Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Motory DEUTZ v normě ETAPA V již od 2,2 do 16 litrů

Zveřejněno: 22. 5. 2017

Na veletrhu BAUMA 2016 přišel DEUTZ s řadou novinek a inovací. Svými motory, které odpovídají emisní normě budoucnosti, ukázal, že je opět o krok napřed a blíží se vizi bezemisních spalovacích motorů. Představme si jednotlivé novinky a inovace DEUTZ postupně.

Nový TCD 2.2 rozšířil spodní výkonnostní řadu

Nový 2,2litrový motor TCD 2.2 rozšířil portfolio ve spodní výkonnostní řadě díky nové tříválcové variantě úspěšného čtyřválcového motoru TCD 2.9. Motor byl úspěšně představen se svými 55 kW výkonu zvláště pro provedení v oblastech zpracování materiálů a kompaktních stavebních strojů.

Zvláštnosti: motor je nejen v provedení diesel, ale také jako LPG. Plynová varianta má 43 kW a je naprostou novinkou v portfoliu dieselových motorů DEUTZ. TCD 2.2 se dostane do sériové výroby v roce 2019 s emisní normou EU ETAPA V. U všech TCD 2.2 a 2.9 se jedná o stejnou motorovou platformu, čímž může zákazník využívat obsáhlý synergický účinek integrace s ohledem na připojení nebo náhradní díly a ušetří náklady.

Fakta

Efektivita emisních hodnot dieselových motorů je postupně optimalizována a dosahuje úrovně, kterou ještě před několika lety nebylo možné dosáhnout.

Pro mobilní pracovní stroje platí v Evropě aktuálně norma EU ETAPA IV (Stage IV). Od uvedení EU normy ETAPA I v roce 1999 byly emise oxidu dusíku a pevných částic zredukovány více než o 95 %.

Redukce NOx o 95,7 %, pevných částic o 96,5 % v časovém rozmezí 1999 až 2015.

Nový TCD 5.0 rozšířil střední výkonnostní řadu

Tento zvláště kompaktní diesel s turbodmychadlem nabízí výkon 100 až 150 kW a tím svým zákazníkům i další výkonnostně silnou alternativu v produktové paletě DEUTZ. Motor sleduje tzv. „Downsizing-Prinzip”, což znamená, že nabízí větší výkon při nižším objemu. Tím mohou být nahrazeny velké motory za menší, nebo se může docílit při malých zástavbových rozměrech většího výkonu. Přičemž motor pracuje efektivně a umožňuje, ve spojení s jeho nízkou váhou, výhodnější spotřebu paliva.

Inovace velkých motorů

Vedle představených novinek přinesl DEUTZ také update stávajících velkých motorů TCD 12.0 a 16.0. Tyto motory obdržely, stejně jako ostatní motory DEUTZ, tzv. Pečeť „Stage V ready”. To znamená, že DEUTZ vybaví šestiválcové popřípadě osmiválcové motory do V filtrem pevných částic tak, aby splňovaly požadovanou emisní normu EU ETAPA V, přičemž zástavbové rozměry zůstanou při přechodu z normy EU ETAPA IV na ETAPA V identicky stejné. A co to znamená pro zákazníka? Nebude muset vynaložit žádné další náklady na změnu.

Tímto krokem disponuje DEUTZ produktovou paletou v normě ETAPA V od objemu od 2.2 do 16 litrů.

Současný stav pro zákazníka

Motory TCD 4.1, 6.1 a 7.8 jsou k dispozici v aktuální verzi EU ETAPA IV, filtr pevných částic (DPF).

TCD 2.9 a 3.6 splňují normu ETAPA IV s tzv. DOC-only-řešením, tedy jenom s diesel oxidačním katalyzátorem (DOC). DPF je též k dispozici pro oba motory jako volitelné příslušenství, aby bylo možné motory použít zvláště v přísně regulovaných trzích jako je např. Švýcarsko.

Na základě současného stavu zavádí průmysl nové hodnoty pevných částic v rámci normy ETAPA V, které je možné dodržet pouze nasazením filtru pevných částic. Tento je u všech motorů „Stage V ready” již sériově k dispozici, čímž zákazníci obdrží zajištěnou technologii.

Vize bezemisních spalovacích motorů

DEUTZ motory s filtrem pevných částic (DPF) snižují vypouštění pevných částic o neuvěřitelných 99 %. Tím jsou velmi šetrné k životnímu prostředí, neboť omezují zatížení životního prostředí na minimum, a k lidem, žijícím ve velkých aglomeracích, kde je vysoké zatížení jemným prachem, ke kterému patří též částice sazí. Právem může být DEUTZ pyšný, že dokáže zákonem předepsané mezní hodnoty nejen naplňovat, ale taky překračovat, a tak aktivně zušlechťovat životní prostředí.

Pro porovnání: Zplodiny moderních motorů DEUTZ nejvyšších emisních stupňů již neobsahují žádné oxidy dusíků nebo takové množství pevných částic, jako okolní vzduch v mnohých metropolích světa. Tím se naplňuje vize bezemisních spalovacích motorů. Zkrátka DEUTZ je o krok napřed, neboť jeho motory již dnes odpovídají emisní normě budoucnosti – ETAPA V (Stage V ready) – za čistší sílu pohonu a jednoduchou implementaci.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek