Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Mezinárodní konference „Nerostné suroviny pro Evropu“

Zveřejněno: 9. 6. 2009

Dne 28.–29. dubna 2009 proběhla v Praze mezinárodní konference „Nerostné suroviny pro Evropu“/„Mineral Resources for Europe“ s navazujícím diskusním fórem zástupců partnerských ministerstev.

Konference byla zaměřená na segment těžebního a spolupracujícího průmyslu v rámci celé Evropy. Šlo o ojedinělou, tematicky zaměřenou akci, jež volně navazovala na Verheugenovu iniciativu „Iniciativa v oblasti surovin – uspokojení kritických potřeb pro růst a zaměstnanost v Evropě”, která byla oficiálně publikována v listopadu roku 2008. Konference splnila očekávaný cíl, kterým bylo otevření problematiky poptávky po nerostných surovinách a jejich dodávky pro Evropskou unii a očekávané renesanci domácí těžby v evropských zemích. Záměrem bylo také přispět k otázce zajištění krátkodobých, střednědobých i dlouhodobých „strategických” potřeb nerostných zdrojů pro evropský průmysl a ekonomiku.

Organizátorům, jmenovitě Těžební unii České republiky, Euromines (Evrop ské asociaci těžebního průmyslu) a Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR se poda- řila iniciovat účast více než 200 odborníků z více než 21 zemí nejen EU, z oblasti soukromé i státní sféry, což je v době celosvětové finanční krize i politických změn v ČR významný počin. Akci slavnostně zahájil náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Tomáš Hüner a zástupci Evropské komise, Ministers- tva životního prostředí ČR a Českého báňského úřadu.

Konkurenceschopnost evropského průmyslu, oblast surovinové a energetické politiky, surovinové a energetické bezpečnosti, ceny nerostných surovin, jakož i jejich bezpečné dodávky patří k důležitým bodům politické agendy. Právě proto byla tato témata intenzivně diskutována v průběhu konference.

V závěrech konference byly zdůrazněny hlavně tyto body:

  • Těžební průmysl vždy hrál a nadále bude hrát zásadní roli v rozvoji průmyslových a ekonomických aktivit v Evropě stejně jako v ostatních částech světa.
  • Nerudní suroviny, stavební suroviny a kovy jsou výchozími materiály pro veškerou průmyslovou výrobu a obecně jsou součástí naprosté většiny výrobků každodenní spotřeby.
  • Bez ohledu na současnou finanční krizi, poptávka po kamenivu, kovech a nerudných surovinách a produktech z nich vyrobených bude po odeznění krize na rozvíjejících se trzích nadále stoupat.
  • Mnoho EU výrobků a technologií patří mezi světovou špičku a uplatňují se na světových trzích. K tomu, aby bylo možné tyto výrobky nadále spolehlivě vyrábět, je nutné zajistit konkurenceschopnou energetiku.
  • Po ukončení konference zorganizovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky diskusní fórum na ministerské úrovni. Tohoto setkání se zúčastnilo téměř 50 zástupců z 21 evropských států, a to nejen členských států EU, ale i sousedních zemí (Srbsko, Albánie, Turecko), bez nichž si celoevropskou diskusi o nerostných surovinách nelze představit. Po skončení diskusního fóra Ministerstvo průmyslu a obchodu oficiálně publikovalo neformální závěry navržené v rámci Českého předsednictví, které odrážejí pohledy jednotlivých účastníků setkání. Pro více informací prosím kontaktujte Mgr. Pavla Kavinu PhD.z Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky (kavina@mpo.cz).

    I zde bylo přijato – v rámci českého předsednictví – 10 bodů, jež zahrnují např. nutnost podpoření evropské konkurenceschopnosti v oblasti přístupu k nerostným surovinám, zajištění dodávek surovin, zvýšení energetické a surovinové bezpečnosti evropského konti-

    nentu, nutnost podpory spolupráce v oblasti těžebního průmyslu, nutnost stanovení tzv. strategických surovin pro evropský kontinent, apely na EU komisi v dané problematice a jiné.

    Součástí doprovodného programu byla výstava s názvem „Nerostné suroviny evropských zemí”.

    Organizační tým tímto děkuje finančním partnerům a médiím, bez jejichž pomoci by akce nemohla být realizována.

    Autor: Petra Jandourková
    Foto: Archiv firmy
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
     

    Nové

    TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

    Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

    Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

    Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

    Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

    Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek