Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Jaké pneumatiky patří na můj stroj?

Zveřejněno: 20. 10. 2016

Najít dobrou pneumatiku, odpovídající požadavkům na používání, se může ukázat jako nelehký úkol. Výběr ale není radno podcenit – partnerem v rozhodování vám může být společnost Mands, která nabízí široký sortiment pneumatik různých parametrů a s výběrem vám pomůže.

Pokud si někdo klade otázku, jaké pneumatiky by měl zvolit pro svůj stroj, vůbec se mu nedivím. V současné době je výběr pneumatik na stavební a těžební techniku tak komplikovaný, že doporučuji, nebát se odpověď na ni raději svěřit odborníkům, respektive si alespoň nechat poradit.

Především záleží samozřejmě na tom, v jakých podmínkách bude pneumatika pracovat a na jakém stroji. Od toho se odvíjí vše ostatní, včetně ceny.

Společnost Mands

Společnost Mands se snaží vždy doporučit takovou pneumatiku, která co nejvíce zohledňuje požadavky zákazníka a vyhovuje kýženému použití. Firma poskytne odborný servis, vybere vhodný dezén a v neposlední řadě pneumatiky rychle dodá.

Sortiment nabízených pneumatik ve značce Techking je široký. Zde ho představím podle dezénů pneumatik a účelu jejich použití.

V zásadě naše pneumatiky dělíme na nakladačové, damperové, jeřábové, podzemní a kontejnerové.

Nakladačové pneumatiky

Pro nakladače jsou určeny pneu s dezény L3 pod označením ET6A, ET5A, PROADT. Tyto dezény jsou vhodné do pískoven, betonáren, na převoz vytěženého kameniva atd.

Pneu s typem dezénu L4 pro těžší podmínky jsou ETDL, případně Super ETADT. Jsou tedy vhodné do kamenolomů, lomů atd. Pro úplně nejtěžší provozní podmínky jsou určeny pneu s dezény typu L5 jako ETDL5 a ETD2. Tyto dezény jsou extrémně odolné proti průrazům, takže jsou vhodné především do čedičových lomů nebo na likvidační skládky se sklem či jiným ostrým materiálem.

Pneumatika Techking ET5A
Pneumatika Techking ET5A

Damperové pneumatiky

Pro dampery jsou pak určeny pneu s dezény podobnými jako pro nakladače, ale takové, které jsou konstrukčně upraveny na vyšší rychlosti. Jsou to dezény v provedení E3 v typech PROADT nebo ET6A. Pro těžší podmínky jsou určeny dezény E4 s označením ETADT, ETRT nebo ETDT2.

Pneumatika Techking ETDL5
Pneumatika Techking ETDL5

Jeřábové a kontejnerové pneumatiky

Jeřábové pneumatiky jsou označovány typem dezenu E2 a jsou určeny až do rychlosti F, tj. do 80 km/h. Techking nabízí dva typy dezenů ETCRANE a ETGC.

Pneumatiky pro kontejnerové překladače jsou označovány IND4 a jsou specifické především svou vysokou nosností. Techking nabízí v tomto provedení pneu ETPORTM.

Závěr

Toto základní rozdělení typů pneumatik Techking není samozřejmě úplné, protože v portfoliu jsou ještě typy pro podzemní práce, gradery, speciální sněžné typy atd. Tyto pneu ale nejsou v ČR obvyklé a lze je v případě potřeby najít na www.mands.cz.

Heslem společnosti Mands je: „Right tire to right application”, což v překladu znamená „Správná pneumatika pro správné použití”. To je základem spokojenosti s výkonem pneumatiky a její cenou, respektive provozními náklady. Rozdíly v cenách versus kilometrový výkon jsou totiž obrovské. Pneumatiky Techking se blíží výkonem absolutní světové špičce, ale jsou cenově velmi dostupné. To z nich dělá lídry trhu.

Autor: Ing. Martin Sedláček
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek