Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Malá stavební technika v nabídce firmy Kohlschein

Zveřejněno: 26. 9. 2006

Brněnská společnost Kohlschein je v České republice známá od roku 2002. Orientuje se na prodej, pronájem a servis širokého sortimentu strojů ověřených značek, od nejtěžší techniky pro zemní a důlní práce, dopravu materiálů až po malou mobilní techniku nebo ruční vibrační či vrtací nástroje. V tomto příspěvku představíme rýpadla - nakladače TERREX - FERMEC, smykem řízené nakladače GEHL a MUSTANG, a také minibagry Gehlmax IHI o jejichž novinky obohatila společnost Kohlschein počátkem tohoto roku svoji nabídku.

V úvodu naší návštěvy v brněnské centrále firmy Kohlschein spol. s r.o. řekl její jednatel Jiří Kotouš, že pro společnost, kterou vede, nestačí jen zastupovat zvučné značky a prodávat kvalitní stroje. Srovnatelné stroje různých značek jsou parametricky přibližně srovnatelné, a proto se firma Kohlschein zaměřuje na kvalitnější nabídku služeb zákazníkům. Obchodní gigant jen zřídka dokáže být tak pružný, jako naše firma rodinného typu, kterou jsme. Ne každý zákazník, a to se týká hlavně malých firem, vyhledává služby gigantů. Naše firma se stará o každého zákazníka, jako by byl poslední, a v tom je podstata našeho přístupu přiblížil Jiří Kotouš firemní filosofii.

Společnost KOHLSCHEIN spol. s r.o. byla založena v roce 2002 a svou činnost zahájila převzetím zastoupení značek ATLAS-TEREX a KOBELCO. Po skončení činnosti společnosti Austro Diesel v roce 2004 převzala firma Kohlschein zastupování značek FERMEC-TEREX a SCHAEFF-TEREX a současně i většinu zaměstnanců. Díky tomu firma plynule zajistila vysoký standart poskytovaných služeb pro stávající majitele a uživatele strojů. V roce 2005 nahradila značku KOBELCO světově uznávaná značka HITACHI. A nakonec, koncem roku 2005, pak byla nabídka doplněna o smykem řízené nakladače, kloubové nakladače a mini rypadla značky - GEHL, MUSTANG a GEHLMAX IHI. Firmě se takto podařilo naplnit škálu nabízených strojů o typy strojů, které jsou v České republice velmi žádány. Díky rozmístění svých poboček tak může nabídnout zákazníkům kompletní paletu strojů s komplexním zákaznickým servisem a to na celém území České republiky.

Díky úzké spolupráci s rakouskými firmami Kohlschein a Baumaschinenhandel, jejichž zázemí užívá společnost Kohlschein spol. s r. o. pro aktivity v České republice, má každý zákazník garantovánu nejen rychlou dodávku strojů, ale i pružné dodávky náhradních dílů a odborných služeb. Rodinná povaha firmy dává zákazníkovi jistotu osobního přístupu k řešení všech jeho potřeb.

Dny otevřených dveří 7. až 8. září 2006

Osobní přístup, vysokou technickou odbornost a znalost trhu pocítí ze strany pracovníků firmy Kohlschein každý, kdo navštíví jednu z jejích devíti po-boček (viz www.kohlschein.cz) rozesetých po republice. Pravděpodobně nikde ale neuvidí v jediném dni kompletní sortiment nabízených strojů včetně praktických ukázek, možnosti testovacích jízd a odborného seznámení s novinkami. Společnost Kohlschein proto pořádá pravidelné Dny otevřených dveří. Ty se doposud odehrávaly vždy v Brně. Letos ale budou mít premiéru ve dnech 7. až 8. září i v Praze (Praha - Pitkovice, staveniště poblíž výjezdu z dálnice D1 Uhříněves směrem na Průhonice. To je nedaleko pobočky Kohlschein v Praze - Dolních Měcholupech). Zvolena byla záměrně Praha, která je pro společnost Kohlschein velmi důležitým obchodním teritoriem. Návštěvník letošních Dní otevřených dveří uvidí mj. také všechny novinky, které firma zařadila do svého sortimentu.


Obr. 1: Smykem řízený nakladač GEHL

Smykem řízené nakladače GEHL a MUSTANG

Firma GEHL je podle informací, které má redakce k dispozici, jedním z největších výrobců smykem řízených nakladačů (USA) na světě. Výrobní počátky firmy (různé doplňky a nástroje pro zemědělství) sahají 40 let nazpět. GEHL v roce 1986 agresivně vstoupil na trh malých stavebních strojů. Již v roce 1991 vznikla obchodní skupina

Gehl International, která má na starost expanzi výrobků GEHL ve světě.

MUSTANG je podle informace z jeho vlastních webových stran druhým nejstarším výrobcem smykem řízených nakladačů na světě. Když MUSTANG vyrobil již v roce 1965 svůj první smykem řízený nakladač - Sérii Mustang 1000 - posunul tehdejší měřítka a následně nastavil nové standardy, když až do současnosti vyvinul devět modelových řad. Nelze se tedy divit, že je mezinárodní renomé této značky tak vysoké.

V roce 2005 se GEHL International spojil s firmou Mustang. Obě značky strojů si jsou v něčem podobné, a v něčem se liší. Obecně lze říct, že obě značky stroje zastanou tutéž práci, MUSTANG je však lidovější verzí, kdežto stroje GEHL jsou luxusnější, což se odráží v jejich vyšší ceně.

Jak GEHL (viz obr. 1), tak MUSTANG (viz obr. 2) mají standardně bezpečnostní kabinu ROPS - FOPS 2, která odolává pádu břemena o hmotnosti do 1000kg. GEHL používají historicky motory Deutz, kdežto MUSTANG většinou japonské motory Yanmar, ale také motory Kubota, Cumins a Perkins, které samozřejmě splňují požadavky EURO 2.

Další odlišnosti jsou v konstrukci nakladačů. MUSTANG má ovládání na ruce (pojezd) a na nohy (nakladač).

GEHL se ovládá pouze pomocí rukou. Poslední rozdíl spočívá v komfortu. Stroje MUSTANG jsou více strohé. Mají jednoduchý funkční design. Stroje GEHL jsou technicky propracovanější a nabízí komfortnější kabinu.

Nosnost různých typů nakladačů u obou značek začíná přibližně u 370kg u nejmenších typů. Největší stroje unesou až neuvěřitelných 1800kg. Základní paleta strojů obou značek obsahuje 8 základních modelů ve více než 20 modifikacích. Výrobce také dodává kompletní sortiment volitelné výbavy a přídavných zařízení.

Zákazník může také volit různé funkční varianty. Jmenujme zejména dvourychlostní pojezd, přídavný hydraulický okruh (např. pro sněhovou frézu) a samozřejmě různé lžíce, přídavná zařízení (paletizační vidle, míchačka na beton, štípačka dřeva apod.). Tradičně na vysoké úrovni jsou bezpečnostní prvky, které fungují automaticky.

Společnost Kohlschein spol. s r.o. uvedené stroje vybavuje, aby odpovídaly požadavkům v České republice. U nás například, na rozdíl třeba od Německa, zákazníci požadují, aby stroje mohly být běžně provozovány na silnicích. V současné době je však i evropský trh přesycen poptávkou po nových strojích. Pokud by firma neobjednávala stroje s dostatečným předstihem, byly by dodací lhůty tři měsíce, po které by zákazník musel na svůj objednaný stroj čekat.


Obr. 2: Smykem řízený nakladač MUSTANG

Minirýpadla Gehlmax IHI - více jedinečných řešení v jednom

Z technického, konstrukčního i estetického pohledu jsou pásová minirýpadla Gehlmax IHI nabitá inovacemi. Pro společnost GEHL a jeho vybraná obchodní teritoria je vyrábí jeden z největších světových výrobců IHI (Japonsko). Pod pojmem minirýpadlo se rozumí stroje o hmotnosti od 800kg do 8 tun, těžší stroje se již řadí mezi bagry.

Tuzemský zákazník si díky společnosti Kohlschein může pořídit buď klasické minirýpadlo s dlouhou zádí (označení N, viz obr. 3), anebo kompaktní stroj s krátkou zádí (označení NX, viz obr. 4), která při otáčení vůbec anebo minimálně přesahuje okraj pásů podvozku. Krátká záď se tak hodí pro práci na vozovkách při provozu, v těsné blízkosti všemožných překážek a v neposlední řadě je přínosem pro ochranu zdraví a bezpečnosti na staveništích. Kdo ji však nutně nepotřebuje, je pro něj finančné výhodnější investovat do minirýpadla s klasickou zádí. A to také proto, že kompaktní stroj stejné hmotnosti je vlastně, díky potřebné větší hmotnosti, výkonnostně menší.


Obr. 3: Minirýpadlo Gehlmax IHI s dlouhou zádí

Volba klasika nebo kompakt není u těchto strojů jedinou výhodou. Minirýpadlo Gehlmax IHI 35 XN je jediným strojem, který má ve váhové kategorii 3,5 tuny rozšířitelný podvozek. Vnější rozteč pásů se tak může měnit od 1520 mm do 1 800 mm. Tím zvýší svou stabilitu až o neuvěřitelných 60 %. Jedině toto kompaktní minirýpadlo o hmotnosti 3,5 tuny má také ve volitelné výbavě i teleskopický výložník. V tomto případě jde o stroj, který je velmi nadčasový.


Obr. 4: Minirýpadlo Gehlmax IHI s krátkou zádí

Rýpadlonakladače TEREX-Fermec

Rýpadlonakladače nebo také traktorbagry jsou v České republice velmi oblíbené pro svoji mimořádnou univerzálnost. Jsou ideální pro každou stavební firmu. Rýpadlonakladače TEREX-FERMEC jsou v České republice známé od roku 1992, kdy zde byl prodán první stroj MASSEY FERGESON. TEREX-FERMEC jsou vyráběny v nově postaveném výrobním závodě v anglickém Coventry. Nabídková řada prezentuje typovou řadu šesti strojů. Jednotlivé typy se liší svou výbavou, přičemž u všech typů je samozřejmostí víceúčelová lžíce nakladače, paletizační vidle, náhon na všechna kola a stranově přestavitelné záďové rypadlo s teleskopickým prodloužením. Všechny modely mají také ve standardní výbavě i systém Ride Control, který výrazně zvyšuje standart pohodlí posádky při jízdě.


Obr. 5: Rýpadlonakladač TEREX-Fermec 980 - pohled do kabiny

A co je u této poslední řady rypadlonakladačů novinkou? Je to samozřejmě nový motor s přímým s elektronickým vstřikováním paliva Perkins, typ 1140 C - 44 (Euro 2). To umožňuje prodloužení intervalu výměny olejů. Další novinkou je nový hydraulický systém Rex-Rot, který zvýšil citlivost ovládání stroje a dává strojům vyšší výkony. Zvýšení výkonu si vyžádalo robustnější konstrukci stroje. Zesílen byl nejen rám stroje. K dispozici jsou výkonnější hydraulické prvky, silnější převodová skříň a také nápravy. To přineslo mimo jiné i zvýšení maximální pojezdové rychlosti až na 41 km/hod. Z pohledu výbavy je možno volit z provedení SX - bežný stroj, ELITE - automatická převodová skříň a SERVO, který má jako standardní výbavu servoovladače pro práci se záďovým rypadlem. Ovládaní strojů (viz obr. 5) lze nastavit pomocí přepínačů na beranech z levorukého ovládání na ovládání podle tzv. euronormy či naopak. Vlajkovou lodí je však stále model TEREX FERMEC 980 SERVO (viz obr. 6), což je stroj v provedení 4x4x4 (všechny kola hnaná a řízená), má všechna kola stejně velká (24 palců). Ve standardu je navíc i okruh pro hydraulické strojní kladivo. Traktorbagry TEREX FERMEC učinily také velký krok kupředu co se týče ergonomie a pohodlí strojníka. Není proto divu, že je o stroje velký zájem a firma Kohlschein výrazně zvýšila prodej těchto moderních a výkonných rypadlo nakladačů TEREX FERMEC.


Obr. 6: Rýpadlonakladač TEREX-Fermec 980
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Jiří Hejhálek, archiv Kohlschein
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek