Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Horové rypadlo v kamenolomu Tetín. Specifika lomu vyžadují neobvyklé technické řešení

Zveřejněno: 16. 12. 2020

Od září 2020 se v provozu lomu Tetín, který je součástí soustavy vápencových jámových lomů v Českém krasu známé pod názvem Amerika, prohání rypadlo Volvo EC480E ve verzi front shovel. Pojďme se podívat na samotný bagr i na důvody, proč padla volba na horovou, čili otevírací lopatou.

Jedna z prvních nakládek v kamenolomu Tetín. V hlavních rolích TATRA JAMAL a Volvo EC480E.

Historie těžby vápence na území Českého krasu sahá do velmi vzdálené minulosti. V pražské architektuře se objevují vápence z Českého krasu již od 12. století. Vápence jsou však odedávna používány zejména pro výrobu vápna, které sloužilo nejen jako složka malty, ale také k mnoha dalším využitím průmyslového zpracování. Velký rozvoj lomařství však začíná po roce 1890. Je to způsobeno prudkým rozvojem cukrovarnictví, které využívá vápenec k saturaci řepy a zejména od konce 19. století intenzivně se rozvíjejícím železářstvím a zpracováním kovů, zde konkrétně v kladenských železárnách.

Známé vápencové lomy

Soustava vápencových jámových lomů v Českém krasu je známá pod názvem Amerika. Nejznámější jsou pravděpodobně lomy Velká Amerika, Malá Amerika, Mexiko či Kanada. V současnosti zde na bohatou historii těžby navazuje moderní těžební společnost LOMY MOŘINA spol. s r.o., těžící vápenec ve dvou aktivních provozech – Mořina (lom Čeřinka) a Tetín, s ročním objemem těžby přibližně 1,2 mil. tun suroviny. K tradičnímu využití vápence se v současnosti přidal ještě jeden velmi důležitý průmyslový segment a to je těžba vysokoprocentního vápence pro odsíření uhelných elektráren společnosti ČEZ. Toto průmyslové využití vysokoprocentního vápence dnes představuje přibližně 90% využití zde vytěžené suroviny a společnost LOMY MOŘINA se tak stávají významným hráčem na poli ochrany životního prostředí z pohledu nejen České republiky, ale i z pohledu globálního, celoevropského. Kvalitní vápence dodává společnost kromě toho také do průmyslu cukrovarnického a chemického, kamenivo pak do stavebnictví.

Lom Velká Amerika vytváří impozantní kaňon a je vyhledávaným turistickým místem. Byly zde natáčeny české filmy, např. Cesta na jihozápad (1989), Limonádový Joe, Malá mořská víla, Micimutr a další. (foto Pavel Koběrský, zdroj Wikipedia)
Lom Velká Amerika vytváří impozantní kaňon a je vyhledávaným turistickým místem. Byly zde natáčeny české filmy, např. Cesta na jihozápad (1989), Limonádový Joe, Malá mořská víla, Micimutr a další. (foto Pavel Koběrský, zdroj Wikipedia)

Jedním ze dvou aktivních lomů je lom Tetín, který je otevřen v pěti těžebních etážích a surovina zde těžená obsahuje vápence chemické, i vápence vhodné pouze jako stavební kamenivo. Mechanizace těžby ve společnosti LOMY MOŘINA musí splňovat přísné požadavky ekologie, bezpečnosti práce, finanční i technologické efektivity a spolehlivosti. S ohledem na tyto faktory je zvolena i technika pro těžbu suroviny v LOMECH MOŘINA. Specifika lomu Tetín však vyžadují i specifické technické řešení pro těžbu.

Horová, otevírací lopata nového Volva je nepřehlédnutelná a umožňuje obsluze manipulovat s nadrozměrnými kusy kamene při zachování manévrovatelnosti na malém pracovním prostoru.
Horová, otevírací lopata nového Volva je nepřehlédnutelná a umožňuje obsluze manipulovat s nadrozměrnými kusy kamene při zachování manévrovatelnosti na malém pracovním prostoru.

Rypadlo Volvo EC480E s čelní nakládací lopatou

V rámci procesu modernizace těžební techniky bylo do lomu Tetín pořízeno nové těžební rypadlo. Pro těžbu suroviny bylo zvolené 50tunové rypadlo Volvo EC480E v provedení front shovel, tedy s horovou, otevírací lopatou.

Toto technické provedení přesně vyhovuje specifikám těžby lomu Tetín, kde je potřeba manipulovat s nadrozměrnými kusy kamene při zachování manévrovatelnosti na malém pracovním prostoru úzkých etáží,” říká jednatel společnosti Ing. Radim Lex adoplňuje: „Kombinaci náročných požadavků – objem otevírací horové skalní lopaty 2,4 m³, pracovního komfortu, provozní spolehlivosti, bezpečnosti, spolehlivého servisu a efektivního provozu rypadla nenabízí mnoho dodavatelů; na základě splnění všech uvedených požadavků a dobré zkušenosti s jiným typem nakládacího mechanizmu od tradičního výrobce těžební techniky společnosti Volvo Construction Equipment, jsme zvolili rypadlo Volvo EC480E s horovou lopatou.

Volvo EC480E – technické parametry
Volvo EC480E – technické parametry

EC480E je poháněn korporátním motorem Volvo D13J, všechny servisní a ošetřovací místa jsou uzpůsobena pro snadný a bezpečný přístup. Pracovním jádrem stroje je efektivně regulovaný hydraulický systém dokonale sladěný s charakteristikou motoru, komponenty pásového podvozku jsou zesíleny pro skalní provoz, automatická regenerace systému čistění výfukových plynů probíhá bez přerušení provozu, nebo snížení výkonu. 8palcový LCD monitor velmi přehledně poskytuje informace o všech klíčových parametrech stroje a současně umožňuje komfortní vstup do uživatelského menu ke změně požadovaných parametrů, nebo pracovních nastavení.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: Ascendum Stavební stroje Czech

1) Čerpáno z wikipedie a podkladů Volvo.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek