Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Laserový nivelátor Herkules

Zveřejněno: 5. 11. 2006

Stroje pro úpravu terénu, polních a lesních cest slatiňanské firmy N.O.P.O.Z.M. s.r.o. HERKULES SUPER a HERKULES PLUS se v praxi osvědčily. Jejich úpravou a osazením nivelačního systému vznikl laserový nivelátor HERKULES.

Firma N.O.P.O.Z.M. s.r.o. Slatiňany

vyrábí a prodává zemědělskou a komunální techniku. Nyní rozšířila nabídku vyráběných strojů o laserový nivelátor HERKULES. Tento stroj navazuje na úspěšnou řadu strojů pro úpravu terénu, polních a lesních cest HERKULES SUPER a HERKULES PLUS.

Laserový systém firmy GEODIS Brno

Laserové navádění stroje dodala společnost GEODIS Brno2.Nivelátor HERKULES využívá dva laserové snímače propojené přes elektromagnetické ventily s hydraulikou stroje. Dva hydraulické válce umožňují přesné rovnání terénu v podélné i příčné ose při jednom přejezdu.

Nivelátor HERKULES a ZETOR 8441 PROXIMA

Nivelátor je agregován s traktorem ZETOR 8441 PROXIMA. Toto spojení umožňuje pracovat jak v otevřeném terénu, tak při zakládání staveb nebo vzhledem ke své obratnosti i v uzavřeném objektu. Stroj je zavěšen na tříbodovém hydraulickém závěsu traktoru. To umožňuje, aby obsluha rozhrnovala materiál přímo z navezené hromady. Nivelace je zajištěna pomocí dvou hydraulických válců do kterých je přiváděn olej z hydraulického rozvaděče.

Režimy ovládání rozvaděče

Ovládání rozvaděče je manuální pro transport stroje nebo při provádění hrubého urovnání pozemku.

Automatický režim ovládání rozvaděče umožňuje přijímaný signál laserového paprsku. Snímače signálu snímají odchylku od požadované roviny, rozvaděč přivádí požadované množství oleje do hydraulických válců, které ovládají pojezdová kola nivelátoru.

Vychýlení radlice

Další hydraulický válec umožňuje celkové vychýlení radlice nivelátoru mimo obrys traktoru až o jeden metr. Lze tak upravit i terén těsně kolem obvodových či opěrných stěn.

Využití nivelátorů HERKULES

Nivelátory HERKULES nacházejí využití při úpravě velkých rovinných ploch jako jsou hřiště a parkoviště. Dále při budování a úpravě lesních a polních cest, kdy zajišťují správný sklon pro odvodnění cest. Výrazně usnadňují zakládání rozlehlých staveb, opět včetně potřebného vyspádování plochy pod vlastní stavbou i v jejím okolí. Schopností nivelátorů lze s výhodou využít i při budování souborů rodinných a bytových domů.




1 Zpracováno na základě firemních podkladů
2 O přístrojích firmy GEODIS Brno jsme na stránkách Stavební techniky již psali. Např. Výstavba komunikací v současnosti - tvář profese se výrazně mění v čísle 3/2004 (viz Výstavba komunikací v současnosti - tvář profese se výrazně mění)
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek