Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Mobilní třídicí síta Zemmler na stavbách

Zveřejněno: 8. 5. 2017

Při skrývkách na velkých i malých staveništích, ale i při rekonstrukcích liniových staveb a chodníků vzniká množství materiálu, který je potřeba přetřídit. Nejenom zde naleznou perfektní uplatnění třídicí síta Zemmler.

Velké třídiče, známé především z lomů a pískoven, nejsou menší uživatelé schopni většinou vytížit. Musí si je i s obsluhou pronajímat, což je jak ze strany nákladů, tak ze strany logistiky složité. V posledních letech se proto v praxi osvědčila mobilní rotační bubnová síta, která lze převážet za větším osobním či nákladním automobilem. Právě taková síta, navíc se zdvojeným bubnem, vyrábí německá firma Zemmler. Na českém a slovenském trhu tuto značku zastupuje firma EUROGREEN CZ, s.r.o.

Třídicí síto Zemmler MS 1600

Dvoububnové síto MS 1600 představuje nejmenším nabízeným modelem a stejně jako u všech modelů sít Zemmler je jeho srdcem dvojitý buben, se kterým lze v jednom pracovním cyklu třídit až na tři frakce. Za pomocí drátěných sít na vnějším i vnitřním bubnu je možné během krátké doby změnit potřebnou velikost frakce, a zařízení tak přesně uzpůsobit tříděnému materiálu. S výkonem 5 až 30 m3/h nalezne MS 1600 využití při třídění různých typů materiálů, a to i ve velmi těžkých podmínkách. Se svojí celkovou hmotností nepřesahující 3 500 kg je možné síto přepravovat z jednoho stanoviště na další s řidičským oprávněním B + E pomocí větších osobních automobilů.

Je třeba vyšší výkon

Pořád mobilní je 13,5tunový model Zemmler MS 5200, který poskytuje třídicí výkon až 150 m3/h. Stroj je poháněn standardně diesel-hydraulicky, volitelně diesel-elektricky nebo čistě elektricky. Disponuje velkou násypkou o objemu 5,5 m3 a třídí opět na tři frakce. Potřebná velikost frakce se taktéž mění za pomoci drátěných sít na vnějším a vnitřím bubnu.

Zabudovaná elektrocentrála

Stroje pohání elektromotor napájený vlastní elektrocentrálou. Při práci na staveništi je tak výhodné využít elektrocentrálu. Je to pohodlnější a navíc odpadá starost o přívodní kabel, u kterého je potřeba zajistit, aby nebyl vlivem provozu poškozen. U třídění na dvoře je zase výhodnější pohon přímo na elektřinu.

Třídění zeminy

Pro třídění zeminy lze použít například dvojici sít s oky 15 respektive 50 mm. Díky dvojitému bubnu získáme i střední frakci, protože drny, kameny, odpad a kořeny zůstávají ve vnitřním prostoru bubnu a tvoří tak hrubou frakci. Takto redukujeme drahé skládkování včetně dopravy a získáváme znovu použitelný materiál.

Rekonstrukce chodníků a vozovek

Při opravách vozovek, kdy je potřeba od sebe oddělit smíchané podkladní vrstvy, se osvědčila dvojice sít 75 × 170 respektive 20 × 20. Výhodou je, že část takto přetříděného materiálu se dá při splnění všech norem a předpisů použít zpět do vozovek. Něco lze použít jako zásyp.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek