Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 13.5. – svátek slaví Servác

INTERMAT 2009 – nejnovější zprávy z lednové pre-INTERMAT konference

Zveřejněno: 2. 3. 2009

Ve dnech 16.–17. ledna se v Paříži v La Grande Arche de La Défense (ve velkém oblouku ve čtvrti Défense) konal tzv. pre-INTERMAT. Šlo o setkání více než 160 novinářů z celého světa s předními vystavovateli veletrhu a jeho pořadateli. Zároveň zde byly vyhlášeny ceny INTERMATu za inovace a udělena Zvláštní cena za životního prostředí.

Ceny INTERMATu za inovace se udělovaly v kategorii Stroje, Vybavení & komponenty. Dále zde vystoupil David Phills, vedoucí pracovník firmy Off-Highway Research z Londýna, který pohovořil o aktuálním stavu ekonomiky, tzn. o současné krizi, dopadu krize na výrobu a prodej stavební techniky. Vystoupení bylo opravdu velmi zajímavé, proto vybírám nejdůležitější.

Aktuální stav ekonomiky

Všichni zúčastnění měli možnost při vystoupení Davida Phillse vidět řadu grafů, kde byly zachyceny například celosvětové prodeje stavební techniky a zařízení během několika uplynulých let.


David Phills ukázal na grafech, že z hlediska dlouhodobého vývoje bylo třeba pokles prodeje stavebních strojů a komponentů očekávat a na něj se připravit

Od roku 2002 se na nich prodej neustále zvyšoval. V roce 2007 se dostal na svůj vrchol1 a v loňském roce růst pokračoval až do srpna. Potom nastal pokles. Jak David Phills ukázal na grafech, z hlediska dlouhodobého vývoje ho bylo třeba očekávat a na něj se připravit.

Nejhoršího poklesu prodeje dosáhly země jako Španělsko, Velká Británie, USA. Skandinávie zaznamenala rovněž pokles. Země střední Evropy byly ovlivněny zatím minimálně. V Číně se prodávalo a prodávalo a dnes se Čína stala největším světovým trhem (od roku 2005 se jí podařilo zvýšit svůj prodej 3×!). V průměru celosvětový pokles prodeje stavebních strojů oproti roku 2007 byl 14 %.


Ve dnech 16.–17. ledna se v Paříži, v nejvyšší části La Grande Arche de La Défense (ve velkém oblouku ve čtvrti Défense) konal pre-INTERMAT

Dále zde byly rozebrány prodeje strojů v jednotlivých zemí a konstatováno, že největším problémem současného trhu je, že je přehřáty a zkolaboval prodej s cennými papíry. S tím úzce souvisí, že továrny na výrobu stavebních strojů a zařízení dnes omezují svoji výrobu. Stavební firmy, které nemají jisté zakázky, často prodávají téměř nové stroje za velmi nízké ceny, což situaci ještě zhoršuje.

Celkově se očekává, že ozdravení nastane na přelomu roku 2010 a 2011.


Čtvrť Défense – obchodní centrum Paříže

Na konci vystoupení se mnoho nediskutovalo, ale přesto padla na Davida Phillipse otázka, jak vidí vývoj trhu ve střední Evropě. Jeho odpověď zněla: „Všechno je dnes trochu zamrzlé, ale trh ve střední Evropě je nesmírně potenciální a žádaný. A v blízké budoucnosti se bude úžasně rozvíjet”.

Intermat Innovation Awards – vyhlášení výsledků

V tomto roce se z Palmarè de l'Innovation (Nejlepší inovace) stal Intermat Innovation Awards (Ceny Intermatu za inovace). Přihlášené stroje, komponenty a vybavení posuzovala porota složená z evropských odborníků v oblasti výzkumu a průmyslu. Dne 17. ledna za přítomnosti novinářů z celého světa vyhlásil Jacques Allemend, prezident poroty v Paříži, v již zmíněném Toit de La Grande Arche vítězné inovace v jednotlivých kategoriích a Zvláštní cenu za životního prostředí. Slavnostní předání cen se potom bude konat na veletrhu v den jeho zahájení, tj. 20. dubna 2009.

Vítězové jednotlivých kategorií

Kategorie Stroje

Zlatá medaile pro společnost MECALAC – AHLMANN za stroj Hybrid 12MTX

Bronzová medaile pro společnost FAYAT za stroj Beluga

Kategorie Vybavení & komponenty

Stříbrná medaile pro společnost MADE SA za Sky radio 2.0

Stříbrná medaile pro společnost FLEXXAIRE MANUFACTURING Inc za Variable pitch fan

Bronzová medaile pro společnost POCLAIN HYDRAULICS INDUSTRIE za MG motorized steering wheel

Kategorie Služeb

Stříbrná medaile pro společnost CARLSON SOFTWARE za Natural Regrade computer software

Stříbrná medaile pro společnost KEESTRACK za System Full GPRS transfer controller

Zvláštní cena za životního prostředí

Pro společnost MECALAC – AHLMANN za stroj Hybrid 12MTX

Některé z oceněných exponátů dále popíšeme.

Zlatá medaile pro společnost MECALAC – AHLMANN za stroj Hybrid 12MTX

Společnost MECALAC – AHLMANN vznikla spojením firmy MECALAC se sídlem ve Francii, která se zaměřuje na výrobu rypadel, a firmy AHLMANN se sídlem v Německu, která vyrábí nakladače. Spojením obou vznikl silnější podnik, například již tím, že může nabídnou širší škálu strojů. Na pre-INTERMATu se prezentoval třemi projekty. Šlo o MECALAC 8 MCR, který bude oficiálně představen na veletrhu INTERMAT, dále MEGALAC Hybrid 12MTX a nový kolový nakladač AHLMANN.

Hybrid 12MTX

Tento exponát z kategorie strojů bezesporu zaujal expertní porotu vůbec nejvíc, což se odrazilo i v tom, že získal i Zvláštní cenu za životní prostředí. Hybridní pohon je označení pro kombinaci dvou či více typů pohonu v jediném pracovním stroji. Nejčastěji je zmiňován u osobních vozů nebo jiných dopravních prostředků, v tomto případě jde o víceúčelový 9-tunový kolový stroj pro zemní práce, jehož pohon je realizován dieselovým motorem a elektromotorem. Zdrojem energie je nafta. Elektromotor, který účinkuje zároveň jako generátor elektrické energie, buď pohání stroj nebo nabíjí lithium–iontové baterie o napětí 400 V.

Technická specifikace Hybridu 12MTX

Hmotnost:9000 kg
Vznětový motor:51 kW
Elektrogenerátor:15/30 kW
Lithium-iontová baterie:400 V
Rychlost:27 km/h
Max. tažná síla:55 kN
Podvozek:kloubového typu
Vnitřní poloměr otáčky:2,65 m
Vnější poloměr otáčky:4,91 m
Hloubící rypná síla:31 kN
Vylamovací síla (jako rypadlo):56 kN
Vylamovací síla (jako nakladač):44 kN

Princip energetické úspornosti tohoto řešení a tedy i nízkých emisí CO2 spočívá v tom, že standardní stroj, jako je např. 12MTX, nikdy nepracuje na plný výkon. Provozní statistiky ukazují, že pro jmenovitý výkon stroje 74 kW je průměrný využitý výkon jen kolem 51kW. Proto lze uvažovat v rámci výkonové kategorie 74 kW o hybridní kombinaci dieselový motor–elektrický motor 400 V, kde dieselová hnací jednotka bude mít jmenovitý výkon 51 kW a elektromotor 15/30 kW. Přitom dieselový motor, pokud pracuje, běží na optimální otáčky s nejvyšší účinností. Při menším okamžitém výkonu stroje než je 51 kW, dobíjí dieselová jednotka prostřednictvím elektromotoru–generátoru baterie, při vyšším okamžitém výkonu elektromotor-generátor naopak dodá potřebný výkon z baterií. Fyzicky je elektromotor–generátor umístěn v místě spojovací příruby čerpadla.


Hybrid 12MTX

Pro nabíjení baterií se využívá nejen dieselového motoru, ale i kinetické energie stroje odebírané při brzdění. Protože elektromotor má vysoký točivý moment při malém výkonu, je vhodný pro startování stroje. To znamená, že dokonce i při nízkých otáčkách je odpovídající točivý moment stroje 12MTX Hybrid (s 51 kW výkonu dieselového motoru + výkon elektromotoru) větší než u stávajícího „tradičního" stroje 12MTX s jmenovitým výkonem motoru 74 kW. Jinými slovy, oceněný hybridní stroj účinněji převádí energii paliva v mechanickou energii jak při vysokých, tak i nízkých otáčkách (tzn. při nízkých i vysokých pracovních výkonech stroje), což zlepšuje energetickou efektivnost stroje a chrání životní prostředí.

Shrnuto: Pohon stroje 12 MTX Hybrid nabízí shodný pracovní výkon jako u standardního stroje 12MTX o výkonu 74 kW, ovšem jeho dieselový motor má výkon pouze 51 kW. Spotřeba paliva je snížena více než o 25 % v porovnání se strojem 12MTX díky nižší výkonnosti spalovacího motoru a díky kvalitnějšímu elektronickému řízení motoru (funkce start-stop-start). Motor Hybridu 12MTX zkrátka neběží, pokud strojník neuvede stroj do pohybu. Díky malé hlučnosti nabízí značnou výhodu nejen pro samotného strojníka, ale i pro okolí. Kabina je pohodlná s velmi dobrým výhledem. Firmu v ČR zastupuje společnost Staves s.r.o.

Bronzová medaile pro společnost FAYAT za stroj Beluga

Jde o vysoce kompaktní pojízdnou jednotku, určenou pro výrobu a uchovávání horkých směsí v požadovaném složení a při teplotě zpracování. Většinou jde o různé finální úpravy, opravy či vysprávky povrchů za tepla, bez ohledu na to, je-li směs založena na asfaltových, syntetických nebo jiných pojivech. Častým příkladem jsou vysprávky živičných povrchů vozovek nebo chodníků. Při vlastní výrobě směsi, která může na tomto zařízení probíhat přímo v terénu, lze odměřovat jednotlivé komponenty s přesností ±1 %, což umožňuje docílení správného složení směsi. Vyrobený produkt, tj. horká směs, může být uchován a převážen v menších objemech přesně na místo prací. Toto zařízení, určené hlavně pro použití ve městech, zahrnuje také patentované filtrační zařízení. Žádné prachové a pevné emise. Dalším příspěvkem tohoto zařízení k ochraně životního prostředí jsou: výroba v místě zpracování, nižší energetická náročnost. Navíc filtrováním plynů a emisí bylo docíleno významné redukce skleníkových plynů, píše se v tiskové zprávě.


Stroj Beluga

Stříbrná medaile pro společnost Flexxaire Manufacturing Inc. za Variable pitch fan

Kanadská firma Flexxaire Manufacturing Inc. představuje systém chlazení budov založený na ventilátorech, jejichž lopatky podle okamžité potřeby a za chodu mohou měnit úhel (sklon) natočení vzhledem o ose rotace ventilátoru. Tento úhel může nabývat kladných i záporných hodnot okolo nulového úhlu. Změna úhlu z kladného na záporný znamená otočení směru proudu vzduchu. Při nulovém úhlu, kdy je rovina lopatek přesně kolmá k ose otáčení vrtule, nejen že není vzduch nikam hnán, ale ventilátor působí jako bariéra proti samovolnému proudění vzduchu skrze ventilátor. Přitom je (při nulovém natočení) téměř nulová energetická spotřeba. Toto řešení umožňuje řídit pomocí těchto ventilátorů tok vzduch přes teplosměnný výměník, tedy chladič nebo radiátor. Pohon ventilátorů je buď pneumatický nebo hydraulický.


Variabilní ventilátor

Ventilátory lze ovládat manuálně i automaticky. Jsou přitom dva základní způsoby, jak mohou ventilátory zvětšit produkci chladu (platí to i produkci tepla při teplovzdušném vytápění). Za prvé, snížením toku vzduchu; je-li přitom splněn požadavek na chlazení, je úbytek výkonu ventilátorů vyvážen ochlazením chladicí jednotky (protože pomalý proud vzduchu odebírá měně chladu), což se projeví zvýšením produktivity (nikoliv účinnosti) systému chlazení (chladicí jednotka dodává chladný vzduch i při nižších teplotách, i když to nestačí na ochlazení celého prostoru). Za druhé, funkce ventilátoru měnit natočení lopatek a úplně otočit tok vzduchu, dává možnost odstranění nečistot a prachu z teplosměnné plochy i celé chladicího soustrojí. To eliminuje přehřívání chladicí jednotky a její případné prostoje v důsledku znečištění.

Stříbrná medaile pro společnost MADE SA za SKY RADIO 2.0

Další stříbrná medaile byla udělena zařízení SKY RADIO, které se používá pro detekování napětí v elektrických rozvodech středního a vysokého napětí v samé blízkosti míst, kde probíhají stavební a jiné práce ve výškách nebo práce se zřízeními s vysokým dosahem, jako jsou např. čerpadla betonu. Zařízení lze nainstalovat přímo na pracovní zařízení, tedy čerpadlo betonu, korečkový dopravník a všechna další zařízení, která mohou dosahovat do výšek. Úkolem tohoto užitečného pomocníka je jednak eliminovat finanční ztráty spojené s kolizemi s vodiči elektrického vedení, ale ještě důležitější je konkrétní prevence smrtelných pracovních úrazů. Dnes je už zařízení SKY RADIO použito na více než 1 550 čerpadlech betonu a dopravnících po celé Evropě, např. u spol. Cemex, Point P, ISP, Theam a dalších.


SKY RADIO 2.0

Princip činnosti si ukažme na čerpadle betonu. Patnáct bezdrátových senzorů je umístěno na význačných bodech ramene čerpadla. Jakmile se strojník příliš přiblíží do blízkosti elektrického vedení, jeden z těchto senzorů vyšle radiový signál, který přijme anténa na střeše stroje a postoupí centrální řídicí jednotce. V tom okamžiku je jako výstražný signál strojníkovi aktivována houkačka a pohyb ramene je zastaven. Strojník pak může změnit polohu stroje do míst, kde je mimo nebezpečí.

Co říci na závěr? Za redakci děkuji za pozvání a přeji jak organizátorům, tak i vystavovatelům co nejvíce úspěchů na připravovaném veletrhu.

1 Redakčně zpracovali z informací získaných na konferenci pre-INTERMAT Mgr. Helena Hejhálková a RNDr. Jiří Hejhálek
2 Celkový objem prodeje v roce 2007 dosáhl 85 miliard dolarů, což je nárůst o 30 % za 4 roky a o 15 % od roku 2005.
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové japonské stroje… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek