Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Mobilní stavební věžový jeřáb Liebherr MK 80

Zveřejněno: 11. 7. 2017

Mobilní stavební věžové jeřáby jsou ve světě kupovány a používány běžně. Jen v sousedním Rakousku jich je 60, v Německu 200. V ČR se však zdá, že stavebnictví zaspalo. Koupen tu byl zatím pouze jeden. Vlastní ho firma RD Rýmařov s.r.o. a staví s ním bytové domy v Polsku, Rakousku a ČR. V tuto dobu pracuje v Brně, kam jsme se vypravili, abychom viděli, co dokáže v akci na reálném staveništi.

Na začátku podotýkáme, že mobilní věžový jeřáb Liebherr MK 80 není žádným mladíkem. Je to totiž první mobilní stavební věžový jeřáb, který společnost Liebherr poprvé představila na veletrhu BAUMA již v roce 2000. Firma RD Rýmařov s.r.o. vlastní mobilní stavební věžový jeřáb MK 80 roku výroby 2002 a firma jej pořídila v roce 2012 již jako použitý stroj, ale věk na jeho práci a vzhledu není vůbec vidět.

Co jsme na staveništi viděli

Na staveništi jsme mohli vidět nájezd jeřábu, ustavení jeřábu, montáž jeřábu jedním pracovníkem, ukázku jeřábování. Během celé ukázky jsme dostali odborný výklad o tom, co vše takový jeřáb umí. Dále, pokud jsme měli zájem, což jsme měli, jsme si mohli kabinu prohlédnout, s obsluhou (jeřábníkem) vyjet nahoru, vyzpovídat ho, jak se mu se strojem pracuje, podívat se na práci jeřábu z ptačí perspektivy a vše nafotit.

MK 80MK 88MK 140
Počet náprav445
Maximální nosnost8 000 kg8 000 kg8 000 kg
Maximální nosnost na konci výložníku1 700 kg2 200 kg1 900–1 000 kg
Délka výložníku42 m45 m58,5–65 m
Výška háku při vodorovné poloze výložníku19,6 a 28 m17,9 a 30,2 m28,8; 30,3 a 39,9 m
Výška háku30°–47,1 m15°–40,2 m
30°–50,4 m
45°–59,1 m
70°–94 m

Mobilní stavební věžové jeřáby Liebherr řady MK

Mobilní stavební věžové jeřáby konstrukční řady MK spojují mobilitu klasického mobilního jeřábu s funkčními výhodami otočného věžového jeřábu, jako je například práce, při níž je nutné v úzkém prostoru manipulovat s břemeny na velkou vzdálenost. Výrobní závod věžových jeřábů Liebherr, který sídlí v německém městě Biberach an der Riβ při vývoji těchto jeřábů úzce spolupracuje s jinými výrobními závody Liebherr, především s výrobním závodem v Ehingenu, kde se vyrábí autojeřáby.

První mobilní stavební věžový jeřáb Liebherr, jak už bylo výše zmíněno, byl představen na veletrhu BAUMA 2000. Jednalo se o jeřáb Liebherr MK 80, u kterého podvozek a horní část jeřábu tvoří jednu konstrukční jednotku.

Vedle čtyřnápravových jeřábů je v programu firmy Liebherr také zatím největší pětinápravový mobilní stavební věžový jeřáb na trhu, který dosáhne výšky háku až 94,4 m.

Neobyčejné přednosti

Mimořádně obratné mobilní jeřáby konstrukční řady MK jsou koncipované pro ovládání jednou osobou. Jeřábník může stroj sám převézt, smontovat a ovládat pomocí dálkového ovládání nebo v plynule výškově nastavitelné kabině. Mobilní stavební věžové jeřáby předvedou svoje silné stránky zejména tam, kde jsou úzké prostory pro zapatkování a nájezd jeřábu, a kde je nutný výhled jeřábníka nad manipulovanými břemeny. Svislá věž umožňuje práci přímo u budovy, přičemž je využitelná celá délka výložníku. S variabilní koncepcí řízení a aktivním řízením zadní nápravy se mobilní stavební věžové jeřáby dostanou téměř do každé mezery.

Výhody shrnuty do bodů

  • Přehled na staveništi díky výškově nastavitelné kabině.
  • Při 45 m vyložení je pokrytí stavby v rádiusu 90 m pouze jedním jeřábem.
  • Dokáže nahradit několik menších autojeřábů.
  • Možnost zapatkování a práce jeřábu uvnitř stavby haly z ocelové konstrukce.
  • Rychlost přistavení cca 20 minut.
  • Vše za pomocí jedné obsluhy (řidič, montér a jeřábník v jednom).

Závěr

Jak jsme se dozvěděli, návratnost mobilního stavebního jeřábu je 6–7 let, takže se firmě RD Rýmařov investice do jeho pořízení již dávno zaplatila a dnes jí jeřáb přináší zisky. Navíc má práci pro něj zajištěnou již nejméně rok dopředu! Jak je vidět, tak se koupě takového stroje, pokud má firma zakázky, zkrátka vyplatí.

V případě zájmu neváhejte kontaktovat odborníky ze společnosti Liebherr-Stavební stroje CZ s.r.o.

¹) Zpracováno z podkladů firmy Liebherr-Stavební stroje CZ s.r.o. a z informací získaných na akci
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek