Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Merko CZ – zařízení pro výrobu betonu od A do Z

Zveřejněno: 16. 5. 2006

Firma Merko CZ, a.s. nabízí širokou řadu betonáren, včetně doplňkových technologií. Její schopnosti, tzn. vývoj, výroba a servis, umožňují pevnou pozici na tuzemském trhu i rozvoj aktivit v dalších evropských zemích.

Firma Merko CZ, a.s. se zabývá výstavbou a rekonstrukcemi zařízení pro výrobu betonových směsí. Firma vznikla v roce 1991 jako obchodní společnost. Od roku 1994 rozšířila své aktivity o projektování, výrobu a montáž betonáren. V tomto oboru zaujala pevnou pozici, kterou si udržuje i díky trvalému technickému rozvoji. Od roku 1998 působí i na území Slovenska a Polska. Vyvíjí aktivity v Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku, Rakousku a Makedonii.

V lednu letošního roku se společnost přestěhovala do nového výrobního areálu. Zahrnuje výrobně-technickou základnu i zázemí pro servisní a projekční činnosti firmy. Cílem společnosti je především vyšší výrobní kapacita, lepší obslužnost, rozšiřování technického vybavení pro přípravu a technický rozvoj, zajištění servisu po celých 24 hodin, spolu s podporou výzkumu a vývoje a uplatněním inovací v praxi. Vše je směřováno ke zkvalitnění služeb pro zákazníky firmy Merko CZ. K dispozici je non-stop servisní linka na tel. čísle 602 327 308.

Přehled produktových řad

  • věžové betonárny
  • horizontální betonárny
  • mobilní betonárny
  • semi-mobilní betonárny
  • zásobníky kameniva
  • cementová sila
  • recyklační zařízení bubnové
  • recyklační zařízení šnekové
  • recyklační zařízení mobilní
  • systémy ohřevu technologie

Betonárny Merko

Jak stabilní tak mobilní betonárny používají nejmodernější technologie. Vážení všech složek betonové směsi zajišťují moderní elektronické systémy s minimálními nároky na údržbu a optimálním výkonem. Sila jsou vybavena bezpečnostními prvky, zajištěním, signalizací a cementovými filtry. Konstrukci betonáren lze opláštit stěnovými panely s tepelnou izolací a zařízení doplnit vybavením pro ohřev vody a kameniva a recyklačním zařízení pro zpracování zbytkového betonu.

Věžové betonárny

svým technickým řešením patří k nejprogresivnějším zařízením pro výrobu betonových směsí s vysokým výkonem. Věžové betonárny jsou osazovány dle požadavku zákazníka talířovou, dvouhřídelovou i planetovou míchačkou od 1 m3 do 3 m3 . Věžové betonárny je možno uzpůsobit také pro mísení speciálních směsí.

Horizontální betonárny

umožňují značnou variabilitu uspořádání technologických skupin. Optimálně tak lze využít vyhrazeného prostoru. Společnost MERKO CZ vyrábí horizontální betonárny v několika modifikacích.

Samozřejmostí jsou atypická řešení přizpůsobená požadavkům zákazníka.

Mobilní betonárny

mají svůj původ v osvědčených stabilních horizontálních betonárnách. Při jejich konstrukci bylo přihlíženo k snadné montáži, převozu na staveniště i optimalizaci provozu.

Semi-mobilní betonárny

svou koncepcí vychází z typu HBS a jsou osazovány na mobilní základy. Jsou určeny k rychlému nasazení na staveništi. Betonárny jsou vybaveny dvoukubíkovou dvouhřídelovou míchačkou s šesti zásobníky ve dvou řadách, nebo čtyřmi zásobníky v jedné řadě.

Recyklační zařízení

slouží k rozplavování zbytků betonu jak z betonáren, tak i z dopravních prostředků a uzavírá tak cyklus výroby betonu. Oddělené kamenivo frakcí nad 0,2 mm a voda s cementem a pískem jsou znovu použity při výrobě betonu. Recyklační zařízení jsou vyráběna v těchto provedeních:

  • bubnové recyklační zařízení,
  • šnekové recyklační zařízení,
  • mobilní recyklační zařízení

Systémy ohřevu technologie

zajišťují provoz betonáren v zimním období a za zhoršených klimatických podmínek. Podle způsobu ohřevu jsou k dispozici dvě možnosti:

  • ohřev záměsové vody,
  • ohřev vzduchu pro temperování kameniva.

Palivem může být plyn, zemní i kapalný, nebo extra lehký topný olej. V případě použití plynu jsou to systémy:

  • ohřev vody pro míchačku o objemu 1,5 m3 akumulačním způsobem (je možný i průtokový ohřev),
  • ohřev vody a vzduchu v mobilním kontejneru topným olejem.

Firma Merko CZ, a.s. vystihla trend, kterým se stavebnictví ubírá, a zrealizovala řadu mobilních betonáren, mobilních recyklačních zařízení i mobilních zařízení ohřevu. Namátkou je možné jmenovat realizace z poslední doby pro ABET (Polsko), HASLAUER BETON GmbH (Rakousko), ZAPA Libouchec (ČR), EUROBETON Bratislava (Slovensko) a SILOINVEST Bratislava (Slovensko). V úvodu zmíněné změny jistě umožní udržet si postavení v okolních státech, ale i rozvíjet stávající vztahy a navazovat nové dodavatelské vztahy v dalších evropských zemích.




1 Zpracováno dle podkladů firmy Merko CZ, a.s.
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv firmy Merko CZ, a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek