Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Na naftu, nebo na elektřinu. Více než 300tunové dumpery jezdí v Africe pod dráty jako trolejbusy

Zveřejněno: 20. 1. 2019

Největší africký měděný důl Kansanshi, nacházející se v severozápadní části Zambie, je zajímavý nejenom svojí kapacitou, ale i způsobem, kterým je část měděné rudy odvážena z prostorů těžby k následnému zpracování. Dvojice pevných dumperů zde totiž část své trasy jezdí pod trolejemi.

Více než 300tunové dumpery jezdí v Africe pod dráty jako trolejbusy

Zambijský otevřený důl Kansanshi, kde tuto neobvyklou podívanou můžete vidět, se neztratí ani ve světovém měřítku, kde patří mezi 10 největších měděných dolů. Nachází se zhruba 10 km severně od města Solwezi, respektive 180 km západně o Chingoly. V roce 2017 zde bylo sedmnácti sty zaměstnanci vytěženo a následně z rudy získáno 250 000 tun mědi a 140 000 uncí zlata.

Společnost First Quantum Minerals, která důl provozuje, využívá pro těžbu a zpracování rudy flotilu hydraulických rýpadel Hitachi FX spolu s pevnými dumpery Hitachi řady EH. A na přelomu let 2016/2017 přišla s novou várkou techniky též dvojice pevných damprů Hitachi EH3500AC-3, které mohou jezdit klasicky na naftu, ale i na elektřinu přímo z trolejí. Tyto hybridy jsou zde tedy v menšině a v zásadě jde o testování.

Troleje dávají smysl

Ještě než se dostaneme k trolejovým exemplářům, tak stojí za to zmínit běžnou konstrukci těchto vozidel. Kvůli obrovským výkonům se totiž dumpery nepohybují stejně jako většina stavební techniky za pomocí hydromotorů, nýbrž využívají a) čistě mechanický pohon, nebo b) systém dieselový motor – generátor elektřiny – regulátor – elektromotory v kolech.

Běžný dieselový model EH3500AC-3, využívající druhý způsob, je tak vybaven motorem o výkonu cca 1 500 kW (Cummins případně MTU), na který je připojen alternátor vyrábějící střídavý elektrický proud. Následuje regulátor, který za pomoci výkonových tranzistorů „dávkuje“ potřebnou energii do elektromotorů pohánějících jednotlivá kola. Pro pohon přímo na elektřinu, je tak dampr z větší části již připraven.

Dva speciály

Upravené diesel-elektrické dumpery EH3500AC-3 umožňují jako sekundární prostředek pro napájení elektromotorů využít elektřinu získanou z trolejí. Přepínání je jednoduché a probíhá manuálně za pomoci jednoho tlačítka, případně lze využít automatiku, která sama detekuje přítomnost elektrického napájení a vše zařídí sama. Vše oběma směry – z dieselu na elektřinu i naopak.

Celá přestavba na dvojí systém pohonu byla plně v režii Hitachi, přičemž výrobce dodal všechny potřebné části související s napojením na trolejové vedení. Provozovatel tak nepřišel o autorizovanou servisní podporu ani o standardní záruku.

Trolejový mód je používán na čtyřech 700–800 metrů dlouhých úsecích vedoucích do kopce, zatímco na naftu se jezdí z kopce a po rovinách. Důvod je ten, že při stoupání dosahují dumpery při provozu na elektřinu vyšší rychlosti, což zkracuje pracovní cykly a zvyšuje efektivitu. Neméně důležité jsou i náklady na pohonné hmoty, které – v porovnáním se spalováním nafty – dosahují pouhých 10 %. Obojí tak zlepšuje ekonomiku a snižuje náklady na přepravenou tunu.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Hitachi

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek