Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Inovovaný elektrický kolový nakladač WL20e

Zveřejněno: 28. 6. 2017

V roce 2015 představila společnost Wacker Neuson první kolový nakladač s elektrickým pohonem – model WL20e. Tento pomocí akumulátoru poháněný kolový nakladač s objemem lžíce 0,2 m3 byl průběžně zdokonalován a nyní je, s okamžitou platností, k dispozici s vysoce hodnotnou AGM baterií vyznačující se obzvláště snadným způsobem používání a minimálními nároky na údržbu.

Anglická zkratka AGM má původ v označení „Absorbent Glass Mat”. U tohoto typu akumulátorů je elektrolyt vázán v netkaném rounu ze skelných vláken, což zaručuje bezpečnost baterie proti vytečení. Kromě uvedené pozitivní vlastnosti však tato technologie nabízí i další výhody: baterie jsou tepelně odolnější a během nabíjení i za provozu se méně zahřívají, což se projevuje rovněž v podobě vyššího dodávaného elektrického výkonu. Podstatná výhoda nové generace tohoto kolového nakladače: díky „palubní” nabíječce s napětím 230 V, integrované do stroje, lze nyní baterii snadno dobíjet pomocí jediného kabelu, a to v každé elektrické zásuvce. Každodenní provoz kolového nakladače WL20e na staveništi je díky tomu zase o něco snazší. Díky vyšším činným proudům a optimalizaci odebíraného výkonu se zvýšila účinnost flexibilního, průběžného nabíjení. Baterie je navíc téměř bezúdržbová. Zákazníci, kteří již elektrický kolový nakladač WL20e používají, mohou tento nechat dodatečně vybavit AGM baterií, zejména tehdy, když bude stávající baterii již stejně nutno vyměnit.

Parametry kolového nakladače WL20e

Výkonové parametry kolového nakladače WL20e poháněného výlučně elektrickým motorem odpovídají parametrům modelu se vznětovým motorem, přičemž v některých bodech je dokonce překonávají: například, co se týče překlopného zatížení, které díky hmotnosti baterie dosahuje až 1 509 kilogramů. Je-li akumulátor kolového nakladače WL20e plně nabitý, činí doba jeho pracovního nasazení při plném zatížení až pět hodin – dostatek času pro typické způsoby použití, jako je nakládání a přeprava materiálu na krátké vzdálenosti v průběhu celého pracovního dne.

Stav nabití baterie se přitom zřetelně zobrazuje na displeji a řidič ho tak má neustále na očích. Díky své moderní akumulátorové technologii a pohonu neprodukujícímu emise je tento kolový nakladač ideální pro nasazení v městské zástavbě, stejně jako uvnitř objektů – ve sklenících, parkovacích garážích nebo v rámci sanace budov. Výhod elektrického kolového nakladače, zejména jeho minimálních zvukových emisí, však lze využít rovněž při nasazení ve veřejných zařízeních a nemocnicích. Elektrický kolový nakladač umožňuje uspořit za celou dobu své životnosti přibližně 40 % provozních nákladů, což z něj činí ekonomicky výhodnou variantu.

Řada jeho předností

S výškou 2,25 metru a šířkou mírně převyšující jeden metr si kolový nakladač Wacker Neuson WL20e hravě poradí i s nízkými a úzkými průjezdy, a rovněž ho lze snadno přepravovat na přívěsu. Pro průjezd velmi nízkých míst s výškou pod 2 metry je však ochranná stříška řidiče příliš vysoká.

Společnost Wacker Neuson proto již několik let nabízí sklápěcí ochrannou stříšku řidiče EPS (Easy Protection System), kterou lze pomocí několika málo úkonů upravit na nízkou průjezdnou výšku. Ještě komfortnější variantu představuje EPS Plus – ochranná stříška řidiče s hydraulickým spouštěním. Řidič může tuto funkci ovládat přímo ze svého sedadla. EPS Plus řeší problém s nízkými průjezdnými výškami a výrazným způsobem tak usnadňuje práci. Zejména v případech, kdy je nízkými průjezdnými místy nutno jezdit opakovaně, přináší EPS Plus ohromnou úsporu času, neboť řidič nemusí ke spuštění ochranné stříšky vystupovat z vozidla. Ochrannou stříškou řidiče EPS Plus lze vybavit kompaktní kolové nakladače WL20e a WL20.

Elektrický kolový nakladač WL20e je součástí řady zero emission (nulové emise) společnosti Wacker Neuson zahrnující dále dva akumulátorové pěchy, minibagr s duálním pohonem a pásový dumper.

Další informace jsou na stránkách www.wackerneuson.com.

Autor: Silke Oberhauser
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek