Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Lokalita Jáma Zelená – vítězný projekt rekultivace

Zveřejněno: 10. 12. 2007

V rámci 2. ročníku mezinárodní konference Těžba a životní prostředí ve střední Evropě konané v Brně ve dnech 12.–14. září, proběhlo vyhlášení soutěžní přehlídky o nejlepší projekt rekultivace těžebních prostor Zelený most 2007.

Cílem soutěže Zelený most, kterou začala Těžební unie (TU) pořádat v roce 2006 ve spolupráci s Českou komorou architektů, je představit laické i odborné veřejnosti nejlepší revitalizační projekty prováděné na území České republiky. Chceme tímto podpořit názor, že těžební prostory se dnes již nestávají tzv. měsíční krajinou, jak tomu mnohdy bylo v dobách minulých, ale naopak obohacují krajinu o nový prvek.


Pohled do sálu, kde probíhal 2. ročník mezinárodní konference Těžba a životní prostředí ve střední Evropě.

Způsob obnovy a dalšího využití nabízí spoustu možností a snahou nás všech by mělo být, aby se stále zvyšoval podíl ploch, které se po ukončení těžební činnosti stanou krajinářsky i esteticky hodnotnou součástí krajiny. Zákonnou povinností rekultivace po ukončení těžby vzniká jedinečná příležitost zvýšit biodiverzitu lokality a vytvořit místa pro nové biotopy. Příkladů dobrých revitalizací je bezpočet. Všechny ty dobré a samozřejmě ty nejlepší bychom chtěli prostřednictvím soutěže každoročně představit. Návrat pestrého života do prostorů s ukončenou těžební činností je důkazem toho, že se bývalé lomy mohou stát vysoce esteticky hodnotnou součástí krajiny a místem s cennou populací živočichů i rostlin.

Stejně jako loni, projekty přihlášené v roce 2007 prošly náročným dvoukolovým systém hodnocení ze strany odborné poroty. Po vyhodnocení dokumentace k jednotlivým projektům, komise osobně navštívila každou lokalitu a mohla se tak podrobně seznámit s aktuálním stavem realizované rekultivace. V sedmičlenné komisi zasedli odborníci z oblasti geologie, přírodovědci, urbanisté a architekti. Bylo tak možné komplexně hodnotit technickou stránku rekultivace, její efekt pro okolní komunity či zařazení do okolní krajiny. Komise měla letos opět těžké rozhodování, protože přihlášené projekty byly velice kvalitní a bez výjimky splňovaly kritéria pro kvalitně provedené rekultivace evropské úrovně.


Těsně před vyhlášením nejlepších projektů

Vítězem soutěže se stala lokalita Jáma Zelená, autora RNDr. Pavla Žlebka a investora – společnosti Lasselsberger, a.s. Svoji cenu v rámci slavnostního vyhlášení udělil i mediální partner soutěže, odborný časopis Stavební informace, kdy oceněným projektem se stala rekultivace lomu Mašovice, projektovaná Ing. Hedvikou Psotovou a Ing. Petrem Pačešem, investorem byla společnost Českomoravský štěrk, a.s.


Vítězem soutěže se stala lokalita Jáma Zelená, autora RNDr. Pavla Žlebka a investora – společnosti Lasselsberger, a.s.

Cenu mediálního partnera získala rekultivace lomu Mašovice, projektovaná Ing. Hedvikou Psotovou a Ing. Petrem Pačešem. Investorem byla společnost Českomoravský štěrk, a.s.
Autor: David Póč
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek