Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Inovace v oblasti vah pro vážení materiálu

Zveřejněno: 23. 5. 2014

Pro drtivou většinu stavebních firem je správná hmotnost vstupních surovin i výstupního produktu klíčový ukazatel, který přímo ovlivňuje náklady na vstupy na straně jedné i dosahované tržby na straně druhé. Náročné požadavky zákazníků plní společnost TENZOVÁHY, s.r.o., český výrobce vah s více než dvacetiletou tradicí.

V přepravě materiálu dnes dominuje silniční doprava, proto jsou tahounem výrobního programu různé typy silničních vah pro vážení vozidel. Výhodou pro zákazníka je zacílení společnosti TENZOVÁHY, s.r.o. na dva segmenty trhu – naše výrobky využívají jak producenti stavebních hmot a dalších surovin pro obchodní vážení materiálu, tak i orgány státní správy pro kontrolní vážení vozidel. Se znalostí obou segmentů pak dokážeme zákazníkům kvalifikovaně poradit při výběru vah. Výrobky se značkou TENZOVÁHY dnes najdete ve více než dvou stovkách provozů – zejména v lomech, pískovnách, betonárnách, obalovnách živičných směsí. A na ty, kdo správně neváží, pak čekají skupiny mobilního dohledu (Policie, Celní správa) a vážní stanice vybavené vahami pro kontrolní vážení vozidel.

Spolehlivé silniční váhy

Nejdůležitějším parametrem při výběru vah není jen jejich cena, podstatnější bývá dlouhodobá spolehlivost výrobku v těžkých provozních podmínkách, které ve stavebnictví často panují. Velmi oblíbené jsou zde váhy pro vážení vozidel za jízdy typu VM-1.2, jejichž spolehlivost podporuje několik unikátních vlastností:

  • Vážní mosty jsou důkladně chráněny proti korozi žárovým zinkováním – metalizací.
  • Tenzometrické snímače, což je pro spolehlivost vah zásadní komponent, jsou dostatečně naddimenzovány, aby s rezervou zvládaly i přetížené nápravy vozidel a dynamické rázy, které při vážení vznikají. Pro vysokou spolehlivost používáme nerezové snímače německého výrobce HBM – Hottinger.
  • Základové rámy vah vybavujeme topným kabelem, který je spínán a řízen automatikou – vyhřívání je tak v činnosti jen po nezbytně nutnou dobu a šetří se elektrická energie. Ani v největších mrazech vás takto vybavené váhy nenechají na holičkách.
Silniční váhy typu VM-1.2
Silniční váhy typu VM-1.2
  • Samozřejmostí je certifikace našich výrobků u Českého metrologického institutu a odpovídajících institucí v zahraničí. Váhy díky tomu exportujeme i na Slovensko, do Polska, Rumunska, Srbska, Bulharska a na Ukrajinu.
  • Před nákupem věnujte pozornost také referencím od jiných zákazníků a zajištění dlouhodobého servisu. Všechny námi dodané váhy udržujeme v provozu, nejstarší z nich slouží zákazníkům přes 20 let.

Bezobslužný provoz vah

Váhy jsou dnes často součástí komplexního systému monitorujícího pohyb materiálu v podniku. Mezi standardně dodávané příslušenství řadíme světelnou a zvukovou signalizací, závory, kamerové snímkování vozidel a nákladu při vážení, terminály pro bezobslužný provoz, automatické čtení registračních značek vozidel atd. Vážení vozidel může být i zcela bezobslužné, což majiteli vah značně snižuje provozní náklady.

Bezobslužný provoz vah pomocí čipových karet
Bezobslužný provoz vah pomocí čipových karet

Komfortní vážní software

Velkou výhodou řízení vah od společnosti TENZOVÁHY, s.r.o. je vlastní vývoj vážního software Expediční váha, který obsluhuje různé typy vah a jejich příslušenství a integruje všechna zařízení do jednoho funkčního celku. Komfortní vážní software umožňuje kromě vedení evidence vážených vozidel, materiálů a dopravců generovat i faktury, přehledné bilance a exportovat data do návazných informačních systémů podniku.

Příkladem takové integrace může být lom, kde se do jednoho software Expediční váha sbíhají data ze silniční váhy na expedici a z několika vah na nakladačích řady Helper.

Váhy Millenium 5 a Helper X pro vážení v kabině nakladačů
Váhy Millenium 5 a Helper X pro vážení v kabině nakladačů

Nové váhy řady Helper

Váhy řady Helper prošly nedávno výraznou modernizací a tak si představme nejdůležitější inovace:

  • Základní typ Helper Mini je určen pro kontrolní vážení na strojích s nosností do 4 tun.
  • Typ Millenium 5 tvoří střed nabídky a vyhoví velké většině zákazníků.
  • Helper X je vrcholný model řady, který schopnostmi při zpracování vážních dat uspokojí i nejnáročnějšího zákazníka.
  • Millenium 5 a Helper X sdílí shodný technický základ, takže lze váhy později upgradovat na vyšší model. Důkazem vysoké přesnosti vážení je možnost váhy Millenium 5 a Helper X úředně ověřit pro obchodní vážení (ES ověření je platné v celé Evropě).
  • Standardem u Millenium 5 a Helper X je barevný TFT displej v HD rozlišení, integrované rozhraní USB pro přenos dat do počítače, možnost on-line přenosu dat s přístupem přes webové rozhraní a další pokročilé funkce, které nejsou u konkurenčních výrobků obvyklé.
  • Návrat od dotykového displeje k robustní klávesnici a komunikaci v českém jazyce oceňují zákazníci preferující jednoduchou a rychlou obsluhu vah.

S dlouholetými zkušenostmi v oblasti vah a vážení jistě najdeme vhodné řešení i pro váš provoz.

Autor: Ing. Jan Vysloužil
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek