Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Mercedes – Benz pro údržbu vozovek

Zveřejněno: 16. 5. 2006

V rámci evropského turné se dne 14. března 2006 uskutečnila v Harrachově předváděcí akce vozidel společnosti DaimlerChrysler, zaměřená na techniku pro zimní údržbu komunikací. Jednalo se o vozidla typové řady Mercedes – Benz Unimog, Mercedes-Benz AXOR a profesionální pracovní nástavby značek SCHMIDT, FAUN, MULAG, DÜCKER a WERNER.

Kompaktní nástavba Kahlbacher - sněhová fréza KFS 950 pro frézování sněhu na chodnících a přilehlých plochách

Po devíti zastávkách byl Harrachov v České republice prvním pořadatelským městem mimo území Německa. Hlavním organizátorem, v rámci zastoupení pro Čechy, byla společnost CROY s.r.o. se sídlem v Rakovníku i s přítomnými společníky panem Maximiliánem Prinz von Croyem a Ing Ladislavem Vybíralem.

Firma CROY s.r.o. se sídlem v Rakovníku vznikla v roce 1991 a je pro Českou republiku generálním importérem Daimler Chrysler AG pro Unimog, autorizovaným pro prodej a servis vozidel Mercedes-Benz. Má výhradní zastoupení pro značky Faun, Schmidt, Mulag, Ducker.

Co jsme viděli?

Akce probíhala na horním parkovišti na obchvatu města Harrachov a více než dvěma stovkám přihlížejících hostů bylo postupně, za odborného výkladu technických poradců a prodejců společností Croy s.r.o. a Mercedes-Benz, představeno 17 vozidel, určených pro zimní údržbu silnic. Mezi pozvanými byli především zástupci městských a obecních úřadů, stavebních a dopravních společností, zástupci firem manipulujících komunální technikou a další. Účastnil se i zástupce starosty města Harrachova, Tomáš Ploc.

V průběhu celého dopoledne se postupně představila vozidla Mercedes-Benz Unimog řady U300 (výkon 110-130 kW, celková hmotnost 7,5-10,2 t) a U400 (výkon 130-160 kW, celková hmotnost 12,5 t), určená zejména pro údržbu městských komunikací. Pro práci v nejtěžších podmínkách pak i mohutnější typ Unimog U500 (výkon 170-205 kW, celková hmotnost 14-16 t).

Přihlížející mohli tato vozidla vidět v kombinaci s různými nástavbami: sněhovými frézami s pohonem od vývodové hřídele, sněhovými pluhy lehké, střední a těžké řady, včetně variabilních pluhů.

Společníci soplečnosti CROY s.r.o. pan Maximilián Prinz von Croy a ing. Ladislav Vybíral
Společníci soplečnosti CROY s.r.o. pan Maximilián Prinz von Croy a ing. Ladislav Vybíral

Mezi sněhovými frézami bylo možné prakticky srovnat tři různé koncepce provedení – od klasického provedení sněhometu s řezací vrtulí – typ Schmidt 3.1, přes bubnovou frézu Schmidt VF 26 Z, až po koncepčně nové výrobky firem Schmidt a Kahlbacher, které předvedly dvoustupňové frézy, vybavené frézovacím bubnem a dopravním kolem.

Ve všech případech bylo zřejmé, že výkonová rezerva vozidel Unimog je i pro nejtěžší podmínky provozu zárukou kvalitního pracovního výkonu.

V rámci prezentace se předvedly sypací automaty SCHMIDT STRATOS II s možností posypu všemi posypovými materiály vč. technologie skrápěné soli, ale i jiné vybrané pracovní nástavby pro celoroční využití nosiče UNIMOG. Jako příklad pro letní využití vozidel lze uvést kombinovanou sekačku MULAG s dvěma žacími adaptéry pro současné sečení pod svodidly na krajnici a za svodidlem nebo na svahu pomocí výložníkového ramene.

Přední výložníková sekačka od firmy MULAGs pracovním dosahem až 7 metrů
Přední výložníková sekačka od firmy MULAGs pracovním dosahem až 7 metrů

Dalšími zajímavostmi byly nové typy předních výložníkových sekaček od firmy Mulag – typ MFK 500 teleskop, s pracovním dosahem až 7 m. Také koncepčně zcela nový výrobek od firmy Dücker – typ DUA 800 s teleskopickým ramenem a s pracovním dosahem až 7,8 m. Pracovní ramena všech těchto strojů jsou vybavena universálním upínáním pro rychlou výměnu jednotlivých pracovních adaptérů např. na sečení, mulčování, prořezávání porostů, agresivní kartáč, čistič příkopů a další účely. K zajímavostem předváděcí akce v Harrachově patřil adaptér – kompaktní sněhová fréza Mulag SFS 600 – pro frézování sněhu na chodnících a plochách přilehlých ke komunikaci.

Na závěr předvádění bylo představeno vozidlo M-B Unimog U 400, které bylo vybaveno čelním štěpkovačem firmy Dücker – typ HF 270 K a zadním nosičem kontejnerů Jotha CAK 45. Jednalo se prakticky o první prezentaci tohoto štěpkovače v ČR. Oproti nástavbám dodaným do ČR byl uvedený štěpkovač vybaven podávací hydraulickou rukou s adaptérem pro zachycení kmenů. Rameno HR o dosahu do 5,3 m zajišťuje podávání materiálu do štěpkovače bez nutnosti další manuální obsluhy. Uvedený stroj zcela předčil očekávání všech přítomných, neboť kmeny o průměru až 270 mm mizely neuvěřitelnou rychlostí v ústí štěpkovače a výměnný kontejner za kabinou byl během několika minut prakticky zaplněn kvalitní štěpkou.

Unimog U400, vybavený štěpkovačem firmy Dúcker - typ HF 270K a zadním nosičem kontejnerů Jitha CAK 45
Unimog U400, vybavený štěpkovačem firmy Dúcker - typ HF 270K a zadním nosičem kontejnerů Jitha CAK 45

V rámci předváděcí akce byla předvedena i nákladní vozidla Mercedes-Benz typové řady AXOR v provedení 4x4, vybavená výměnnými nástavbami pro silniční údržbu komunikací. K charakteristickým zástupcům těchto vozidel patří např. typ Axor 1828/1833 4x4 s nosičem kontejnerů a výměnnými nástavbami segmentového sněhového pluhu a s kontejne-rovou nástavbou sypače Schmidt STRATOS.

Mercedes-Benz UNIMOG

Vozidla M-B Unimog jsou koncipována jako univerzální multifunkční nosiče nářadí, na které se dle požadavků zákazníka montují různé typy speciálních nástaveb. Vynikají svojí spolehlivostí a profesionalitou technického řešení, provozní všestranností, vysokým výkonem, jízdním komfortem a ergonomií při ovládání. Vyrábí se ve třech řadách U300, U400 a U500.

Motory: pro vozidla Unimog jsou v současnosti nabízeny osvědčené moderní agregáty z vlastní produkce společnosti DaimlerChrysler v rozpětí výkonu od 110 do 205 kW s elektronicky řízeným vstřikováním paliva. V současné době probíhá náběh výroby variant motorů podle emisních předpisů EURO 4, které jsou vybaveny technologií SRC –katalyzátoru, kdy díky přídavku kapaliny AdBlue do výfukových plynů splňují všechny agregáty s rezervou zákonné požadavky a umožňují bez problémů adaptaci na EURO 5.

Nástavba sněhového pluhu od firmy SCHMIDT
Nástavba sněhového pluhu od firmy SCHMIDT

K základním znakům koncepce Unimog bezesporu patří:

  • kompaktní rozměry vozidla,
  • široký výběr pneumatik dle podmínek nasazení,
  • vysoká zatížitelnost náprav pro přídavné zařízení a nástavby,
  • vysoký výkon mechanického pohonu od motoru vpředu až 150 kW,
  • pracovní dvouokruhová hydraulická soustava s elektronickým ovládáním,
  • možnost použití posuvného řízení Vario Pilot,
  • možnost použití pracovní hydrauliky Vario Power pro pohon nástaveb,
  • velký rozsah převodových stupňů od cca 100 m/h po 90 km/h,
  • možnost použití automatického řazení, hydrodynamické spojky nebo hydrostatického pojezdu.
Autor: Petra Zíková
Foto: Petra Zíková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek