Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

KOMTRAX – moderní systém sledování strojů KOMATSU

Zveřejněno: 6. 11. 2006

Před časem jsme Vás informovali o tom, že značka KOMATSU jako první v Evropě začala vybavovat standardně pásová rýpadla řady PC-8 systémem sledování strojů KOMTRAX. Uživatel získá zdarma přístup ke všem podstatným údajům o provozu svého stroje kdykoliv se připojí na internet. O co se tedy jedná?

Značka KOMATSU začala jako první na světě standardně vybavovat nové stavební stroje monitorovacím systémem KOMTRAX. Tento systém je dodáván v Japonsku značkou KOMATSU již od roku 2001 a do dnešního dne je tímto systémem vybaveno již téměř 50 000 strojů po celém světě. Jako první přišla na řadu pásová rýpadla. Všechna rýpadla řady PC-8 a většina současně vyráběných rýpadel řady PC-7 jsou vybavena již v základní výbavě kompletním monitorovacím systémem KOMTRAX. Tímto systémem bude postupně v průběhu tohoto roku a začátkem příštího roku vybavena většina velkých a středních strojů KOMATSU. Bude tak umožněno uživatelům kontrolovat podstatnou část svého vozového parku moderním sledovacím systémem.


Rýpadlo KOMATSU PC 210 LC

Velkoplošný barevný monitor

Jedním z podstatných prvků systému KOMTRAX je instalace nejmodernějších monitorů v kabině stroje. Nová rýpadla KOMATSU PC-8 jsou vybavena monitory s úhlopříčkou 18 cm s kvalitním plnobarevným obrazem. Tato obrazovka zobrazuje prakticky všechny funkce a nastavení stroje. Ve spojení s kamerami umístěnými na stroji zajistí obsluze dokonalý přehled pro přesnou, rychlou a bezpečnou práci. Monitor v sobě soustřeďuje ovladače pro nastavování většiny funkcí stroje, jako například ovládání automatické klimatizace, nastavení pracovních režimů a předvoleb průtoků přídavných hydraulických okruhů, nastavení a vkládání bezpečnostního číselného kódu či komplexního systému sledování nenormálních funkcí a závad stroje pro potřeby servisních pracovníků. V tomto monitoru se tak shromažďují všechny podstatné údaje o provozu stroje a připravují se k přenosu mimo stroj a vytváří tak podstatný prvek pro monitorovací systém KOMTRAX.


Monitorovací jednotka s barevným displejem

KOMTRAX – systém sledování stroje

KOMATSU jako první na světě zavedlo jako standard zdarma pro své uživatele sledovací systém KOMTRAX. Tento systém pracuje na bázi GPS sledování polohy strojů a satelitního předávání údajů o stroji z monitoru stroje. Zajišťuje tak trvalou kontrolu pro majitele a servisní pracovníky nad polohou a pohybech stroje, jeho funkcích, chybách a případně závadách při provozu a soustřeďuje informace o využití a vytíženosti stroje při práci. Předávané informace můžeme rozdělit do třech skupin.


Rýpadlo KOMATSU PC 800

Sledování pohybu stroje

Tento systém trvale sleduje polohu stroje a neprodleně hlásí jakýkoliv pohyb stroje mimo vymezené pracoviště. Majitel stroje má trvale pod kontrolou umístění a jakýkoliv pohyb stroje a může i zpětně sledovat přesuny svých strojů mimo určené pracoviště. Dispečeři velkých společností dostávají do rukou výborný prostředek sledování a řízení strojů.


Lokalizace polohy stroje pomocí systému GPS

Provozní informace o stroji

Dále KOMTRAX za běžných podmínek hlásí jednou denně (obvykle v noci) všechny údaje o provozu stroje, počet odpracovaných motohodin, jeho vytížení, použití přídavných pracovních zařízení, zatížení či přetížení stroje apod. Provozovatel může okamžitě nebo v měsíčních či ročních přehledech sledovat, jak stroj pracoval, kdy běžel na volnoběh, kdy pracoval na plný výkon či byl přetěžován, kdy pracovala hydraulika stroje a kdy jen běžel motor, kdy byl činný přídavný hydraulický okruh, například při použití hydraulického kladiva. Samostatnou a velice žádanou oblastí je sledování spotřeby paliva. Rýpadla řady PC-8 poskytují naprosto přesné informace o čisté spotřeba paliva přímo motorem, bez ohledu na jeho množství v nádrži. I tyto údaje jsou k dispozici v denních, měsíčních a ročních přehledech včetně grafického vyjádření.


Záznam pracovního vytížení stroje

Hlášení poruch a nenormálních jevů stroje

Třetí významnou oblastí sledování stroje je hlášení o provozních teplotách jednotlivých částí stroje, nenormálních jevech při provozu, hlášení závad a poruch a jejich diagnostika. Tyto údaje jsou pomocí satelitu předávány do ústředí a jsou poskytovány prostřednictvím internetu oprávněným pracovníkům uživatele a distributora pro vyhodnocení a případně pro odpovídající servisní zásah. Servisní střediska jsou tak neprodleně informována o signálech budoucích možných závad, což jim umožňuje okamžitě reagovat.


Přehled pravidelné údržby

Přehled o stroji v aktuálním čase

Majitelům strojů se nabízí možnost pravidelně sledovat způsob využití jejich strojů, včetně denních, měsíčních a ročních přehledů jednotlivých strojů. Dostávají tak do rukou velice účinný nástroj pro zvyšování efektivity práce. Tyto údaje se k nim dostávají bez nutnosti dodatečných výkazů strojníků a bez nebezpečí zkreslování. První čeští a slovenští uživatelé strojů si již pochvalují výhody tohoto systému.




1 Redakčně upravil Petr Volf
Autor: Pavel Hrabal
Foto: Archiv firmy KUHN Bohemia a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek