Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Inovované pásové rypadlo Liebherr R313 Litronic

Zveřejněno: 5. 1. 2009

Nejmenší model z výrobního programu pásových rypadel Liebherr prošlo nyní sérií několika úprav a inovací, které vycházejí jednak z dlouholetých zkušeností s výrobou pásových rypadel a také požadavků provozu a zákazníků.

Základ pohonu stroje tvoří 4-válcový řadový motor s přímým vstřikováním o výkonu 76 kW/103 PS, který splňuje emise výfukových plynů stupně IIIA/Tier3. Ovládání a nastavení provozních módů se provádí prostřednictvím digitálního displeje. Pomocí něj lze pohodlně měnit nastavení hydrauliky a výkonu motoru aktuálním provozním potřebám.

Systém pohonu byl vylepšen řadou technických řešení. Patří sem mimo jiné senzorově řízená automatika volnoběhu, předfiltr paliva s odstředivým čistěním a předfiltrem plnícího vzduchu s odlučovačem. Chladič motoru lze jednoduše vyčistit po odklopení bočního krytu motoru. V případě potřeby lze i dodatečně rychle a jednoduše namontovat na výfukové potrubí filtr částic Liebherr.

Varianty vybavení

Ve standardním provedení dosahuje toto rypadlo provozní hmotnosti 14,2 t. K dispozici pro tento stroj jsou 4 varianty vybavení, hydraulicky přestavitelný výložník délky 3,2 m, hydraulicky výškově a stranově přestavitelný výložník o délce 3,3 m, monoblokový výložník 4,6 m a monoblokový výškově a stranově přestavitelný výložník délky 4,3 m. K dispozici je celá řada pracovního vybavení a lžic, na přání lze dodat také mechanický nebo hydraulický rychlovýměnný systém.

Podvozek

Pásové rypadlo R 313 je vybaveno podvozkem B55L a spolu s pohonem pojezdu Liebherr tvoří výkonnou jednotku, zejména pro menší staveniště. Nově je rypadlo vybaveno protizávažím optimalizovaného tvaru, který má nyní více vykrojený tvar, typický pro sérii 3 rypadel Liebherr.

Podvozek rypadla je sériově vybaven dvěma podpěrnými kladkami a kladkami pro zpětné vedení pásů. Segmenty desek pásů jsou v provedení se třemi žebry a dostupné šířky pásů jsou 500 mm, 600 mm, nebo 750 mm. Na přání je rypadlo nově možno vybavit dvěma variantami předního opěrného štítu, buď s širší podpěrnou plochou pro vyšší stabilitu a bezpečnost, nebo štítem pro přesné planýrovací práce. Pro lepší ochranu proti poškození jsou standardně k oběma variantám štítu dodávány ochrany pístnic.

Kabina

Kabina stroje je velikostně dimenzována pro tuto třídu rypadel a nabízí strojníkovi prostorné pracovní prostředí. Odhlučnění a uložení kabiny na silentblocích přináší spolu s tónovanými skly další komfort obsluhy, včetně dobrého výhledu všemi směry.

Tmavě laděný ovládací panel s řídícími prvky je prakticky uspořádán a nabízí strojníkovi dobrý přehled o aktuálnímu stavu provozních hodnot. Ergonomicky tvarované, odpružené sedadlo řidiče s výkyvem je přestavitelné v 6 směrech a může se přestavovat nezávisle na ovládacích konzolách. Velké úložné plochy a prostory také přispívají ke komfortu provozu. K výbornému výhledu ze stroje a přehledu o dění na stavbě také přispívají skosené hrany krytů šasi a balastního protizávaží.

Autor: Ing. Jan Hort
Foto: Archiv firmy Liebherr-Stavební Stroje CZ s.r.o
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek