Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

MAN v Mnichově

Zveřejněno: 6. 9. 2017

Jarní prezentaci Trucknology Days 2017 v sídle společnosti MAN v Mnichově navštívilo během tří dnů skoro 7 000 hostů. Akce pořádaná od roku 2008 byla již tradičně rozdělena do dvou sekcí – statické přehlídky Truck Forum a prezentace na zkušební trati.

Těžký tahač MAN TGX je určen k přepravě velmi těžkých nákladů

Na vlastní výstavě v prostoru MAN bylo prezentováno 180 vozidel pokrývajících všechny druhy dopravy. Vedle možnosti si vozidla opravdu dopodrobna prohlédnout byla řada trucků k dispozici i k jízdám. Zákazníci, ale i prodejci se tak mohli seznámit s automobily MAN z oblasti dálkové dopravy, s trucky pro stavební činnost a přepravu těžkých nákladů v lesnictví i zemědělství, s nákladními automobily pro distribuci zboží a komunální účely a k vidění byly i hasičské speciály.

V rámci specializované výstavy vozidel vhodných pro komunální sektor představila celá řada nástavbářů širokou nabídku svých řešení. Od zametacích vozů po vozidla pro mokré čistění stejně jako vozidla pro údržbu silnic včetně speciálů pro zimní období.

MAN TGS 35.500 8×8 sklápěč
MAN TGS 35.500 8×8 sklápěč

MAN Transporter TGE

Značka MAN se nyní chlubí novinkou ve své nabídce, dodávkovým modelem MAN Transporter TGE. Tato novinka je k dispozici s celkovou hmotností od 3,0 do 5,5 tuny s normální, vysokou a supervysokou střechou i s jednoduchou nebo dvojitou kabinou. K dispozici je i podvozek určený k dostavbě. Zákazník si může objednat šestistupňovou manuální nebo osmistupňovou automatickou převodovku. Paleta motorů se zdvihovým objemem 1 968 cm3 obsahuje výkonové modifikace 75 kW, 90 kW, 103 kW a 130 kW. Není žádným tajemstvím, že jde o model VW Crafter nové generace, který dostává na stejné výrobní lince pouze jinou „bižuterii” a modifikovanou masku.

MAN TGS 35.420 8&times;4 BB s beton mixem Stetter 9 m<sup>3</sup>
MAN TGS 35.420 8&times;4 BB s beton mixem Stetter 9 m<sup>3</sup>

Odborné služby

Všem návštěvníkům byli k dispozici i experti MAN, kteří zodpověděli otázky týkající se zaměření a vybavení všech vozidel, ať už šlo o trucky mířící do stavební dopravy, distribuce, dálkové přepravy zboží nebo přepravy nadrozměrných nákladů či komunálních služeb. Návštěvníkům byli k dispozici též zástupci divize MAN Service, jednotlivých nástavbářských firem a dodavatelů, kteří byli jak v prostorách MAN Truck Forum, tak na zkušebním polygonu připraveni k diskuzím na téma techniky, dopravních řešení, servisu a další problematiky okolo automobilů MAN.

MAN v Motorlandu

Dopravci zaměření na stavební dopravu, kteří neměli možnost se dostat na výstavu v Mnichově, dostali příležitost se podrobně seznámit s nejčastěji užívanými vozidly ve svém segmentu v areálu Motorlandu Bělá pod Bezdězem koncem května. Importér tam připravil „MAN Traction Day”. Hlavním tématem byla stavební vozidla připravená k vyzkoušení, ale i doprovodný program. Na návštěvníky akce čekala na asfaltové ploše připravená prezentace vozidel.

Vozidlo MAN TGS 18-500 se sklápěcím návěsem
Vozidlo MAN TGS 18-500 se sklápěcím návěsem

Jízdy v terénu

K jízdám v terénu byly připraveny standardní stavební podvozky TGS s konfigurací 6×6 či 8×8 resp. 8×4. Sklápěče 6×6 zamířily na off-roadovou trať s prudkým klesáním i stoupáním a s jízdou v písečných dunách. Tady si řidiči mohli vyzkoušet např. rozdíl v činnosti systému ABS v terénu a na silnici. Frekvence přerušovaného brzdění v terénu je rychlejší a umožňuje tak lépe vrátit vozidlu ovladatelnost. K vyzkoušení byla vozidla jak s manuálně řazenou 8stupňovou (resp. 16stupňovou) převodovkou, tak i „automaty”.

Druhou sekcí, kde bylo možné vyzkoušet vozidla, byla trasa pro domíchávače betonu. Byla vedena částečně po zpevněné lesní cestě a částečně po spojovacích asfaltových komunikacích. Připraveny k jízdám byly MAN TGS 26.420 6×6 BB s domíchávačem Stetter o objemu 7 m3, tak i větší nástavba Stetter 9 m3 na podvozku TGS 35.420 8×4 BB. V obou případech byla vozidla vybavena automatizovanou 16stupňovou převodovkou ZF 16 S 223 OD, resp. ZF 16 S 253 OD.

Záruka na náhradní díly

Návštěvníci také byli upozorněni na novinku letošního roku, kterou je dvouletá záruka značky na originální náhradní díly MAN. V rámci záruky na díl zaplatí MAN v případě oprávněné reklamace nejen nový díl, ale také jeho výměnu, jestliže byl díl montován v autorizovaném servisu MAN.

Autor: Mgr. Jiří Krenar
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek