Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Experti na odpady s rysem ve znaku. Po úspěšném prototypu přišla čtveřice sériových strojů

Zveřejněno: 18. 11. 2019

Zbrusu nové modely nesou označení Waste Expert a vychází z aktuálních teleskopických manipulátorů, konkrétně z TL35.70, TL34.65HF, TL38.70HF a TL43.80HF. Teleskopické manipulátory pohánějí Stage IV motory Bobcat o výkonu 74,5 nebo 97 kW (100 nebo 130 koní), stroje nabízí nosnosti od 3,4 do 4,3 tuny a výšky zdvihu od 6,5 do 8 m.

Bobcat v nové modelové úpravě Waste Expert nabízí čtyři modely teleskopických manipulátorů – TL35.70, TL34.65HF, TL38.70HF a TL43.80HF

Podobně jako všechny naše stroje jsou nové teleskopické manipulátory Waste Expert vyrobeny pro nejnáročnější úkoly. Zároveň stále zůstávají obratné a všestranné, což praktické nasazení vyžaduje. U modelů HF je velmi robustní stroj zkombinován se schopností vysokého průtoku pro nepřekonatelnou produktivitu při nakládání a zvedání.”, říká k novým strojům Olivier Traccucci, produktový manažer pro teleskopické manipulátory Bobcat. „Manipulátory mají nejodolnější konstrukci na trhu, vysokou nosnost, účinné systémy chlazení, nízké těžiště a dlouhý rozvor ke zlepšení stability. Proto jsou Waste Experty ideální právě pro zpracování odpadů a recyklaci.”, dodává Traccucci.

Nové stroje Waste Expert jsou osazeny nápravami Dana Spicer pro vysoké zatížení a vybaveny dodatečnými mají obdélníkový svařený rám, který umožňuje dosažení vysoké světlé výšky, kdy spodní deska po celé délce chrání klíčové součásti. Oproti „běžným” modelům dostaly manipulátory dodatečné vybavení pro práci v náročných podmínkách:

  • ochrannou mřížku pro čelní sklo a střechu,
  • pracovní ochrany silničních světlometů,
  • dodatečné ochrany palivových a olejových nádrží,
  • ochrany vnitřních částí výložníku proti prachu,
  • ochrany zdvihových válců,
  • ovládání FNR (Forward-Neutral-Reverse) na joysticku a páce volantu,
  • automatický měnič směru chodu ventilátoru,
  • hasicí přístroj,
  • záložní indikace zpětného chodu.
Tab.: Stručné technické údaje manipulátorů Bobcat Waste Expert
Tab.: Stručné technické údaje manipulátorů Bobcat Waste Expert

Pro bezpečnost obsluhy a okolí stroje je klíčová také viditelnost z kabiny. U strojů Waste Expert je komplexní panoramatická viditelnost zajišťována asymetrickou kabinou s ochranou ROPS/FOPS úrovně 2 a bezsloupkovým zadním oknem.

Teleskopické manipulátory nabízejí účinné, jednoduché a bezpečné ovládání s intuitivní, variabilní převodovkou a automatickou parkovací brzdou pro lepší bezpečnost a pohodlí obsluhy. Pracovní režimy nakládání a manipulace jsou standardem, stejně jako režim ECO, který zajišťuje optimální výkon hydrauliky bez využívání plného výkonu motoru, nastavení hlavních funkcí stroje k dosažení rovnováhy mezi maximálním výkonem a nejlepším poměrem výkonu / spotřeby paliva.

Hlavní předností strojů je samozřejmě teleskopický výložník, který poskytuje vynikající dosah a schopnost ovládat řadu příslušenství, čímž se zlepšuje dosah a flexibilita. To umožňuje použití strojů pro řadu různých úloh na pracovištích, od překladišť po MRF (Material Recovery Facility). Schopnost přenášet, zvedat a pokládat materiály, například balíky nebo sypký materiál či nakládat přívěsy s vysokými bočnicemi a násypkami, nabízí skutečné výhody pro řadu různých sektorů zpracování odpadů a recyklace.

Vysoký výkon

Technologie průtoku HF nabízí vynikající hydraulické schopnosti a výkon se špičkovými čerpadly s čidlem zatížení a průtokem 190 l/min a rozdělovačem se sdílením toku. To umožňuje obsluze pracovat s významně nižšími otáčkami, šetřit palivo a využívat výhod významně kratších pracovních cyklů. Aby nedocházelo ke zbytečnému zahřívání oleje a ztrátám výkonu, čerpadlo s čidlem zatížení dodává olej pouze v případě, že je požadován výkon hydrauliky.

Obutí do podmínek, kde hrozí defekty

Pro různé typy povrchů nacházejících se na skládkách a třídírnách je k dispozici několik typů obutí:

  • Ocelí zesílené pneumatiky Michelin 460/70R24 BIBLOAD s diamantovým vzorem, které poskytují lepší odolnost před opotřebením a poškozením.
  • Speciální ocelí zesílená pneumatiky Nokian 480/65R24 Tri Steel jsou ideální pro manipulaci s odpadem v recyklačních zařízeních a v ostatních průmyslových použitích vyžadujících vylepšenou odolnost proti proražení.
  • Třetí alternativní pneumatikou představuje nový model Camso TLH 792S 13 R24. Jedná se o pevnou pneumatiku do extrémních podmínek s optimalizovanou stabilitou, odolností a pohodlím – zajišťující provoz bez obav z proražení a vynikající trakci. Při použití této pneumatiky mají stroje maximální rychlost jízdy 15 km/h.
Autor: Pavel Svoboda
Foto: Bobcat
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Den s legendárními pavouky. Fanoušci kráčivých bagrů si dali sraz na Dnech Menzi Muck

Zveřejněno 21.10. Kráčivé bagry, nebo chcete-li pavouci, jsou v kategorii stavebních strojů raritou. Ačkoliv se dají využívat i na klasické zemní práce, nejlépe se tyto stroje cítí na prudkých svazích, v členitém terénu nebo třeba při odbahňování rybníků. Po delší… celý příspěvek

JCB DEMO DAY 2024: Rekordní divácká účast, řada novinek a čtyři desítky strojů

Zveřejněno 18.10. Vrcholem letošního kalendáře s předváděčkami výrobců a dealerů byla akce JCB DEMO DAY 2024, která proběhla 20. září v lomu Chomutovice u Popoviček. V jedné z vrchních etáží kamenolomu čekala na návštěvníky parádní show, přičemž hlavní roli sehrály… celý příspěvek

Otestovali jsme dva bestsellery CASE a revoluční dozerovací radlici

Zveřejněno 16.10. Na sklonku letošního srpna jsme přijali pozvání do AGROTEC DEMO Arény v Hustopečích, testovacího polygonu, využívaného společnosti AGROTEC Plus. Ta v České republice prodává a servisuje stavební stroje CASE. Důvodem naší návštěvy bylo vyzkoušet si… celý příspěvek