraní. Snadné nastavení, jednoduché spínače nebo multifunkční klávesy a výběr z 25 jazyků, to vše poskytuje přístup k široké škále funkcí a informací o provozu, aby byla umožněna bezpečná, přesná a plynulá práce. Kabina je postavena na unikátních montážních prvcích ochranné konstrukce ROPS/FOPS. Motor s malou hlučností, ventilátor s hydraulickým pohonem, hydraulická čerpadla namontována na pryžových tlumících prvcích, těsnění a izolační materiály – to vše zaručuje tichý provoz s malými vibracemi a prachotěsné pracovní prostředí. Hladina hluku uvnitř kabiny je snížena na pouhých 68 dB(A).

Stejně jako každý nový zákazník pořizující si stavební stroj Komatsu EU stupně IIIB, tak i společnost OBSED získala k nakladači WA380-7 navíc zdarma program údržby Komatsu CARE. Ten zahrnuje během prvních tří let nebo 2 000 provozních hodin předepsanou údržbu prováděnou zkušenými servisními techniky, kteří samozřejmě používají originální náhradní díly Komatsu.

Pod dohledem systému KOMTRAX™

Ještě častější – neustálý – dohled nad strojem umožňuje systému KOMTRAX™, který představuje nejnovější výsledek vývoje bezdrátových monitorovacích technologií Komatsu. Díky němu lze zjistit, co právě dělá, kdy dokončil svoji práci, kde se nachází, jak ho lze efektivněji využít a kdy je třeba provádět údržbu. Výkonová data jsou prostřednictvím satelitu přenášena ze stroje přímo do počítače obsluhy či majitele stroje. Systém KOMTRAX™ umožňuje pohodlně řídit strojový park prostřednictvím webového prohlížeče bez ohledu na to, kde se právě řídící pracovník nachází. Data jsou analyzována a zpracovávána ve speciálních paketech, které umožňují snadné a intuitivní prohlížení map, seznamů, grafů a tabulek. Každá obsluha pak může sama předem odhadnout, jaký druh údržby a dílů by stroj mohl potřebovat, nebo začít se zjišťováním problémů ještě před příjezdem servisních techniků Komatsu.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek