Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Modré elektrické nářadí Bosch – nepostradatelný pomocník nejen pro profesionály

Zveřejněno: 25. 11. 2005

Firma BOSCH GmbH je díky neustálé inovaci svých produktů na čelním místě mezi předními světovými výrobci ručního elektrického nářadí. V nedávné době přišla firma BOSCH na trh se dvěma novinkami. Jsou to elektrický šroubovák s lithium – iontovou baterií a nová řada malých úhlových brusek. Obě novinky splňují nejpřísnější kritéria, kladená na profesionální ruční nářadí a přináší svým uživatelům mnohá vylepšení.

ELEKTRICKÝ ŠROUBOVÁK PRO PROFESIONÁLY GSR 10.8 V – LI

Tento výrobek je prvním elektrickým šroubovákem BOSCH pro uživatele z řad profesionálů s lithium – iontovým akumulátorem. Nová technologie umožňuje spojit výkon, účelnost, krásu a ergonomii v jedno.

Všichni uživatelé – truhláři, elektrikáři, automechanici a další – dostali v tomto šroubováku nástroj, umožňující zvládnout každodenní práci s maximem pohodlí a výkonu.

Na jedno nabití lze s GSR 10.8 V – LI zašroubovat do měkkého dřeva až 130 vrutů 6 x 60 mm. Díky inteligentní nabíječce je akumulátor po úplném vybití plně nabit za 30 min., po 15 min. nabíjení je vybitý akumulátor nabit na 70 %. Lithium – iontový akumulátor, bez paměťového efektu, může uživatel začít kdykoliv nabíjet, nebo nabíjení ukončit aniž by došlo k omezení jeho kapacity. Ten se navíc samovolně nevybíjí. Dlouhou životnost článku zajišťuje elektronika, která sleduje všechny důležité faktory (teplotu, přepětí, hluboké vybití atd.).

Díky výborně ergonomicky provedené rukojeti s měkkým povrchem šroubovák dobře padne do ruky. Spínač s plynulou regulací otáček umožňuje precizní práci. Maximální otáčky šroubováku jsou 400 ot./min. a maximální kroutící moment je 18 Nm, ale lze jej uživatelsky nastavit v deseti stupních dle potřeby uživatele. Přístroj má i volbu přepnutím do vrtacího režimu. Aretováním vřetene lze přístroj použít jako klasický šroubovák, magnetický držák bitů drží bity nebo vrtáky velmi pevně. Vestavěnou LED diodou lze osvětlit tmavá místa ještě před započetím práce.

Od června 2005 je GSR 10.8 V – LI k dispozici u odborných prodejců za 3490,- Kč včetně DPH. Praktická brašna obsahuje šroubovák, dva akumulátory, půlhodinovou nabíječku a pouzdro, jímž lze šroubovák připnout k pasu.

MALÉ ÚHLOVÉ BRUSKY

Druhou novinkou společnosti BOSCH GmbH je nová řada malých úhlových brusek GWS 8 – 14. Brusky jsou vybaveny motory se jmenovitým příkonem 800 – 1400 W. Proti předchozím modelům disponují vyšším výkonem, o více než 50 %, vyšší životností a ochranným krytem, zabezpečeným proti otočení. Špičkové modely GWS 11 a GWS 14 jsou navíc vybaveny dvěma dalšími bezpečnostními prvky – funkcí KickBack Stop a ochranou proti náhlému rozběhu přístroje.

KickBack Stop

Pokud při řezání dojde k zablokování kotouče, funkce KickBack Stop, pomocí mikroprocesorového řízení, ve zlomku vteřiny zastaví motor brusky. Díky tomu je uživatel chráněn před nebezpečným zpětným rázem stroje.

Ochrana proti náhlému rozběhu

Tento bezpečnostní prvek zabrání náhlému spuštění motoru brusky po výpadku proudu. Brusku lze uvést do chodu pouze po předchozím vypnutí a opětovném zapnutí síťového vypínače. Nemůže tak dojít ke zranění obsluhy. U všech typů nových brusek je zlepšena bezpečnost novým ochranným krytem, zabezpečeným proti otočení, který v případě prasknutí kotouče chrání uživatele před odletujícími úlomky.

Profesionální brusky BOSCH jsou vybaveny patentovanou antivibrační rukojetí. Tato snižuje až o 70 % vibrace přenášené do rukou obsluhy, tím je chrání a přispívá ke vysokému komfortu při práci s bruskami řady GWS.

Všechny úhlové brusky jsou poháněny novým motorem BOSCH Champion. Zvýšená životnost těchto motorů je zajištěna použitím nových materiálů s vyšší odolností vůči vysokým teplotám. Doplňkové vstupy vzduchu a speciální chladící kanál, přivádějící vzduch přímo k části motoru s nejvyšší teplotou, účinně zabraňují tepelnému přetížení motoru.

Nová řada úhlových brusek BOSCH je dodávána se standardními rozměry kotoučů 115 mm – 150 mm pro různé použití.

Typ GWS 14 – 125 CIT je předurčen k použití v nejtěžších podmínkách. Tomu odpovídá vyšší kroutící moment a vyšší otáčky při zatížení než je tomu u GWS 14 – 125 CI.

Pro více informací navštivte naše webové stránky, www.bosch.cz/ew.




1 Zpracováno dle materiálů firmy Robert Bosch odbytová s.r.o.
Autor: Roman Janoušek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek