Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

MITAS a.s. – partner nejen pro industriální sektor

Zveřejněno: 7. 2. 2008

Společnost MITAS a.s., tradičního výrobce mimosilničních pneumatik, dnes představují tři výrobní závody v Praze, ve Zlíně a v Otrokovicích, Institut gumárenské technologie a testování (IGTT) a několik dceřiných obchodních společností v zahraničí (CGS TYRES).

Výrobním programem společnosti jsou zejména pneumatiky pro zemědělské, víceúčelové a stavební stroje, dále pro nákladní automobily, vysokozdvižné vozíky, motocykly, letadla a v neposlední řadě výroba gumárenských směsí.

MITAS a.s. prošel v posledních letech důkladnou reorganizací a modernizací a řadí se tak mezi špičkové evropské dodavatele.

Historie a současnost výroby

Počátky výroby mimosilničních pneumatik v ČR, zvláště pro stavební stroje, spadají do konce sedmdesátých let minulého století, kdy byla zahájena ve výrobním závodě MITAS Praha výroba na konfekčních strojích Mitsubishi. Od té doby se řada pneumatik postupně rozšiřovala. Současný sortiment obsahuje ucelený program diagonálních EM pneumatik pro velké stavební stroje.

Všechny rozměry EM pneumatik pro velké stavební stroje se vyrábějí na nových strojích Marangoni revoluční technologií nanášení běhounu a bočnice v jednom souvislém kuse. Tato technologie výrazně zlepšila kvalitu EM pneumatik a společnost MITAS a.s. se díky ní zařadila mezi nejznámější výrobce pneumatik pro velké stavební stroje.


Obr. 1: Diagonální plášť EM-02(Earthmover) pro velké stavební stroje

Radiální pneumatiky

V roce 2002 zahájila firma MITAS výrobu radiálních pneumatik pro lehké stavební stroje, kterou na základě vývoje v oboru a požadavků jednotlivých trhů neustále zdokonaluje.

Ve srovnání s diagonálními pneumatikami je zde kostra i nárazník z ocelového kordu, proto jsou radiální pneumatiky odolnější proti průrazu, mají lepší záběrové vlastnosti, dlouhou životnost a při delších přesunech stroje po vlastní ose ocení obsluha vyšší jízdní komfort.

Podobnou cestou se rozvíjela také výroba pneumatik pro zemědělské stroje, jejíž počátek lze datovat do poválečného období minulého století a je rovněž spojen s výrobním závodem v Praze. Od té doby byla výroba postupně modernizována, měnil se také sortiment podle potřeb českého a zahraničního trhu. Společnost MITAS a.s. se neustále snaží pokračovat ve vývoji zemědělských, zejména vekoobjemových pneumatik značky Continental, společně se zvýšením podílu ve vývoji zemědělských traktorových radiálních a flotačních radiálních pneumatik značky Mitas. Od roku 2004 byla výroba zemědělských pneumatik rozšířena o závod v Otrokovicích, který se dnes právem řadí mezi nejmodernější na světě.


Obr. 2: Pneumatika EM-60 je jednou z téměř čtyřiceti možných variant uceleného programu diagonálních EM plášťů

Desítky druhů dezénů

Společnost MITAS a.s. v současné době zaujímá významné místo mezi předními výrobci plášťů pro celou řadu stavebních strojů. Výrobní program dosahuje téměř padesáti druhů dezénů v několika desítkách provedení.

V segmentu plášťů pro kolová rypadla se stala světovým výrobcem číslo jedna. Za zmínku rozhodně stojí ucelený program diagonálních EM (Earthmover) plášťů pro velké stavební stroje, který zahrnuje pět druhů dezénu v téměř čtyřiceti provedeních s rozměry od 24" po 29". Neustálým zdokonalováním konstrukce a technologie společně se zvyšováním kvality výrobků se MITAS a.s. řadí mezi špičkové výrobce a dodavatele v tomto oboru.

V oblasti výroby zemědělských pneumatik patří společnosti MITAS a.s. dle dostupných údajů pomyslná druhá příčka v Evropě za firmou Michelin. V celosvětovém měřítku je na čtvrté pozici hned za trojicí největších světových výrobců (Michelin, Goodyear, Bridgestone). O kvalitě zemědělských a mimosilničních pneumatik svědčí fakt, že jsou dodávány na první výbavu řadě významných výrobců jako jsou John Deere, CNH, Claas, Caterpillar, Liebherr, Terex, JCB a další.

Pláště pro motocykly

Do výrobního programu MITAS a.s. patří i výroba motocyklových pneumatik. V současnosti se vyrábějí pneumatiky pod značkou Mitas a Trelleborg. Nabídka motocyklových pneumatik je velmi široká, pokrývá všechny segmenty od kategorie moped až po sportovní off-road pneumatiky.

Firemní portfolio se dnes soustředí zejména na mimosilniční (off-road) pneumatiky enduro trail, sportovní enduro FIM a motokros. Světovou špičku představují pneumatiky určené pro klasickou a dlouhou plochou dráhu. Kvalitu off-road pneumatik potvrzují svými výsledky také špičkoví jezdci používající pneumatiky Mitas, kteří se umisťují na předních místech na evropských a světových motocyklových soutěžích.

Člen holdingu

MITAS a.s je členem holdingu Česká gumárenská společnost, a.s., která v současnosti reprezentuje nejkomplexnější gumárenskou výrobu v České republice a vlastní ji ryze český kapitál. V dnešní podobě ji kromě společnosti MITAS a.s. tvoří RUBENA a.s., která je největším výrobcem technické gumy (pryže) a veloplášťů, a BUZULUK Komárov, a.s., výrobce širokého sortimentu strojů a zařízení pro gumárenský průmysl a pístních kroužků všech typů a velikostí.

Všechny podniky této skupiny mezi sebou velmi úzce kooperují. Jsou také ve stálém kontaktu s vysokými školami, univerzitami a vědeckými pracovišti, se kterými spolupracují v oblasti výzkumu a vývoje. V podnicích skupiny ČGS již několik let úspěšně funguje „Program absolvent”, který byl připraven pro studenty vysokých škol a univerzit a má usnadnit jejich rozhodování o budoucí volbě povolání.

Institut gumárenské technologie

Významnou součástí firmy MITAS a.s. je Institut gumárenské technologie a testování (IGTT), který je špičkovým světovým pracovištěm. Provádějí se zde všechny statické a dynamické laboratorní zkoušky pneumatik, diskových kol (ráfků) a plnopryžových kol, duší, ventilů, vložek, opravných souprav a preventivních přípravků proti propíchnutí pneumatik téměř pro veškerá silniční a terénní motorová i nemotorová vozidla, sportovní letadla, motorové i ruční vozíky. To vše v souladu s českými, evropskými i celosvětovými normami a zkušebními postupy.

Exportér roku

Společnost MITAS a.s. se řadí mezi přední vývozce v České republice, o čemž svědčí již několikaleté umísťování na předních místech v soutěži „Exportér roku”. Firma exportuje do celého světa, největší podíl zahrnuje západní Evropa, dále východní Evropa a Amerika. Společnost prošla v posledních letech důkladnou reorganizací a modernizací s cílem stát se předním světovým partnerem pro zemědělský a industriální sektor, který poskytuje svým zákazníkům špičkovou technickou podporu a servis.

V segmentu plášťů pro kolová rypadla se stala světovým výrobcem číslo jedna. Za zmínku rozhodně stojí ucelený program diagonálních EM (Earthmover) plášťů pro velké stavební stroje, který zahrnuje pět druhů dezénu v téměř čtyřiceti provedeních s rozměry od 24" po 29".

Autor: Mgr. Martin Maňas
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek