Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Klub posádek Caterpillar oslavil 15 let

Zveřejněno: 15. 9. 2009

V sobotu 27. června proběhlo v areálu společnosti Velkolom Čertovy schody ve Tmani u Berouna finále soutěže strojníků „Nejlepší strojník v ovládání kolového nakladače 950H“. Soutěž uspořádala společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o., výhradní zástupce značky Caterpillar v České republice, v rámci oslav 15 let Klubu posádek Caterpillar.

Soutěž strojníků Klubu posádek Caterpillar pořádala společnost Phoenix-Zeppelin v České republice již po dvanácté. Do bojů se zapojily rovněž ženy, které soutěžily ve zručnosti ovládání pásového minirýpadla 301.8C. Celým dnem provázel zkušený znalec strojů Caterpillar a moderátor Tomáš Hanák.

Vlastní soutěž

Hlavním tématem letošního klání strojníků byla soutěž ve zručnosti ovládání kolového nakladače 950H, tj. Soutěž o nejlepšího strojníka v ovládání kolového nakladače. Již od časného rána do odpoledního finále probíhala kvalifikace 27 strojníků. Soutěžící museli naložit nákladní automobil Tatra pískem ve dvou nakládacích cyklech, a poté na pokyn rozhodčího projeli vytyčenou trasu s nově naloženou lopatou. Každý soutěžící si před vjezdem na trať nastavil nákladní automobil do požadované pozice a vrátil se na startovní čáru. Stopky začaly tento cyklus měřit od zvednutí lopaty při rozjezdu stroje a zastavily se ve chvíli, kdy ve vytyčeném prostoru byla lopata položena na zem.

Dalším kritériem soutěže bylo zvážení Tatry s naloženým materiálem. Cílem kvalifikace bylo co nejrychleji a nejpřesněji zvládnout cyklus nakládky, s co nejmenšími ztrátami a s co největším vytížením Tatry. Soutěžící byli neustále pod kontrolou třech rozhodčích, kteří dohlíželi na regulérní průběh soutěže. Udělovali trestné body za nebezpečnou manipulaci se strojem, například za zvednutí zadního kola/kol ze země při nabírání či vyklápění materiálu, nadměrné usypávání materiálu při slalomu ve vytyčeném prostoru, příliš zvednutou lopatu, nadměrný prokluz pneumatik a v neposlední řadě za najetí do vytyčovacích kuželů.

Vítězové

Z dopolední kvalifikace postoupilo celkem 10 strojníků, kteří v odpoledním finále ve zjednodušené verzi soutěže bojovali o stupně vítězů. Oproti kvalifikaci byl ve finále vynechán slalom a soutěžící měli za úkol s kolovým nakladačem 950H provést pouze tři nakládací cykly do nákladního vozu na čas. Nejlepším strojníkem v ovládání kolového nakladače 950H se stal Petr Brchel, na druhém místě se umístil Oldřich Štěrba a třetí místo vybojoval Robert Durda.

Do soutěže o nejzručnější ženu v ovládání pásového minirýpadla 301.8C se celkem přihlásilo 30 žen. Úkolem soutěžících bylo v co nejkratším čase shodit všechny tenisové míčky, jakoukoli částí hloubkové lopaty minirýpadla Caterpillar 301.8C, umístěných na kuželech. Třetí místo vybojovala Alena Czervoniaková, na druhém místě se umístila Jana Karamarinová a nejlepší ženou v ovládání pásového minirýpadla 301.8C se stala Jana Lugarová.

„Kuře na stroji”

Na své si během sobotních oslav Klubu posádek Caterpillar přišly i děti. Byly pro ně připraveny atrakce jako například skákací hrad Hummer, loutkové divadélko Pavla Vangely a soutěž v malování obrázku s tématem „Kuře na stroji”. Celkem ve třech kategoriích 0–6 let, 7–11 let a 12–15 let děti namalovaly více jak 35 obrázků. Během celého dne probíhala také sbírková akce Pomozte dětem a jako téma obrázků bylo určeno akční a výstižné téma „Kuře na stroji”. Od Michaely Hanzlíkové, manažerky marketingové komunikace Phoenix-Zeppelin jsme se dozvěděli: „Podařilo se nám vybrat částku 9 479 Kč, která bude odeslána na sbírkové konto Pomozte dětem. Dětské obrázky budou vystaveny na pobočkách Phoenix-Zeppelin a na internetových stránkách www.p-z.cz. Výtěžek z prodeje dětských obrázků bude také věnován sbírce Pomozte dětem.”

Přehlídka strojů

Nechybělo také divácky velmi oblíbené Demo strojů značky Caterpillar. Představily se historické stroje značky Caterpillar a to kolový nakladač 950, pásový nakladač 941 a pásový traktor Caterpillar Fifteen z roku 1932, který je zcela funkční a v plném provozu. Návštěvníci mohli také vidět unikátní nakládku damperů elektrickým lanovým pásovým bagrem UNEX E303 ve srovnání s hydraulickým čelním pásovým rýpadlem Cat 5080. Z nových strojů Caterpillar své vlastnosti předvedly kolový nakladač 950H, 988H a F, smykem řízený nakladač 256C a minirýpadlo 301.8C. Vrcholem celého DEMA byly tři dampry 775F, které pro tuto příležitost zapůjčila společnost Vápenka Čertovy schody.

Co dodat

Neúnavný moderátor a znalec strojů Caterpillar Tomáš Hanák, který celým dnem provázel příjemným a vtipným komentářem jak Soutěž strojníků, tak Kuře na stroji a Demo strojů, byl vynikající.

Celá akce byla zakončena slavnostním odstřelem v lomu Velkolom Čertovy schody-západ a následnou prohlídkou Koněpruských jeskyní.

Počasí přálo, soutěžící a malí i velcí návštěvníci si přišli zcela určitě na své. Nescházely ani zkušební jízdy vozů Hummer H1, Hummer H2 a bohaté a pestré občerstvení.

Díky perfektnímu organizačnímu týmu společnosti Phoenix Zeppelin se letošní „Soutěž strojníků”, spolu s nabitým a zajímavým doprovodným programem, velice vydařila. Zkrátka akce měla pořádný spád.

Děkujeme za pozvání a těšíme se na příště (JŠ a VŠ).

Autor: Vladimíra Štěpánková
Foto: Jan Štěpánek
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek