Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

KOBELCO SK80MSR - maximálně ideální stroj pro minimální prostory

Zveřejněno: 24. 11. 2003

O tomto rýpadle jsme vás již stručně informovali v článku, který byl průřezem nabídky rýpadel výrobce KOBELCO v druhém letošním čísle Stavební techniky. Jelikož tento stroj rozhodně stojí za větší pozornost, s jeho možnostmi a technickými parametry vás trochu obšírněji seznámíme. Hydraulické pásové kompaktní rýpadlo KOBELCO SK80MSR je ideální pro malé prostory, s krajními možnými radiusy výložníku, s komfortní kabinou, srovnatelnou s kabinami rýpadel vyšších tříd, s velmi precizním a přesným řízením, jež obsluha ocení právě při práci ve stísněných pracovních podmínkách. Rovněž výkony tohoto stroje jsou srovnatelné s výkony rýpadel i vyšších kategorií. Otáčení výložníku S výložníkem rypadla lze otáčet v rozsahu do 50o vlevo a do 82o vpravo.


Se standardní lopatou může obsluha pracovat na obou stranách rýpadla co nejblíže, již ve vzdálenosti 30 cm od pásů. Ovládání výložníku je pedálem. Dálkový dosah lopaty před kabinou činí 7170 mm, rypná hloubka je min. 4380 mm. Žádný jiný stroj v této kategorii zatím podobného parametru nedosahuje (týká se rypné hloubky). Pro svoji otoč o 180o potřebuje rýpadlo jen 3870 mm, je tudíž schopno pracovat ve volném prostoru, širokém pouze 4 m.
Jeho zadní část přesahuje kabinu o pouhých 490 mm. Pro otoč zadní části stroje zcela postačuje šíře 1650 mm. Hydraulický systém Hydraulika je počítačově řízena a je proporcionálně ovládána dimenzovanými elektropneumatickými ventily s plynulou a jemnou reakcí při nasazení ovládacích pák pro jednotlivé pracovní úkony. Systém je vybaven dvěma axiálními pístovými a dvěma zubovými čerpadly při maximálním přečerpávaném množství 2 x 66 l/min.

Pohon a pracovní módy Rýpadlo je vybaveno výkonným robustním, vodou chlazeným čtyřtaktním dieselmotorem ISUZU A-4JB1, s centrálním vstřikováním, o výkonu 40,4 kW při otáčkách 2100 min-1. Vykazuje točivý moment 188 N.m při 1500 min-1. Motor a jeho emisní hodnoty plně odpovídají současným normám EU. Stroj pracuje s třemi provozními volbami - módy:

1. provozní mód H (Heavy Digging) pro zvláště těžké práce,
2. provozní mód S (Save) pro optimální, energeticky úsporný pracovní režim,
3. provozní mód FC (Fille Control) pro jemné řízení pracovních operací.

Počítač velmi citlivě ovlivňuje ovládání motoru v závislosti na momentálně potřebném výkonu. Koncepce kabiny a řešení ovládání Kabina splňuje náročná kritéria pro plně funkční a bezpečnou činnost strojníka.
Je odpružena, s minimálními vibracemi a jak po stránce konstrukční, tak i vybavení ji lze plně srovnávat s kabinami strojů vyšších výkonnostních tříd. K jejímu základnímu vybavení náleží odpružené, nastavitelné sedadlo s ovládacími joysticky, počítač pro efektivní sladění výkonu pohonných jednotek s potřebným výkonem, kontrolní a diagnostický systém pro veškeré funkce systémů stroje.
Když je řeč o kabině, je vhodné uvést jako součást komfortního vybavení plně automatizovanou klimatizaci, maximální prosklení kabiny pro neomezený výhled strojníka na činnost rýpadlové sekce a při pojezdu i vybavení kabiny střešním okénkem. Kromě planýrovací radlice lze instalovat na rýpadlo i některá další příslušenství, např. hydraulické kladivo, zemní vrták atp. Výrobce strojů KOBELCO v České republice výhradně zastupuje společnost KOHLSCHEIN Stavební stroje, spol. s r.o. se sídlem v Brně.
Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek