Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Jaký standard rychloupínačů zvolit?

Zveřejněno: 26. 4. 2019

Každý, kdo se pohybuje v oboru zemních prací, se jistě setkal s problémem nekompatibility používaných rychloupínacích systémů rypadel. Na našich stavbách tak uvidíte rychloupínače Lehnhof, Verachtert, Pick Up Pin, Martin, SMP, Bofors a mnoho dalších.

Severský symetrický S standard je v podstatě jediným standardem používaným ve Skandinávii a v rámci možností se šíří i do dalších zemí

Všichni výrobci či distributoři rypadel si prosazují svůj standard. A ten svůj standard si náležitě chrání. Proto, pokud si chcete vyrobit upnutí na nějakou lžíci, Vám nezbývá nic jiného, než si oměřit jinou, často již značně omačkanou lžíci. Zapomeňte na to, že Vám někdo poskytne výkresy s rozměry rychloupínače či jeho protikusu.

Naklápěcí rotátor Steelwrist X18 se Severským symetrickým upnutím
Naklápěcí rotátor Steelwrist X18 se Severským symetrickým upnutím

Severský S standard

Tato situace možná nahrává výrobcům a prodejcům, ale rozhodně není optimální pro zákazníky. To si uvědomili ve Skandinávii a tamní hlavní výrobci příslušenství a nástrojů pro rypadla se na přelomu tisíciletí domluvili na jednotném veřejném standardu. Dnes je tento Severský symetrický S standard v podstatě jediným standardem používaným ve Skandinávii a v rámci možností se šíří i do dalších zemí.

Tento skandinávský systém je do určité míry podobný systému Martin. Jde však o unikátní standard, a to tím, že je to standard veřejný. To znamená, že jsou volně dostupné technické výkresy včetně všech výrobních rozměrů, tolerancí a dalších údajů. Standard obsahuje 11 velikostí upnutí a to S30 až S120 (číslo označující konkrétní typ standardu znamená průměr čepů) pro stroje o hmotnosti 1 až 100 tun. Představte si třeba, že potřebujete nějakou speciální lžíci a nemáte ji, ale má ji kolega s jiným rypadlem. Jenže co teď, když máte každý jiné upínání lžíce? Při použití jednotného standardu by tenhle problém nenastal. Nebo si po několika letech pořídíte nové rypadlo jiné značky, ale co s Vašimi původními lžícemi a dalšími nástroji, složitě je předělávat? I výrobci rypadel, kteří jinak na všech trzích tvrdě prosazují svůj standard, jsou nuceni ve Skandinávii díky požadavkům trhu používat Severský S standard.

U nás se začíná tento standard šířit díky naklápěcím rotátorům, jejichž obliba kvůli nedostatku lidské pracovní síly stále roste. Koncept naklápěcích rotátorů i jejich současní hlavní výrobci pocházejí ze Švédska, většina naklápěcích rotátorů je tudíž nabízena se Severským symetrickým upnutím. Dále je tento typ rychloupínačů dnes standardně nabízen na nových rypadlech Volvo.

Rychloupínač Severského symetrického standardu s automatickým systémem napojení hydrauliky pracovního nástroje
Rychloupínač Severského symetrického standardu s automatickým systémem napojení hydrauliky pracovního nástroje

Výhody Severského symetrického S standardu:

  • veřejný standard s volně dostupnými výrobními rozměry a tolerancemi,
  • nízká výška,
  • poměrně nízká hmotnost,
  • zahrnuje varianty pro rypadla od 1 do 100 tun,
  • lžíci lze otočit o 180 st. i bez rotátoru,
  • výrobní jednoduchost,
  • celkem jednoduché předělání lžic jiných standardů,
  • není třeba vymezovat vůle způsobené opotřebováním,
  • možnost použití systémů automatického připojení hydraulických hadic a elektrických kabelů pracovních nástrojů,
  • možnost použití sendvičového skládání pracovních nástrojů (naklápěcí rotátory apod. s rychloupnutím nahoře i dole),
  • umožňuje použití systému FPL (viz část „Důraz na bezpečnost”).

Všechny tyto výhody současně Vám nenabídne žádný jiný standard.

Zveřejnění kompletní dokumentace k upnutí S-standardu překračuje rámec tohoto článku. Soubor typu pdf s kompletními výkresy, rozměry a dalšími informacemi si můžete stáhnout na internetových stránkách www.naklapecirotatory.cz v sekci ke stažení.

V našich končinách je rychloupínač Severského symetrického S standardu nabízen na nových rypadlech Volvo
V našich končinách je rychloupínač Severského symetrického S standardu nabízen na nových rypadlech Volvo

Důraz na bezpečnost

Stále se zpřísňující legislativa ohledně bezpečnosti a velký tlak na bezpečnost všech strojních zařízení ve Skandinávii vedly k vývoji systému FPL. FPL (Front Pin Lock = jištění předního čepu) znamená, že kromě upnutí jednoho čepu nástroje vyjížděcím klínem je i druhý čep zajištěn. Tím je zamezeno vypadnutí nástroje z rychloupínače v případě nesprávného upnutí.

Co říci závěrem? Je určitě těžké změnit stávající systém upnutí. Zároveň jde však o rozhodnutí na mnoho let dopředu, proto případné předělání několika lžic v současnosti Vám může do budoucna ušetřit mnoho dalších výdajů, zvlášť jestli výhledově uvažujete o používání naklápěcích rotátorů.

Autor: Ing. Petr Meduna
Foto: Archiv autora, Steelwrist

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek