Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Historie, součastnost a perspektivy recyklace stavebních odpadů

Zveřejněno: 2. 7. 2005

Recyklovat stavební odpad se v ČR začalo počátkem 90. let minulého století. Z původního ekologického nadšení pár jedinců se postupem let stal stavební obor, který přináší nejen zlepšení životního prostředí, ale také možnost zajímavých podnikatelských aktivit. Dalo by se říci, že peníze leží na smetišti.

Ještě nedávno se většina demolic prováděla hlavně pomocí trhacích prací. Trhací práce rychle zlikvidují objekt, ale proces odklízení demolice je zdlouhavý a navíc je tento způsob nepoužitelný v městské zástavbě. Teprve poměrně nové technologie hydraulických nůžek či kladiv přinesly zvýšení efektivnosti, ale také šetrnosti k životnímu prostředí.

Mobilní pásový čelisťový drtič při recyklaci stavebních odpadů

Při demolicích jsou investor a inženýrská firma postaveni před problém, kam se stavebním odpadem jako jsou betony, železobetony, asfaltové živice, cihly, dřevo, betonové železniční pražce, panely, měděné i hliníkové kabely, umělé hmoty a ostatní příměsi. Obvyklé řešení bylo stavební odpad vyvézt na skládku a následně dovézt stavební materiál. Tomuto postupu je bohužel nakloněna i současná legislativa, která nepodporuje recyklace pomocí zvýšených daní a sazeb pro skládkování tak, jak je to běžné v zemích Evropské unie (EU).

Například v zemích EU je minimum stavebního odpadu, který by se nerecykloval k dalšímu použití. Většímu rozvoji recyklování stavebního odpadu v ČR brání také neochota některých architektů využívat tyto materiály,protože na ně nejsou navyklí. Proto se dnes setkáváme s recyklací stavebního odpadu a používáním kvalitního recyklátu především u zahraničních investorů, kteří tuto technologii znají ze svého domácího prostředí.

Mobilní odrazový drtič HARTL POWERCRUSHER PC 13751

Dobrým příkladem recyklace stavebního odpadu je demolice části jiřické věznice. Stará železobetonová budova je nejdříve rozstříhána na kusy o velikosti 800 x 600 x 600 mm. Takto vzniklý stavební odpad je na místě recyklován mobilním pásovým čelisťovým drtičem HARTL POWERCRUSHER PC1265J s výkonem cca 150 t/h. Zmíněný stavební odpad je nakládán bagrem do násypky o objemu 5 m3. Po naložení materiálu do násypky drtiče je materiál o zmíněné kusovitosti dopravován vibračním podavačem do vlastního jednovzpěrného drtiče s unikátním a osvědčeným systémem Quattro.

Tím je dosaženo výborného tvarového indexu recyklátu. Již před vstupem do mlýna je možnost materiál předtřídit a volitelně vynést bokem či na začátek vynášecího pásu drtiče. Magnetický separátor odtřídí kovové nečistoty. Výsledný recyklát se vynáší vynášecím pásem k dalšímu použití. Následně může být recyklát roztříděn na pásovém třídiči na tři nebo čtyři vhodné frakce. Další možností je mísení recyklátu do betonů či asfaltů. Mobilní betonárka či obalovna přepravená na místo výstavby připraví potřebné směsi k nové výstavbě. Tím se umožňuje šetřit nejen náklady, ale navíc i naše životní prostředí.

Demolice panolového domu

Letošní největší stavební veletrh

CONEXPO v Las Vegas ukázal nové trendy ve vývoji strojů pro recyklaci stavebních odpadů:

• Snižování provozních nákladů recyklačních linek.
• Zvyšování flexibility universálnosti strojů pro recyklaci.
• Zvyšování výkonu při současném snížení trasportních rozměrů a snížení hmotnosti.

Příkladem dobré vize je nový HARTL POVERCRUSHER PC1375I, který zachycuje nové trendy v oblasti mobilních drtičů. Regulace rotorových otáček odrazového drtiče umožňuje optimalizovat proces drcení a snížit na minimum opořebování drtících kladiv a vyložení mlýna při součastném zvýšení výkonu. Dopravník pod násypkou umožňuje ihned změnit směr toku předtříděného materiálu pomocí přepnutí páky na hydraulickém ovládání, optimalizovat proces drcení, snížit na minimum opořebování drtících kladiv a vyložení mlýna při součastném zvýšení výkonu.

Autor: Jiří Doubravský
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek