Dnes je 8.5.

MSV 2006 - 48. mezinárodní strojírenský veletrh

Zveřejněno: 25. 9. 2006

Brněnský mezinárodní strojírenský veletrh má své místo v evropském výstavním kalendáři a je nejvýznamnější akcí akciové společnosti Brněnské veletrhy. Letos se koná 18. - 22. září.

Noví vystavovatelé ze zahraničí

Od rozšíření Evropské unie v Brně přibývá zahraničních účastníků a i letos se hlásí bezmála stovka firem, které v Brně zatím nevystavovaly. Přes čtyři desítky nových účastníků přijede z Německa, a to především na veletrh IMT, kde německá účast roste s každým ročníkem. Německé firmy letos obsadí nejméně 4 000 m2 výstavní plochy.

Ze Slovenska se hlásí dvanáct premiérových účastníků. V oboru materiály a komponenty to jsou například firmy Euro Technology (trubkové konstrukce), SK Pružiny (spojovací materiál), Spinea (převodovky) nebo ZKL Kinex (ložiska), na veletrhu IMT pak vystavují společnosti Aluma (soustruhy) a GT Systems (software).

Tradičně silná bude účast z Rakouska, a to především v oboru materiály a komponenty pro strojírenství. Hlásí se i šest rakouských firem, které v Brně zatím nevystavovaly. Stejný počet nováčků je přihlášen z Polska, které oproti minulým ročníkům rozšíří svou účast jak na MSV, tak na veletrhu IMT. Premiéry se očekávají rovněž mezi vystavovateli z Francie, Itálie, Velké Británie, Belgie a dalších států EU.

Zvýšený zájem letos projevují firmy z některých zemí mimo Evropskou unii a ze vzdálených teritorií jako Číny, Kanady a dalších. Motivace k jejich účasti je jasná: prostřednictvím MSV hledají nové příležitosti na perspektivním trhu České republiky i celé východní Evropy, kam přesouvají výrobu významní světoví producenti klíčových odvětví jako automobilového průmyslu nebo elektrotechniky.

Rekordní veletrh obráběcí a tvářecí techniky

V roce 2005 v České republice produkce obráběcích a tvářecích strojů meziročně vzrostla o 28,2 %, a to nejvýrazněji v oborech stroje pro broušení, ostření, honování a lapování, obráběcí centra, stroje pro vrtání, vyvrtávání, frézování a řezání závitů a tvářecí stroje. Zároveň vzrostl i vývoz české obráběcí a tvářecí techniky, a to zejména do Ruska, dále do Číny a USA. Dovoz obráběcích a tvářecích strojů ve srovnání let 2004 a 2005 o pětinu poklesl, ale stále dosahuje objemu téměř 10 miliard korun. Nejvýznamnějšími dodavateli této techniky na český trh zůstávají němečtí výrobci, poklesl dovoz z Japonska a Itálie a naopak vzrostl například ze Španělska.

V tomto příznivém kontextu se v Brně chystá jubilejní 5. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT. Přehlídka, která je největší svého druhu ve střední Evropě, se díky tomu opět posune na vyšší příčku. Plocha objednaná vystavovateli letošního IMT již nyní o 500 m2 přesahuje skutečnost posledního ročníku (17 679 m2). Hlásí se přes pět desítek nových firem, mezi nimi většina zahraničních. Nárůst účasti je vedle České republiky očekáván také ze Slovenska a zejména Španělska, vůbec poprvé jsou na IMT přihlášeny firmy z Dánska a Indie. Mezinárodní veletrh IMT se koná s podporou Evropského výboru pro spolupráci v průmyslu obrábění a tváření CECIMO a jeho spolupořadatelem je Svaz výrobců a dodavatelů strojírenské techniky.

Prezentace špičkových firem slibují ukázku toho nejlepšího ze současné světové nabídky oboru. Návštěvníci se mohou těšit na stroje s integrovanými roboty, optickými systémy a automatizovanými soustavami přísunu materiálu. V souladu s požadavky nejnáročnějších odběratelů se na veletrzích představují pružné výrobní koncepce umožňující využití pro různé úkony, ale na druhé straně i stroje přesně a spolehlivě provádějící jediný výrobní proces, bez nadbytečných technologií a nákladů. Rychle se vyvíjejí také technologie k obrábění progresivních materiálů a stroje pro mikrovýrobu, rozšiřují se aplikace vysokorychlostního obrábění, stejně jako laseru či plazmy a dalším aktuálním trendem je integrace senzorů a informačních systémů.

Simultánní přehlídka deseti oborů

Mezinárodní strojírenský veletrh se nezaměřuje jen na automatizaci, ale skládá se z deseti vzájemně se doplňujících oborových celků. K největším z nich bude opět patřit obor materiály a komponenty pro strojírenství, kde se hlásí přes třicet nových firem a nárůst je zejména mezi vystavovateli hutních polotovarů - válcované ocele, ocelových plechů a trubek.

Přes květnovou úspěšnou premiéru veletrhu PLASTEX se očekává silná účast v oboru plasty, gumárenství a chemie. Jsou přihlášeny již dvě desítky nových vystavovatelů z České republiky, ale i z Itálie, Rakouska, Slovenska a Velké Británie (s nabídkou vstřikovacích lisů, periferních zařízení, aditiv aj.).

V oboru energetika a silnoproudá elektrotechnika se představí tradiční účastníci jako Alstom, ČKD, Škoda, Tedom a další spolu se zajímavými novými účastníky. Patří k nim českoamerická společnost Cummins, která při své premiéře na MSV vystaví jednu z největších existujících elektrocentrál, nebo firma Terms s nabídkou solárních zdrojů energie.

Součástí veletrhu bude odborný doprovodný program zahrnující desítky konferencí, seminářů, prezentací i diskusních setkání. K nejzajímavějším novinkám patří panelová diskuse Autoland CZ-SK nebo projekt iKariera - veletrh pracovních příležitostí na MSV 2006 připravovaný ve spolupráci se studentskou organizací IAESTE.




1 Sestaveno z tiskových zpráv BVV
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv BVV
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek