Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

CASE byl první! Integrovaný rypadlo-nakladač slaví padesát let

Zveřejněno: 20. 6. 2007

V únoru roku 2007 je tomu přesně padesát let, kdy se na veřejnosti poprvé představil továrně vyráběný rypadlo-nakladač. Šlo o legendární CASE 320.

„Když CASE představil tento stroj, znamenalo to revoluci ve stavebním průmyslu," řekl Jim Hasler, viceprezident CASE. „Před uvedením stroje na trh museli stavitelé používat obyčejné farmářské traktory, na které podomácku montovali tu vybavení bagru, tu vybavení nakladače. S CASE 320 ale přišel zlom. Stavaři získali do té doby nevídanou univerzalitu a multifunkčnost v jednom jediném stroji."

„A nebyl to jenom rypadlo-nakladač, kterým CASE zamotal hlavu ostatním značkám," řekl marketingový ředitel Jim Hughes a vypočítal další prvenství společnosti: přestavitelný podkopový kozlík, teleskopicky výsuvná násada CASE, robustní a výkonná kinematika předních ramen, systém Ride Control a patentovaný Pro Control System pro perfektní kontrolu nakladače a rychlejší pracovní cyklus. Pravděpodobně nejviditelnější změnou mezi starým CASE 320 a dnešní sérií 580SR je kabina a strojníkovo zázemí. Z dřívějších modelů, které měly sedadla z ocelové konstrukce s vycpávkami na opěrce a které mnohem více vyhovovaly polním pracím než stavebním úkonům, se postupem doby vyvinuly světově nejkomfortnější a nejbezpečnější kabiny strojníků.

TAK JDE VÝVOJ


Case 320


Case 780 Turbo


Case 695SR

Kontrola a ovladatelnost strojů se rovněž precizuje. „Rozdíl je oproti minulosti markantní,” říká Hughes a dodává: „Dnešní rypadlo-nakladače s Pilot Controls jsou jednoduché a velice intuitivní a strojníci se je velmi snadno učí ovládat. Pilotní ovládání podkopového zařízení značky CASE je navíc vůči strojníkovi všestranně přizpůsobivé.

Kevan Dowse, marketinkový ředitel CASE pro Evropu, Afriku a Střední východ podotýká, že oslava padesáti let rypadlo-nakladače není jen oslavou stroje. „Mnohem více se jedná o oslavu dědictví, které nám CASE přenechává. Je to oslava odvahy, oslava toho, že se CASE nebojí být průkopníkem, nemá strach z novinek a snaží se vyvíjet a přinášet produkty, které uspokojí zákazníky po celém světě. A právě díky tomu se mohla značka CASE akreditovat jako tvůrce plně integrovaného rypadlo-nakladače."


I černá barva traktorbagru sluší – limitovaná série 580SR osobně

Hold vzdá CASE své vlajkové lodi v podobě rypadlo-nakladače zvláštní limitované série, kterou představil na Baumě 2007. Stroje budou mít černou barvu s typicky oranžovým lemováním, design oken bude opticky vypadat tak, jakoby okna byla zmrazena a celkově bude černý rypadlo-nakladač budit více než futuristický dojem. Navíc vyjde i kniha, jež bude mapovat vývoj rypadlo-nakladačů.

Popřejme společně těmto strojům, aby dělaly radost nejen značce CASE, ale především samotným strojníkům a jejich šéfům i dalších padesát let.

Autor: Roman Hřebecký
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek