Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Matrox® systém – unikátní technologie obkládání

Zveřejněno: 7. 10. 2008

Optimální odolnost proti opotřebení, tření a nálepu materiálů, to je přání každého, kdo něco přepravuje. Přání se stává skutečností s produktovou řadou Matrox® od společnosti Röchling Engineering Plastics KG.

Optimalizace ochrany proti opotřebení, tření a nálepu materiálů má v mnoha průmyslových odvětvích zásadní význam. Je klíčem k ekonomickému úspěchu a efektivitě, zejména v oblasti přepravy sypkých materiálů a horkého asfaltu. Společnost Röchling Engineering Plastics KG vyšla požadavkům tohoto odvětví vstříc a v úzké spolupráci s odborníky i uživateli provedla úpravu zavedeného sortimentu. Vyvinula nové materiály na obložení ložných prostorů nákladních automobilů, lžic bagrů, násypek, zásobníků, vagonů a lodí, které přesně vyhovují různým druhům přepravovaných materiálů.

Matrox® systém – produktová řada s přidanou hodnotou

Matrox® je nejen vysoce kvalitní obkladový materiál, ale i ucelený systém, který kromě desek a upevňovacích prvků zahrnuje i poradenské, školicí a instalační služby, prováděné partnerskými firmami, i dodávku veškerých potřebných zařízení. Produktová řada Matrox® obsahuje šest obkladových materiálů, z nichž každý je díky svým vlastnostem vhodný pro jiný druh sypkého materiálu.


Obr. 1: Produktová řada Matrox®: správný materiál pro každé použití.
  • Matrox® se vyznačuje mimořádně nízkým koeficientem tření, a je proto vhodný zejména pro přepravu přilnavých sypkých materiálů.
  • Matrox® EX 60 se skvěle hodí pro volně ložené materiály s ostrými hranami a díky svým antistatickým vlastnostem je navíc vhodný pro přepravu výbušných materiálů.
  • Matrox® U110 má velmi vysokou teplotní odolnost, a tím umožňuje bezproblémovou přepravu horkých sypkých materiálů, např. dehtových či asfaltových směsí.
  • Matrox® SE se používá především tam, kde je důležitá protipožární ochrana. Má schopnost samozhášivosti a splňuje protipožární požadavky třídy V0 normy UL94.
  • Matrox® X umí skloubit extrémně vysokou odolnost proti opotřebení s vynikající pevností. Z tohoto důvodu se skvěle hodí pro vysoce abrazivní sypké materiály.
  • Matrox® SI 12 je ideálním materiálem pro přepravu běžných sypaných materiálů, např. písku a rašeliny.

Obr. 2: Abrazivní sypký materiál: zde se uplatní mimořádně vysoká odolnost proti opotřebení a pevnost materiálu Matrox® X.

Charakteristika materiálu

Obkladové desky Matrox® jsou vyrobeny unikátním technologickým postupem na bázi PE-UHMW (polyetylenu s velmi vysokou molekulární hmotností), který je již dávno osvědčeným prostředkem pro zajištění hospodárného provozu a zabránění provozních poruch při manipulaci se sypkými materiály. PE-UHMW vyniká především nízkým koeficientem tření, vysokou otěruvzdorností a houževnatostí. Matrox® může být použit na obložení nových stejně jako stávajících konstrukcí, kde je potřeba zlepšit jejich kluzné vlastnosti. Nepřilnavost povrchu umožňuje dokonalé vyprázdnění násypek, nákladních automobilů či lžic bagrů i za nepříznivých podmínek jako je zvýšená vlhkost a námraza.


Obr. 3: Obkládání skluzu pro černé uhlí

Vhodné rozměry

Výrobky Matrox® se prodávají v různých velikostech. Můžete dostat i cívky, s jejichž pomocí rychle a snadno obložíte téměř jakoukoli ložnou plochu nákladního vozu.

Kromě snadné instalace jistě oceníte i méně svarů a upevňovacích bodů. MegaSheet o rozměrech 6000 × 2500 mm je k dispozici v nebývalé škále rozměrů a přířezů.


Obr. 4: Obkládání korby nákladního automobilu

Instalace

Desky Matrox® je možné upevnit na ocelový povrch pomocí svorníků nebo navařovacích podložek. K dispozici je i upevňovací systém na beton.

Společnost Röchling Engineering Plastics, s.r.o., spolupracuje po celém světě s velmi kvalifikovanými partnery zajišťujícími montáž. Řádná instalace je rozhodující pro očekávanou životnost obkladového materiálu.

Partnerem pro společnost Röchling při instalaci Matrox® systému v České republice je firma PE Ekoplast s.r.o. (www.ekoplastpe.cz), která se společností Röchling spolupracovala například již při obkládání skluzů v elektrárně Tušimice či železničních vagonů v elektrárně Prunéřov aj.

Autor: Tomáš Hendrych
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek