Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Eurogreen CZ rozšiřuje nabídku užitkových elektromobilů

Zveřejněno: 26. 8. 2017

Terénní elektrická pracovní vozidla GEM od společnosti Polaris Industries Inc. nově rozšířila nabídku společnosti Eurogreen CZ. V ní tak od letoška kromě automobilů Goupil nalezneme též modely GEM eM 1400 a GEM e2/e4/e6.

Mimo vlastního dovozu zajišťuje Eurogreen CZ samozřejmě též autorizovaný servis a prodej náhradních dílů. Nově však díky rozšíření sortimentu o další vozy Polaris WT nabízí ucelenou řadu užitkových elektromobilů, které najdou nejrůznější využití od práce na farmě, přepravy osob, průmyslové přepravy, přepravní a rozvážkové služby po komunální potřeby. Všechna vozidla jsou vybavena inteligentní nabíječkou 220V/16A.

Polaris Industries

Společnost Polaris Industries Inc., sídlící v Minesotě (USA), vznikla v roce 1994 jako nástupce Polaris Industries Partners LP. Zabývá se návrhem, vývojem a výrobou off-road vozidel, terénních čtyřkolek, sněžných skůtrů, motocyklů a jiných speciálních vozidel. Její výrobky, náhradní díly a další související produkty jsou prodávány prostřednictvím prodejců a distributorů, kteří se nacházejí ve Spojených státech, Kanadě, Evropě, Austrálii, v Mexiku a v dalších zemích. Dceřiná společnost Polaris WT pak nabízí ryze elektrické verze. V České republice zajišťuje import a servis již zmíněná společnost Eurogreen CZ.

Elektromobily Polaris® jsou navrženy tak, aby zajistily maximální jízdní vlastnosti a dlouhou životnost. Oproti golfovým vozíkům poskytují posádce více komfortu a lepší bezpečnost. V porovnání s dodávkami a nákladními automobily jsou zase lépe ovladatelné s nižšími provozními náklady. Pracovní vozy a vozy pro přepravu osob jsou vyráběny v USA (GEM) případně ve Francii (Goupil).

Elektromobily GEM®

Elektromobil GEM eM 1400 je jedinečné pracovní vozidlo. Jeho nízké provozní náklady, společně s tichou a hladkou jízdou, ho předurčují pro přepravu nákladu a osob. Vůz je také vhodný pro přepravu po nezpevněných cestách, vyniká skvěle zpracovaným podvozkem a nastavitelnými tlumiči.

GEM e2/e4/e6 je určen především pro přepravu lidí po areálech, zařízeních nebo městských čtvrtích. Díky prostornému interiéru a intuitivní ergonomie poskytuje jak cestujícím, tak i řidiči dokonalý komfort. Otevřené provedení vozu zase usnadňuje nastupování a vystupování. Všechna sedadla u vozidel GEM e2/e4/e6 jsou otočená dopředu, což zvyšuje bezpečnost osob při přepravě. Stejně jako GEM eM 1400 nabízí ve své třídě i modely GEM e2/e4/e6 nevídaný komfort podvozku.

Vozy Goupil

Vozidla Goupil pochází z továrny ve Francii, která se vývojem a výrobou užitkových elektromobilů zabývá již od roku 1996. Po akvizici společností Polaris Industries Inc. a dále akvizici největšího konkurenta Aixam Mega S.A.S., dochází postupně k využití Know-how a sloučení obou značek. Dnes nabízená modelová řada nese značku Goupil. O „megách” jsme již v minulosti psali v článcích Malý elektricky poháněný nákladní automobil MEGA E-Worker [1] a Užitkový elektromobil MEGA e-Worker v praxi [2].

Ideální pro převoz osob a materiálu

Model Goupil G1 je elektrický plošinový vozík s možností přepravy až 4 osob a s nosností 1 t. Díky motoru s výkonem 5,4 kW (krátkodobě 12,2 kW) za něho lze navíc zapřáhnout vozík o hmotnosti dalších 2,5 t. Tento model najde uplatnění v průmyslových halách ale také v nejrůznějších uzavřených areálech a logistických centrech.

Užitkový vůz Goupil G4

Vůz Goupil G4 je nástupce užitkového elektromobilu MEGA e-Worker, o kterém jsme v minulosti psali v [1] a [2]. Nejedná se však o vůz totožný. Veškeré klíčové komponenty automobilu totiž byly s důrazem na kvalitu, odolnost a komfort zcela přepracovány. Nový ocelový rám podvozku je bezkonkurenčně modulární a zároveň odolný vůči jakékoliv deformaci. Pojezdové ústrojí zaručuje komfort a dokonalou stabilitu, dokonce i při maximálním zatížení. Inovované je též řídicí ústrojí a brzdy. Řízení okamžitě a přesně reaguje na jednání řidiče. Bez nadsázky tak lze říci, že model Goupil G4 poskytuje ojedinělý zážitek z jízdy v užitkovém vozu v dané kategorii.

„Gé čtyřka” se, podobně jako mega, díky modulárnímu vybavení přizpůsobí každému komerčnímu odvětví. Vůz lze využívat pro svoz komunálního nebo biologického odpadu, údržbu parků a zahrad, údržbu budov, doručovací služby, atd. Zkrátka elektrický pohon je ideálně přizpůsobený pro využití, při kterém dochází k častému zastavování a rozjíždění.

Užitečné zatížení zůstává na 1 200 kg, dojezd je vyšší a dosahuje až 130 km. Za automobil může být navíc zapřažen vozík o hmotnosti 750 kg (nebržděný) resp. 1 000 kg (bržděný). Perfektní je kabina s velkou prosklenou plochou (průhled dozadu, pohled na stezky pro pěší), která poskytuje dostatek komfortu a zároveň dobrý výhled. Tichý a bezpečný chod přímo vybízí používat vůz v centrech měst nebo v uzavřených areálech (rezortech, průmyslových oblastech, ...).

Plný výkon motoru, činící 10 kW, je, jak je u elektromobilů zvykem, k dispozici v celém rozsahu otáček. Volit lze ze tří typů olověných baterií (8,6 kWh, 11,5 kWh a 15,4 kWh) a dvou verzí lithiových (7,2 kWh a 12 kWh).

Silnější Goupil G5

Goupil G5 Lithium je od základních generických modelů až po zakázkové konfigurace užitkový vůz, který se přizpůsobí celé řadě každodenních úkolů. Vůz má obdobné vlastnosti jako model G4 je ale osazen silnějším motorem a bateriemi s dojezdem až 200 km a maximální rychlostí 70 km/h. Je vhodný pro přepravní společnosti, rozvoz zboží. Své uplatnění najde také při svozu odpadu (nástavba s lisem a zdvihem), přepravě materiálu a v dalších odvětví komunálních služeb.

Více informací na níže uvedených kontaktech.

Literatura:

[1] Malý elektricky poháněný nákladní automobil MEGA E-Worker, www.stavebni-technika.cz

[2] Užitkový elektromobil MEGA e-Worker v praxi, www.stavebni-technika.cz

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek