Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Experti na odpady s rysem ve znaku. Po úspěšném prototypu přišla čtveřice sériových strojů

Zveřejněno: 18. 11. 2019

Zbrusu nové modely nesou označení Waste Expert a vychází z aktuálních teleskopických manipulátorů, konkrétně z TL35.70, TL34.65HF, TL38.70HF a TL43.80HF. Teleskopické manipulátory pohánějí Stage IV motory Bobcat o výkonu 74,5 nebo 97 kW (100 nebo 130 koní), stroje nabízí nosnosti od 3,4 do 4,3 tuny a výšky zdvihu od 6,5 do 8 m.

Bobcat v nové modelové úpravě Waste Expert nabízí čtyři modely teleskopických manipulátorů – TL35.70, TL34.65HF, TL38.70HF a TL43.80HF

Podobně jako všechny naše stroje jsou nové teleskopické manipulátory Waste Expert vyrobeny pro nejnáročnější úkoly. Zároveň stále zůstávají obratné a všestranné, což praktické nasazení vyžaduje. U modelů HF je velmi robustní stroj zkombinován se schopností vysokého průtoku pro nepřekonatelnou produktivitu při nakládání a zvedání.”, říká k novým strojům Olivier Traccucci, produktový manažer pro teleskopické manipulátory Bobcat. „Manipulátory mají nejodolnější konstrukci na trhu, vysokou nosnost, účinné systémy chlazení, nízké těžiště a dlouhý rozvor ke zlepšení stability. Proto jsou Waste Experty ideální právě pro zpracování odpadů a recyklaci.”, dodává Traccucci.

Nové stroje Waste Expert jsou osazeny nápravami Dana Spicer pro vysoké zatížení a vybaveny dodatečnými mají obdélníkový svařený rám, který umožňuje dosažení vysoké světlé výšky, kdy spodní deska po celé délce chrání klíčové součásti. Oproti „běžným” modelům dostaly manipulátory dodatečné vybavení pro práci v náročných podmínkách:

  • ochrannou mřížku pro čelní sklo a střechu,
  • pracovní ochrany silničních světlometů,
  • dodatečné ochrany palivových a olejových nádrží,
  • ochrany vnitřních částí výložníku proti prachu,
  • ochrany zdvihových válců,
  • ovládání FNR (Forward-Neutral-Reverse) na joysticku a páce volantu,
  • automatický měnič směru chodu ventilátoru,
  • hasicí přístroj,
  • záložní indikace zpětného chodu.
Tab.: Stručné technické údaje manipulátorů Bobcat Waste Expert
Tab.: Stručné technické údaje manipulátorů Bobcat Waste Expert

Pro bezpečnost obsluhy a okolí stroje je klíčová také viditelnost z kabiny. U strojů Waste Expert je komplexní panoramatická viditelnost zajišťována asymetrickou kabinou s ochranou ROPS/FOPS úrovně 2 a bezsloupkovým zadním oknem.

Teleskopické manipulátory nabízejí účinné, jednoduché a bezpečné ovládání s intuitivní, variabilní převodovkou a automatickou parkovací brzdou pro lepší bezpečnost a pohodlí obsluhy. Pracovní režimy nakládání a manipulace jsou standardem, stejně jako režim ECO, který zajišťuje optimální výkon hydrauliky bez využívání plného výkonu motoru, nastavení hlavních funkcí stroje k dosažení rovnováhy mezi maximálním výkonem a nejlepším poměrem výkonu / spotřeby paliva.

Hlavní předností strojů je samozřejmě teleskopický výložník, který poskytuje vynikající dosah a schopnost ovládat řadu příslušenství, čímž se zlepšuje dosah a flexibilita. To umožňuje použití strojů pro řadu různých úloh na pracovištích, od překladišť po MRF (Material Recovery Facility). Schopnost přenášet, zvedat a pokládat materiály, například balíky nebo sypký materiál či nakládat přívěsy s vysokými bočnicemi a násypkami, nabízí skutečné výhody pro řadu různých sektorů zpracování odpadů a recyklace.

Vysoký výkon

Technologie průtoku HF nabízí vynikající hydraulické schopnosti a výkon se špičkovými čerpadly s čidlem zatížení a průtokem 190 l/min a rozdělovačem se sdílením toku. To umožňuje obsluze pracovat s významně nižšími otáčkami, šetřit palivo a využívat výhod významně kratších pracovních cyklů. Aby nedocházelo ke zbytečnému zahřívání oleje a ztrátám výkonu, čerpadlo s čidlem zatížení dodává olej pouze v případě, že je požadován výkon hydrauliky.

Obutí do podmínek, kde hrozí defekty

Pro různé typy povrchů nacházejících se na skládkách a třídírnách je k dispozici několik typů obutí:

  • Ocelí zesílené pneumatiky Michelin 460/70R24 BIBLOAD s diamantovým vzorem, které poskytují lepší odolnost před opotřebením a poškozením.
  • Speciální ocelí zesílená pneumatiky Nokian 480/65R24 Tri Steel jsou ideální pro manipulaci s odpadem v recyklačních zařízeních a v ostatních průmyslových použitích vyžadujících vylepšenou odolnost proti proražení.
  • Třetí alternativní pneumatikou představuje nový model Camso TLH 792S 13 R24. Jedná se o pevnou pneumatiku do extrémních podmínek s optimalizovanou stabilitou, odolností a pohodlím – zajišťující provoz bez obav z proražení a vynikající trakci. Při použití této pneumatiky mají stroje maximální rychlost jízdy 15 km/h.
Autor: Pavel Svoboda
Foto: Bobcat
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek