Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 13.5. – svátek slaví Servác

Kudy se ubírá stavební mechanizace a její opravy

Zveřejněno: 10. 3. 2009

Toto české přísloví značí (mimo jiné) ekonomickou nerovnováhu, kdy se naléhavě žádají výrazně lepší výsledky při výrazně levnějších vstupech. Požadavek racionálního chování v dané situaci je ovšem nemožný jen zdánlivě.

V situaci zhoršení obchodních, hospodářských a finančních relací (záměrně nepoužívám mediálně nadužívaný pojem „hospodářská krize”) se nabízejí přemýšlivým firmám a podnikatelům řešení, která jim mohou i v oblasti mechanizace výrazně pomoci. Nastíníme zde nabídku plzeňské firmy BC Stavo s.r.o. pro tuto oblast.

Posuzovat nestranně a objektivně

Předtím ovšem dovolte upozornit na některé nectnosti průměrného českého zákazníka – i když samozřejmě zákazník „má pravdu vždy”....


Ke třídění nepotřebujete nutně pořizovat speciální třídičku

Lpění na pořizování pouze strojů slavných značek.

Snad nikde v okolních zemích nepřistupují zákazníci tak nekriticky k výrobkům a službám slavných značek, jako je tomu u nás. Každý slavný výrobce dodávající široký sortiment strojů totiž umí výborně jen něco ze svého sortimentu, něco zase průměrně a něco podprůměrně. Někteří jeho nekritičtí zákazníci, tzv. vlajkonoši, jsou charakterističtí mj. tím, že jejich návštěva výstavy stavební techniky spočívá v pobožném kroužení okolo stánku „své” značky a rychlým během okolo expozic konkurence, kterou pohrdavě přehlížejí. Izolují se tak od objektivních informací a tak od možnosti užitečného výběru. Na svých webových stránkách a jiné propagaci zdůrazňují tyto slavné značky (ale dílo jimi vytvořené z prezentace často jaksi uniká....).


Kvalitní použité rypadlo-nakladače lze získat jen od specializované firmy

V západní Evropě si dá zájemce o koupi na stůl mnoho nabídek různých výrobců (dodavatelů), kde porovnává technické parametry, prodejní cenu, servisní síť, cenu práce mechaniků a nabídku financování. Zajímají ho též objektivní, nestranné reference od jiných uživatelů ve srovnatelných podmínkách. Nikoho zde zbožně neupřednostňuje, nikoho nediskriminuje, rozhodne se objektivně a po pořízení důsledně trvá na dodržení slíbeného.


Minirypadla z dálného východu - proč ne? (Sunward)

Obchodní předpojatosti a obchodní rasismus.

Řada pracovníků ve stavebnictví si myslí, že dobré stroje vznikají jen v USA, v Japonsku, v Německu a v Anglii a ty mizerné v Číně a přinejlepším v Itálii. Mnozí prodejci zákazníky v této domněnce hýčkají.

V rámci globalizace je už tato filozofie ale dávno „mimo mísu”. Továrny ve vyspělých zemích zajišťují jednak vývoj a dále konečnou montáž komponentů dovezených z celého světa: mj. odlitků a svařenců z východní Evropy, Indie a Číny, kabelových svazků, lžic a lopat vyráběných ve střední Evropě a v Číně a podvozkových dílů z Číny, Koreje, Indie, Ruska a příp. z Itálie.

V poslední době téměř všichni západní a japonští výrobci mají v Číně své továrny, údajně „pro čínský trh” a již delší dobu též v Turecku. Ovšem četné polotovary odsud jsou uplatněny ve finálních montovnách v USA, Evropě i Japonsku, neřku-li o výrobě některých celých strojů v těchto končinách, prodávaných úspěšně jakožto západní nebo japonské.

A pokud ohrnujete nos nad čínskými stroji, rozhlédněte se po své kanceláři nebo bytě a uvědomte si, kolik elektronických komponentů nejen vyrobených ale i vyvinutých v Číně mají v sobě moderní přístroje ve vašem okolí, případně jsou tam vyrobeny celé.


Kvalitní originální filtr od spolehlivého dodavatele má stejné filtrační schopnosti jako "originál"

Číňané létají do vesmíru, stavějí největší hydroelektrárny, zdokonalují své výrobky. Kvalitativní skok zemních strojů odtud dejme tomu za uplynulých deset let je nesmírný a určitě větší než u výrobců v Evropě nebo v USA. Klíčové komponenty zemních strojů (motory, převodovky, koncové převody, nápravy, hydrauliku) používají od těchže výrobců, jako „slavné” značky, jen je umějí smontovat levněji. Objektivně řečeno, mezery zůstávají dosud v rychlosti zásobení některými méně často žádanými náhradními díly, ale i to se řeší budováním evropských meziskladů.

Bránit se dnes čínským výrobkům je marná iluze; ostatně někteří prognostici hospodářského vývoje předpokládají že do roku 2025 bude po USA Čína druhou největší hospodářskou velmocí, poté pak Indie..... Není to nic nového, to si jen myslíme pod zorným úhlem dneška že Čína nemůže nic ovlivnit. Ještě v 18.století vznikalo totiž právě v Číně 30 % celosvětového bohatství.... (cituji zde časopis Euro).


Zvykněme si na moderní buldozery z Číny

Důležitá je kvalita

Mnoho slavných značek se spojuje s USA, Japonskem, Švédskem apod. Méně zákazníků je pak už informováno, že třeba stroj švédsky znějící značky mající francouzský typový štítek je vyráběn v Polsku, jiný stroj téže značky v Jižní Koreji, japonsky znějící značka pak často v Itálii, Holandsku nebo v Turecku, německy znějící značka rypadel rovněž někdy v Turecku, podstatná část lichtenštejnského rypadla v Čechách, americky znějící značka kompresorů a hydraulických kladiv v Číně atd.

Objektivně to nemusí vadit, pokud se udrží kvalita. Jen je otázka, jestli je prezentace těchto strojů navazovaná na vlast značky výrobku (např. skandinávská výdrž, japonská preciznost, americká důkladnost) opravdu férová.


Zánovní moderní rypadla poslouží jako nové - ale levněji (Kobelco)

Proč jen nové stroje?

Nový stroj má vzhledem k jeho ceně význam tam, kde se jedná o jeho systematické, vysoké využití. Právě období nižší poptávky má za následek i menší využití strojů. Proto by měly i firmy původně orientované jen na nové stroje zvážit, zda na jejich nové úkoly nestačí pořízení výrazně levnějších strojů: bývalých předváděcích, nebo použitých. Samozřejmě pod pojmem použité stroje nerozumíme jakýsi odpad na hranici životnosti nebo už za ní, ale moderní, výkonné, okamžitě použitelné stroje v dobrém technickém stavu, s dobrou výbavou, maximálně mírně opotřebené podle objektivně proběhlých motohodin, podle potřeby servisované a se zajištěnými dodávkami náhradních dílů a servisem, dodané specializovaným prodejcem s náležitými odbornými předpoklady, nikoli pouze komerčně zaměřeným bazarem.


Drcení suti pomocí čelisťové drtící lžíce je ekonomické

Náhradní díly

Výrok „do mého stroje smějí jen originální díly”. Další oblastí, kde lze významně ušetřit, jsou spotřební a náhradní díly. Snad už jen málokdo věří, že většina zubů do rypadel nepochází z Číny a že ještě existují nějaké „značkové” zuby, které si snad některý výrobce bagrů či nakladačů sám vyrábí

Ano, možnost si totéž koupit coby značkové zboží za podstatně větší peníz od prodejce značky tu pro zákazníky žijící ve tmě zbožňovaného značkového světa samozřejmě zůstává. Podobná situace je s pryžovými pojezdovými pasy minirypadel a s dalšími komponenty pásových podvozků. Nikoli nakonec u filtrů; „zaručené” informace o jedině použitelných značkových filtrech už naštěstí mnoho provozovatelů strojů zařadilo do říše báchorek a vynucených smluvních opatření, kterými si značkoví dodavatelé podchytávají zákazníky.


Též zuby nedělíme na originální a neoriginální, ale na kvalitní (v našem případě) a nekvalitní

Informace z více zdrojů

Co tedy nyní, v dobách, kdy je třeba reálně korunu obracet vícekrát než ji vynaložíme? Rada je jediná: být informován (mimo jiné i tímto časopisem), nebránit se informacím z více zdrojů než z těch, odkud jste je dosud snadno dostávali, a tyto informace objektivně využívat. Neustrnout na domnělé jedinečnosti jedné nebo pár značek které jsme poznali a neustále objektivně srovnávat. Diferencovat zda potřebujeme opravdu jen zcela nový stroj nebo zda naše úkoly zvládne podstatně levnější kvalitní stroj předváděcí nebo starší. Poohlédnout se nejen po nových strojích známých druhů, ale i po nových příslušenstvích pro stroje, po nových technologiích. Využívat možnosti, nikoli setrvačnost....

Přitom bezpochyby zjistíte, že to, co jste doteď dělali za 100, můžete dělat bez rizika za 80 nebo za 70.

K uvedenému objektivnímu srovnání se vám takto nabízí program plzeňské firmy BC Stavo s.r.o. v oblasti dodávek kvalitních a cenově zajímavých strojů, moderních příslušenství a náhradních a spotřebních dílů.


Také alternativní podvozkové díly pásových strojů vyjdou levněji než originál při srovnatelné životnosti
Autor: Martin Čížek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové japonské stroje… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek