Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Na návštěvě v Anglii: Minibagr s nulovými emisemi a čtvrt milionu strojů v místnosti

Zveřejněno: 16. 7. 2019

Populární britský výrobce stavebních strojů a manipulační techniky JCB uspořádal v červnu pro evropské novináře „den otevřených dveří“ spojený s představením nejvýznamnějších novinek, které může veřejnost letos očekávat. Prohlídky centrály společnosti v britském Rocesteru se zúčastnila zhruba stovka novinářů z celé Evropy a redakce Stavební techniky byla u toho.

V roce 2018 bylo pod značkou JCB uvedeno na trh 25 nových produktů

Impozantní byla návštěva tzv. Uptime Center“, což je středisko, kam se sbíhají data ze všech aktivovaných telematických systémů JCB (pod názvem LiveLink). V digitálním „velínu“ to vypadalo jako někde v leteckém dispečinku; na obrovském plátně se tu promítají informace ze strojů doslova z celého světa. V řeči čísel vypadá Uptime Center asi následovně: v režimu „realtime“ se tu sledují data z 250 000 strojů od 800 dealerů. Interaktivní dashboard umožňuje operátorům sledovat provozní parametry konkrétního stroje a na základě naprogramovaného algoritmu umí systém na základě těchto dat předpovídat možné blížící se poruchy. Toto operační středisko patří k nejmodernějším pracovištím svého druhu na světě; firma JCB do něj v několika posledních letech investovala 6 milionů liber (na světě funguje celkem pět takových Uptime Center). Uptime Centra však nejsou jediným „digitálním“ počinem společnosti – novináři se dále seznámili s mobilní aplikací JCB Operations App, pomocí které získává uživatel všechny důležité informace o svém stroji doslova na jedno ťuknutí na displeji. Možnosti aplikace jsou skutečně obdivuhodné; po vložení sériového čísla stroje lze procházet jednotlivé menu a rozklikávat požadované parametry. I v případě smíšené flotily může být tato „apka“ užitečná – lze do ní totiž snadno nahrát i stroje jiných značek.

V Uptime Center probíhá v „realtime“ režimu sledování dat z 250 000 strojů
V Uptime Center probíhá v „realtime“ režimu sledování dat z 250 000 strojů

Součástí prezentace bylo seznámení s obchodními aktivitami společnostmi. V roce 2018 bylo pod značkou JCB uvedeno na trh 25 nových produktů. V globálním pohledu největšího tržního nárůstu dosáhlo JCB v Číně (meziroční nárůst o 33 %), v Evropě byl nárůst zhruba 15 %. Co se týče investic, jako klíčová investice loňského roku bylo dokončení výrobního závodu v Indii za přibližně 65 mil. liber. Lord J. C. Bamford na tiskové konferenci uvedl, že v letošním roce se očekává prodej více jak 100.000 strojů.

Nové produkty pro nové trendy

JCB je příkladným typem výrobce, který důsledně sleduje současné trendy ve stavebnictví a aplikuje je následně do nových typových řad strojů. Na příkladu zvyšující se urbanizace (tedy stěhování lidí do měst a rozšiřování městských výstaveb) reaguje výrobce z britských ostrovů novými kompaktními stroji, které jsou předurčené pro práci v obydlených oblastech. Nezbytnými předpoklady takových strojů jsou jasné: jsou jimi nízké emise, nízká hlučnost a dobrá manévrovací schopnost. Půjdeme-li popořádku – v oblasti emisí JCB splnilo dlouholetou misi a představilo zbrusu novou řadu nízko-emisních motorů, vyhovujících emisní normě EU Stage V. Jak velký pokrok v oblasti emisí byl učiněn, dokládá fakt, že od roku 1999 se u sledované řady motorů podařilo snížit například emise NOx 35krát!

Vůbec poprvé se veřejnosti představil stavební stroj s úplně nulovými emisními hodnotami. Plně elektrické mini-rýpadlo JCB 19C-1E využívá pro svou práci lithium-iontové akumulátory, které na jedno nabití vydrží jeden pracovní den a mini-rýpadlo si přitom zachovává všechny výkonové parametry, srovnatelné s dieselovým strojem podobné konstrukce. Doba nabití baterií se pohybuje mezi 8-12 hodinami, tudíž rýpadlo lze pohodlně dobít například přes noc. Vlivem elektromotoru se snížila hlučnost stroje (pětinásobně).

Mini-rýpadlo JCB 19C-1E využívá pro svou práci lithium-iontové akumulátory
Mini-rýpadlo JCB 19C-1E využívá pro svou práci lithium-iontové akumulátory

V oblasti vysokozdvižné techniky byl představen model JCB 30-19E, zástupce početné skupiny strojů tzv. JCB Teletruk, jehož rameno se vysouvá elektricky a při vysunutí do vzdálenosti 3 metrů může stroj manipulovat s břemeny o váze 1 600 kg. Zajímavá je i efektivita tohoto stroje, který najde uplatnění ve velkých překladištích a skladech – jeden klasický kamion dokáže tento inovovaný stroj naložit či vyložit za 30 minut; dodávku o standardním objemu 3 euro-palety zvládne pak za 2 minuty.

Také pásové rýpadlo JCB 140X prošlo „městským“ faceliftem. Změn doznala například kabina (o 15 % užší), výkon hydrauliky narostl o 11 % (hydraulické čerpadlo Kawasaki poslední generace) a došlo k prodloužení servisních intervalů. Zajímavostí na tomto stroji je instalace ultrapevného skla ze speciálního materiálu, které je 300krát pevnější než klasické sklo (sklo údajně odolá výbuchu 3kilové TNT trhaviny ve vzdálenosti 3 metrů, ale raději to nezkoušejte).

S modelem teleskopického manipulátoru JCB 555-210R HYDRALOAD byly vyslyšeny prosby zákazníků o model s otočnou nástavbou. Vůbec první otočný manipulátor výrobce se může pochlubit výborným dosahem 21 metrů a také bohatou výbavou, usnadňující manipulaci ve vysokých výškách (například speciální kamery na výložníku nebo čidla pro hlídání prostoru). Tento elegán přitom zdvihne až 5,5 tunové závaží. Také uvedení na trh tohoto modelu je reakcí výrobce na trend městské výstavby s potřebou manipulovat s materiálem ve velkých výškách.

O dalších novinkách tohoto výrobce, včetně podrobnějších recenzí, se dozvíte v našem magazínu Stavební technika. V nejbližší době pro vás například chystáme recenzi jednoho z prvních multifunkčních kolových rýpadel Hydradig v ČR.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek