Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Lžíce s dlouhou životností

Zveřejněno: 14. 11. 2015

Lžíce se používají s dobrými i horšími výsledky po celém světě: v dolech, na staveništích, v lesích i na polích – tedy v podmínkách, které patří mezi nejextrémnější na Zemi. Nemají lehký úděl, protože slouží k přesunování, hloubení a zdvihání tvrdých a těžkých materiálů. Ani s životností na tom často nebývají dobře, protože jejich součásti podléhají opotřebení. Pokud jde o výrobu, stále důležitější úlohu ve zlepšování odolnosti proti opotřebení hrají vysokopevnostní oceli, například Hardox od společnosti SSAB, které rovněž zvyšují konkurenceschopnost.

Jen v málokterých odvětvích se výraz „opotřebení” setkává s takovým pochopením jako mezi výrobci lžic. Vzhledem k dnešním rostoucím nárokům na odolnost proti opotřebení a zkracování prostojů jsou výrobci nuceni hledat materiály, které jim umožní inovovat výrobu součástí lžic.

Jedním z takových materiálů je Hardox, což je obchodní název oceli odolné proti opotřebení od ocelářské společnosti SSAB s celosvětovou působností. Ocel Hardox v uplynulých 40 letech upevnila svou pověst ve výrobních odvětvích, v nichž je nejdůležitějším faktorem úspěchu vysoká odolnost proti otěru. Při jejím vývoji se kladl důraz jak na pevnost, tak na houževnatost, aby mohla nabídnout delší provozní životnost, ale také konzistenci a snadné dílenské zpracování.

Delší životnost při opotřebení a jednodušší zpracování

Součásti lžic se musí vyrovnávat s nečekanými otřesy, nárazy, údery, vrypy a průrazy. Neobyčejně kvalitní vlastnosti oceli Hardox umožňují výrobcům vyrábět lžíce, které dokážou lépe odolávat těmto typům opotřebení.

V některých případech lze životnost součástí lžic prodloužit na dvojnásobek nebo trojnásobek,” vysvětlil Matts Nilsson, ředitel služeb s přidanou hodnotou ze společnosti SSAB. „Důvodem je, že ocel Hardox má poměrně plochou křivku tvrdosti, což znamená, že opotřebení je rovnoměrně rozloženo po celé tloušťce materiálu, netýká se jen povrchu. Důležitá je i vysoká houževnatost této oceli, protože umožňuje používání v chladných podmínkách.

Tyto charakteristiky opotřebení však nejsou na úkor snadnosti dílenského zpracování. Ve skutečnosti dokonce přispívají k efektivitě výroby, jak vysvětlil Evangelos Sidiras, odborník na opotřebení výrobků z divize speciálních ocelí SSAB:

Jedním z faktorů, které mají značný přínos pro aplikace se lžícemi, je velmi dobrá obrobitelnost oceli Hardox navzdory její tvrdosti a houževnatosti. Velmi dobře se svařuje, což ji vzhledem k tak vysoké pevnosti předurčuje ke zvyšování efektivity výroby lžic.

Díky přesným tolerancím a jasně definovanému chemickému složení s rovnoměrnou strukturou lze ocel Hardox svařovat, ohýbat a dělit rychleji, s menší energetickou náročností a přesněji než jiné materiály.

Ocel Hardox je navíc předkalená. Mnozí výrobci lžic kalí měkkou ocel ve vlastních výrobních závodech, ale v případě oceli Hardox to není zapotřebí. Tím se drasticky zvyšuje účinnost a snižují náklady.

Ocel Hardox se navíc dodává v mnoha různých jakostech, rozměrech a profilech, které slouží různým účelům, ať se jedná o prodlužování provozní životnosti nebo snižování hmotnosti, aniž by se tím zhoršovaly parametry.

Specifická ocel pro lžíce

Portfolio výrobků Hardox zahrnuje rovněž jedinečná řešení určená přímo pro výrobu lžic, která mohou pomoci výrobcům lépe začleňovat ocel Hardox do svých návrhů. Jako příklad lze uvést tyčovou ocel Hardox.

Kruhové tyče z oceli Hardox lze používat na kritické součásti lžic a poskytují fantastické vlastnosti pro výztuže proti opotřebení bez ohledu na konkrétní typ lžíce,” vysvětlil pan Sidiras. „Lze je používat také na rychlospojky strojů, prvky mezi lžící a výložníkem rypadla nebo jeřábu.

Další skupinou výrobků, ve které se oceli Hardox liší od jiných ocelí odolných proti opotřebení, jsou silné plechy Hardox 350-600 HBW, které jsou k dispozici v tloušťkách od 50 mm do 160 mm. Tyto extrémní rozměry jsou ideální pro použití v aplikacích se lžícemi, například na pracovních hranách, které jsou vystaveny největšímu opotřebení, stejně jako na vnitřních zadních stěnách.

Oceli Hardox mažou hranice mezi konstrukčními a otěruvzdornými plechy, protože je lze používat v obou případech. V případě lžic to znamená, že již není nutné používat různé materiály. Tato kombinace vlastností s dobrou celkovou tloušťkou, tvrdostí a svařitelností znamená přínos jak pro výrobce, tak pro koncové uživatele,” vysvětlila Jenny Hurtig, produktová manažerka pro otěruvzdorné plechy ze společnosti SSAB.

Oceli Hardox představují také jedinečné řešení pro zuby lžic. Nosné okraje zubů lžic z oceli Hardox mají laminární konstrukci, která usnadňuje výměnu a zároveň drasticky zvyšuje odolnost proti opotřebení u součástí, které patří mezi nejkritičtější.

Pro výrobce lžic to znamená významnou výhodu, protože zuby se tradičně vyráběly z litiny, která má dlouhé realizační lhůty a vyžaduje zadávání minimálních objednávek.

Díky oceli Hardox může společnost SSAB předkládat výrobcům lžic jasnou nabídku. Rozšířili jsme portfolio výrobků z oceli Hardox o ozubení lžic a tím jsme uvedli na trh něco inovačního,” řekl pan Sidiras.

Podpora od projektování po kompletní sady

Koncepce SSAB Shape představuje řešení pro výrobce lžic, kteří by v rámci modernizace rádi přešli na ocel Hardox, ale nemají potřebné kapacity, nebo pro plně vytížené výrobce, kteří by rádi zvýšili objem výroby; představuje rovněž způsob, jak omezit vázaný kapitál.

SSAB Shape je nabídka s přidanou hodnotou, která zahrnuje podporu při projektování, vývoj zakázkových výrobků, spolehlivou logistiku podle potřeb a služby související s udržováním zásob, stejně jako výrobu polotovarů a vysoce kvalitní zpracování vysokopevnostních ocelí.

Hardox představuje nejlepší volbu pro aplikace jako lžíce, které musí vydržet ty nejnáročnější podmínky, a dodává se jako komplet včetně plechů, lidí, znalostí apod.,” řekl pan Nilsson. „Nabízíme boční stěny lžic, ohýbané profily i nařezané zuby. Pokud chtějí výrobci změnit provedení nebo nemají vhodnou kapacitu, stačí smontovat naše prefabrikovaná řešení.

Program ochranné známky – jistota zaručené kvality

Společnost SSAB vyvinula program „Hardox In My Body”, který má sloužit jako známka dokonalosti a hodnověrnosti a je využíván licencovanými výrobci k propagaci jejich koncových výrobků využívajících všech výhod oceli Hardox. Využívání loga a kompletního programu může zvýšit uznání, tržní potenciál a odbyt našich zákazníků.

Kompletní řešení pro lžíce

Ocel Hardox se díky své dlouhé historii, široké nabídce výrobků a podpoře stala preferovaným materiálem výrobců lžic. Nejen, že dokáže dramaticky zvýšit odolnost proti opotřebení, ale také nabízí konzistentní výsledky a snadnou obrobitelnost – to vše jsou vlastnosti nutné k vytvoření lepších lžic s delší životností.

Vždy jsme dokázali vyrábět plechy,” řekl pan Sidiras, „ale nyní můžeme nabídnout výrobcům lžic kompletní řešení zahrnující tyčové materiály, silné plechy, sady a další díly.

Fakta o oceli Hardox

  • Poprvé byla vyvinuta před více než 40 lety.
  • Je neobyčejně tvrdá, dostatečně houževnatá a vhodná k dílenskému zpracování.
  • K dispozici v různých tvrdostech od 350 do 700 HBW a tloušťkách od 0,7 do 160 mm v závislosti na jakosti.
  • Vyrábí se s přesnými tolerancemi a jasně definovaným chemickým složením.
  • Tvrdost oceli Hardox není v rozporu s jejími konstrukčními vlastnostmi.
  • Minimalizuje opotřebení, protože hrany brusného materiálu se sotva zaříznou do tvrdého povrchu.
  • Příznivé vlastnosti oceli Hardox bez ohledu na tloušťku – nabízejí delší životnost při opotřebení.
  • Ocel Hardox nabízí jedinečnou kombinaci tvrdosti a houževnatosti. Výsledkem jsou elegantnější, lehčí konstrukce s výjimečnými vlastnostmi a delší provozní životností.
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek