Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

FINLAY CZ – Flip Flow SPALECK, několik příkladů z praxe!

Zveřejněno: 18. 10. 2017

Spolupráce společnosti TEREX|FINLAY a SPALECK si již stačila vybudovat zasloužené renomé na celosvětovém trhu a Česko není výjimkou. Nyní se zaměříme se na unikátní technologii Flip Flow.

FINLAY 693+ SPALECK třídí drcený říční štěrk

Aktuálně v ČR pracuje ke spokojenosti svých majitelů celkem 5 kusů mobilního hrubotřídiče FINLAY 883 SPALECK. Jak potvrzují praktické zkušenosti z provozu, hlavní výhodou technologie Flip Flow není špičkový výkon, ale neochvějná vytrvalost konstantního výkonu bez prostojů nutných na čištění sítových ploch, jak to znáte z provozu klasických vibračních třídičů, bez ohledu na značku výrobce. Jestliže FINLAY 883 SPALECK vychází koncepčně z hrubotřídiče FINLAY 883, tak i spektrum jeho využití této koncepci odpovídá. Spodní sítová plocha nabízí technologii Flip Flow v celkové délce 4,8 m. Různá provedení horní sítové plochy potom umožňují přizpůsobit se aktuální surovině tak, aby i spodní Flip Flow plocha mohla pracovat optimálně. Právě provedení horní plochy může efektivitě dost výrazně napomoci. Někdy postačí drátěné síto, které se osvědčilo třeba na uhlí, někdy je třeba použít patentovaný 3-D rošt, ideální při zpracování průmyslových, komunálních anebo stavebních odpadů. Mimochodem, výhodou 3-D roštu je jeho unikátní schopnost separovat delší kusy suroviny, jako jsou kusy dřeva, dráty, trubky, plastové lahve apod. a přitom se prakticky nezanáší. Absolutní novinkou je gumové provedení 3-D roštu, které samočistící efekt ještě zvyšuje. Pokud se zpracovává lepivý materiál, jako je vlhká zemina, komposty atd. je vhodné použití gumových sít anebo, pokud vstupní kusovitost nepřesahuje 100 mm, Flip Flow sekce pro horní sítovou plochu. Flip Flow sekce jsou naprosto unikátní svou schopností „připravit” materiál pro další zpracování a výrazně zvyšují efektivitu celého systému.

3-D rošt v gumovém provedení
3-D rošt v gumovém provedení

Příklady zkoušek z praxe při standardních podmínkách

Konkrétním příkladem může posloužit nedávná zkouška velmi lepivého materiálu, kde na klasických vibračních třídičích lze za optimálních podmínek dosahovat hranice třídění 16 mm a při zhoršených (která jsou vlastně standardní) okolo 20 mm.

Na přání partnera byla provedena provozní zkouška schopnosti technologie Flip Flow třídit na hranici 8 mm (použitá síta s okem 8 × 35 mm). Technologie Flip Flow prokázala své unikátní schopnosti a v této zkoušce obstála se ctí. Původní skeptický výraz byl nahrazen spokojeným úsměvem, protože právě díky unikátním schopnostem technologie Flip Flow se našemu partnerovi otevírají zcela nové možnosti řešení konkrétní problematiky. Nutno podotknout, že na třídiči FINLAY 883 SPALECK nebyly prováděny žádné speciální úpravy a zkouška proběhla na naprosto standardním stroji za standardních (venkovních) podmínek. O jak náročnou zkoušku se jednalo se můžete přesvědčit na fotografiích. Dalším praktickým příkladem může posloužit dlouhodobé využití této technologie při třídění uhlí ze vstupní suroviny 0/40 mm na výsledné frakce 0/6 mm, 6/22 mm a +22 mm. Bez ohledu na počasí, vstupní vlhkost nebo klimatické podmínky, technologie zajišťují konstantní výkon a hlavně výstupní kvalitu bez nároků na čištění!

FINLAY 693+ SPALECK – horní síťová plocha
FINLAY 693+ SPALECK – horní síťová plocha

A co schopnost třídění jemných frakcí?

Stále častěji jsme dotazováni na schopnosti třídění jemných frakcí jako jsou 0/2 mm, 2/4 mm anebo 0/4 mm, případně 4/8 mm. Pro tuhle aplikaci hrubotřídič FINLAY 883 SPALECK není stvořen, ale můžeme vás ujistit, že jeho větší sestra FINLAY 693+ SPALECK s rozměrem třídicí plochy 6,1 × 1,5 m a s oběma třídicími plochami s technologií Flip Flow si s tímto problémem umí poradit tak, jak to nedokáže žádný jiný třídič bez ohledu na značku. FINLAY 693+ SPALECK se využívá právě tam, kde je požadavek na jemné třídění bez prostojů na čištění, kde je vyžadován trvalý provozní výkon a trvalá kvalita výsledných frakcí. Pro zajištění takového náročného výsledku nabízí FINLAY 693+ SPALECK dvě sítové plochy, kde každá z nich představuje 18 sítových segmentů. Rozměr třídicí plochy 6,1 × 1,5 m v kombinaci s agresivním nastavením je zárukou trvalých výsledků. Aktuálně bylo zákazníkům po celém světě dodáno okolo 20-ti těchto unikátních třídičů a jejich nasazení je velmi podobné.

Flip Flow 8 mm v akci
Flip Flow 8 mm v akci

Příklady ze zahraničí

Například v Německu je třídič využíván ke třídění drceného kameniva s přísnými požadavky na výstupní frakce 0/2 mm, 2/7 mm a 7/15 mm. Trvalý výkon stroje při zajištění perfektní kvality je 80–100 t/hod a to nevyžaduje dalšího komentáře. Poměrně populární aplikace ve Velké Británii je jemné třídění strusky na hranici 3 mm, kde se výkon stroje pohybuje v rozmezí 80–140 t/hod. Technologie Flip Flow od společnosti SPALECK neumí dělat zázraky, ale nebudete jistě první, koho opravdu překvapí. Pokud řešíte podobné problémy, neváhejte nás kontaktovat. Přímo se nabízí otázka pořízení této unikátní technologie za podpory některého z dotačních titulů. Jsme připraveni Vám nabídnout kompletní servis.

Dalo by se pokračovat i o dalších našich novinkách, kterých je opravdu dost, ale dnešní prostor je vyčerpán... tak zase příště.

Autor: Ing. Tomáš Novák
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek