Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Krádeže strojů – bohužel stále aktuální téma...

Zveřejněno: 9. 12. 2008

Plzeňská firma BC Stavo s.r.o. nabízí kromě použitých stavebních strojů a nových náhradních a spotřebních dílů a příslušenství pro jejich provoz nově i speciální zámky bránící odcizení stavebních strojů a vozidel a strojů na přívěsném podvozku.

Není snad týdne, aby zloději neodcizili nějaký stavební stroj. Až na výslovné výjimky se nejedná o potřebu levně získaného stroje pro vlastní práci, ale o předmět kriminální obchodní činnosti, často mezinárodně organizované.

Pravdou bohužel zůstává, podobně jako je tomu u krádeží aut, že pokud si zloděj svůj stroj systematicky vyhlédne a usmyslí si jej v každém případě ukrást, nakonec svého cíle většinou dosáhne. Ovšem každé technické zařízení bránící zneužití, které je ve stroji instalované a skutečně použité, komplikuje zlodějům život.

Speciální zámky

Plzeňská firma BC Stavo nabízí kromě použitých stavebních strojů a nových náhradních a spotřebních dílů a příslušenství pro jejich provoz nově i speciální zámky, bránící odcizení právě stavebních strojů.

Samozřejmě si neděláme ambice na to, že naše zámky jsou všelékem proti krádeži a že jsou 100% nepřekonatelné. Nelze však zpochybnit jejich funkčnost a účelnost, kdy vůči zloději představují (na rozdíl od obvyklých zámků) nemalou překážku, která buď může zloděje zcela odradit nebo mu proces kradení podstatně prodloužit a tím zvýšit naději majitele na jeho odhalení.

Tyto robustní zámky, dimenzované na násilné praktiky terénních zlodějů, vyrábí americká firma TELC a na trhy České a Slovenské republiky je dodáváme od roku 2007. Jedná se o tyto typy:


Zajištění ovládacích pák pojezdu rypadla pomocí speciálního zámku TELC Excavator Lock
  • Zámky vysunutých pístních tyčí hydraulických válcůMechanicky zabraňují zasunutí pístnice, a tak stroj blokují v poloze, kdy nemůže jezdit nebo se pohybovat. Blokují se tak např. vysunuté opěry autojeřábů či rypadel, opřené radlice dozerů, lesních kolových traktorů nebo minirypadel, válce rejdu u kloubového řízení strojů, zdvižené výložníky jeřábů a ramena nakladačů atd.
  • Zámky volantuSpeciální robustní zámky pevně spojující reverzační páku nebo páku powershift-převodovky s volantem nakladačů a rypadel-nakladačů.
  • Zámky ovládacích pák pojezdu rypadlaZámky pevně spojující překřížené ovládací páky pojezdu pásových rypadel. Dle konstrukce rypadla je buď v této jejich aktivní poloze zcela vyloučeno startování motoru nebo je nastartování umožněno, ale stroj se může pouze točit na místě.
  • Zámky ok přívěsůZámky ok přívěsů ochrání před odtažením především kompresory, maringotky, podvalníky aj. vozidla a stroje na přívěsném podvozku, které po uzamčení takto nelze zapřáhnout. Zámek je použitelný jak pro oje zakončené okem, tak úchytem k tažné kouli.
  • Zámky smykových nakladačůJsou použitelné pro smykem řízené nakladače, které mají ovládací páky nebo joysticky v kabině se zamřížováním bočních oken, kde toto zamřížování je přístupné zevnitř. Ukotví tak ovládací joysticky nebo páky ve zvolené poloze vůči pevnému mřížoví kabiny.

Přídavné zámky dveří stavebních buněk

Kromě zámků na stavební stroje dodává firma také robustní přídavné zámky na dveře stavebních buněk, které opět zlepšují zabezpečení dveří nad rámec jejich běžného uzamknutí.


Ke každému zámku se dodává klíč speciálního tvaru, který v tuzemsku nelze běžnými prostředky vyrobit jako náhradní. Ten lze pouze doobjednat prostřednictvím naší firmy.

Použití přídavných zámků TELC v kombinaci se zabezpečením dalšími prvky, např. elektronickými, a s dobrým pojištěním představuje investici, která se vzhledem k růstu hodnot a tak i růstu zájmu zlodějů rozhodně vyplatí. Nestačí však samotné jejich pořízení – vždy je nutná dostatečná kázeň pracovníků, aby je také skutečně používali!


Zámek TELC Backhoe Lock brání zlodějům v krádežích nakladačů a rypadel-nakladačů

Jak je vidět, firma BC Stavo s.r.o. se nestará jen o to, abyste pracovali s dobrými stroji za dobré pořizovací a provozní náklady, ale i o to, aby Vám tyto stroje nebyly odcizeny.

Autor: Martin Čížek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek