Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Hýbeme zemí 2004

Zveřejněno: 12. 11. 2004

Ve dnech 7. a 8. října proběhla v kamenolomu Olbramovice nedaleko Moravského Krumlova akce nazvaná »Hýbeme zemí« – společný podnik firem Terramet a MAN, spojený s otevřeným závodem terénních čtyřkolek a soutěží ve zručnosti obsluhy přítomných strojů. Proč zrovna tyto dvě firmy se rozhodly akci uspořádat a z jakého důvodu právě v olbramovickém lomu – to je první otázka, se kterou jsme se obrátili na zástupce jednoho z organizátorů: marketingového manažera společnosti Terramet Jana Vencla.



»Ve volbě ze strany společnosti MAN jistě rozhodovalo i to, že svými pražskými sídly jsme v podstatě sousedy. Navíc jde o evidentní oborově příbuzné spojení strojů, které na sebe v praxi logicky navazují. MAN pořádá své Kipper show, tedy přehlídky nákladních vozidel, určených především pro stavebnictví, systematicky po celém území naší republiky.


Tentokrát to vyšlo na jižní Moravu. My jsme společnou prezentaci i volbu regionu přivítali. Konkrétní místo bylo vybíráno pečlivě, přemýšleli jsme zpočátku o pískovně, ale všude hrozilo v případě silnějšího deště zabahnění. Proto byl nakonec vybrán kamenolom u Olbramovic.«


Jaké stroje jsou zde předváděny?
Terramet zde v první řadě předvádí ty nejtěžší stroje ze své nabídky: nakladač JCB 456ZX, pásové rypadlo JCB JS330, které je typickým představitelem těžebního stroje například pro výstavbu komunikací, těžbu písku, jílů atd., je tady dále naše vůbec nejtěžší kolové rypadlo JS200, také kolové rypadlo – nakladače JCB 3CX a 4CX SUPER se zvětšenou hloubkou kopání a zvětšenou přední lopatou. Máme zde ale také mikrorypadlo, nejmenší stroj, jaký dodáváme.
Asi polovina strojů je zapůjčena od našich zákazníků. To znamená, že již jsou v praktickém nasazení. Pracuje na nich jejich dosavadní obsluha, strojníci, kteří s nimi mají zkušenosti a mohou názorně předvést, že jde o mechanismy určené na práci a ne jenom na výstavu. MAN v Olbramovicích prezentuje přibližně 15 nákladních vozidel a souprav, některé z nich je zde opět možno vidět při práci, v součinnosti s našimi nakladači.


Pro koho je akce určena?
Pozvali jsme samozřejmě naše zákazníky, a to v co nejširším zastoupení. Zároveň jsme chtěli využít lokalizace jižní Moravy a pozvali i celou řadu místních potenciálních zájemců o naše stroje. Jde o jakýsi den otevřených dveří, které Terramet zatím pořádal pouze v Praze. Takže tradiční akci v tomto případě pouze pořádáme na pro nás zatím netradičním místě. Od organizačního spojení s firmou MAN očekáváme, že naše stroje uvidí i mnoho dalších lidí z oblasti dopravní mechanizace a nomenklatury strojů pro zemní práce.

Jaký rozdíl podle vás spočívá v prezentaci firmy na oborových veletrzích v porovnání s vašimi firemními akcemi, bereme-li v úvahu zájem klientů?
Veletrhů a výstav se účastníme, ale takovéto akce typu »dne otevřených dveří« nám připadají praktičtější a myslím, že jsou i zákazníky více oblíbené. Veletrh pro nás představuje spíše nevyhnutelnou tradici; ze strany oslovovaných zákazníků jsou ale podle našich průzkumů firemní dny hodnoceny výrazněji lépe. Všechny stroje zde vidí přímo v akci, můžou si všechno vyzkoušet, osahat si řízení, porovnávat uživatelsky s mechanismem, který má doma. Prezentaci stavíte na známých osvědčených typech strojů.


Přivezli jste ukázat také něco nového?
Takovým malým krokem mimo náš tradiční obor stavebních a zemních strojů je motorová off-road čtyřkolka od španělské firmy AUSA, u které právě zkoušíme potenciální zájem na našem trhu. Dvousedadlové terénní vozítko má vzadu praktický nákladový prostor a svým výkonem a jízdními parametry je optimální do těžkých terénů větších stavenišť nebo lomů. Pohání ho benzínový čtyřtaktní motor ROTAX BOMBARDIER o obsahu 400 cc a výkonu 21 kW. Zhruba půltunové auto uveze tolik, co samo váží a je schopno vyvinout rychlost 60 km/h.


Autor: Marcel Hrdý
Foto: Marcel Hrdý
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek