Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

MSV a IMT - strojírenství motorem ekonomiky

Zveřejněno: 9. 11. 2006

48. mezinárodní strojírenský veletrh a 5. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT jsou již za námi. Konaly se v Brně ve dnech 18. - 22. září 2006. Podle údajů organizátorů akce se na nich představilo 2 100 vystavovatelů z 32 zemí a počet návštěvníků přesáhl 100 000. Oba veletrhy byly vizitkou výkonnosti a inovační síly současného průmyslu a odrážely dynamický růst české ekonomiky.

Třetinu exponátů tvořily výrobky inovativního charakteru

Ty nejlepší exponáty soutěžily o prestižní Zlaté medaile: dvě odborné komise letos udělily dvanáct Zlatých medailí MSV a čtyři Zlaté medaile IMT. Veletrhy charakterizoval vysoký zájem zahraničí. Celkový podíl zahraničních vystavovatelů dosáhl 36 %. Během prvních čtyř dnů se na pokladnách registrovalo více než 10 200 zahraničních návštěvníků a jejich podíl na celkové návštěvnosti dosáhl 12 %.

Dominantním oborem ročníku byly obráběcí a tvářecí stroje

Jubilejní 5. veletrh IMT obsadil dosud největší výstavní plochu přibližně 18 500 m2 a dosáhl rekordního podílu zahraničních vystavovatelů – 49 %.

„Před čtrnácti dny jsem se vrátil z veletrhu v Chicagu a mohu říci, že úroveň strojů vystavených na IMT je srovnatelná. Nechybí tady světoví lídři oboru. V současnosti prožíváme světový boom poptávky, do strojírenství je veliká investiční chuť, takže i konkrétní obchodní výsledky našich podniků jsou na velmi seriózní úrovni,” uvedl ředitel Svazu výrobců a dodavatelů strojírenské techniky Zdeněk Holý.

Hlavní téma ročníku – 4. specializovaný projekt Automatizace – potvrdil rostoucí význam automatizační techniky. Přihlásilo se 550 vystavovatelů a i letošní ročník probíhal pod vžitým heslem „Automatizace – hybná síla průmyslu”.

V rámci doprovodného programu se uskutečnily čtyři desítky odborných setkání

Program konferencí, seminářů a workshopů se zaměřil také na rozvoj ekonomické spolupráce s Ruskem, Ukrajinou, Běloruskem, Slovenskem, Maďarskem a Německem. Poprvé se uskutečnila soutěžní výstava vědeckých prací studentů a doktorandů technických vysokých škol a také personalistický veletrh iKariéra 2006 – nabídka pracovních příležitostí ve strojírenství a elektrotechnice.

Mezinárodní strojírenský veletrh zahájil prezident České republiky Václav Klaus. Letošní ročník navštívila i řada politických a hospodářských špiček z ČR i zahraničí.

Mezi sto tisíci návštěvníky převažovali odborníci a zástupci vrcholového managementu, nechyběli novináři z tuzemska i zahraničí

Zahraniční návštěvníci přijeli z 51 zemí pěti kontinentů, především ze Slovenska, Německa, Polska, Ruska, Rakouska, Maďarska, Běloruska a Slovinska. Zájem ruských návštěvníků ve srovnání s loňskem vzrostl na trojnásobek a z Běloruska na dvojnásobek. Zvýšila se také návštěvnost z Taiwanu a dalších asijských zemí. Pro návštěvníky byly podle průzkumu hlavním cílem novinky a trendy. Mezi ekonomicky aktivními návštěvníky bylo 86,4 % odborníků a 81,3 % kompetentních osob, které rozhodují nebo spolurozhodují o investicích svých firem. O vysoké míře spokojenosti svědčí, že 84,1 % návštěvníků potvrdilo zájem přijet i příští rok. Pro třetinu vystavovatelů bylo hlavním cílem účasti hledání nových zákazníků, pro další třetinu předvedení firmy a budování image. V průzkumu přes 80 % firem předběžně potvrdilo dosažení svých cílů a 81 % je již dnes rozhodnuto vystavovat i příští rok. V Press centru se během prvních čtyř dnů akreditovalo 420 zástupců médií z deseti zemí. 75 zahraničních novinářů přijelo z Dánska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Ruska, Slovenska a USA. Velmi příznivá jsou očekávání dalšího vývoje veletrhu.

Václav Klaus, prezident České republiky o veletrhu řekl: „Brněnský strojírenský veletrh pro mě znamená zcela unikátní věc už od doby, kdy jsem zde jako student prováděl návštěvníky z Prahy. Strojírenství má v naší zemi dlouhou tradici a ukazuje se, že nepřestává být a ještě dlouho bude motorem naší ekonomiky. Mám proto dobrý pocit, že zde v Brně dnes vidím strojírenství moderní a fungující. Veletrh je ukázkou toho, jak daleko naše strojírenství dospělo. Je také velmi dobře, že dnes už strojírenské podniky vědí, že nestačí nové stroje vyvíjet a kvalitně vyrábět. Vědí, že neméně důležité je umět je dobře prodat. A právě v tom hraje svou nezastupitelnou roli brněnský strojírenský veletrh”.

49. mezinárodní strojírenský veletrh a 4. mezinárodní veletrh Transport a Logistika se uskuteční v termínu 1. – 5. 10. 2007.




1 Sestaveno z předběžné závěrečné zprávy a předběžných statistických údajů Brněnských veletrhů a.s.
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek