Dnes je 10.5. – svátek slaví Blažena

Editorial 2-09

Zveřejněno: 28. 4. 2009

Vážení a milí čtenáři,

paní zima je, alespoň v nížinách, již u konce se svými silami. Z většiny silnic zde zmizel sníh, a tak se objevila i řada děr a výmolů, které po zimě zůstaly. Je jasné, že cestáři a tím i stavební stroje budou opravdu mít co opravovat, pokud budou chtít dát silnice do pořádku. Nutno je i rozjet stavby nových dálnic, budovat mosty, tunely, stavět nové domy a starší opravovovat.

Co se týče práce, tak té tu je jak pro lidi, tak i pro stavební stroje dost a dost. Horší to však je s chutí mnoha lidí pracovat a s penězi, které jaksi na nutné projekty zmizely...

Ptáte se kam? Jak víme, banky už dávno nejsou majetkem České republiky či jejich občanů a tak se stalo, že u nás sice ekonomika ještě do roku 2008 jen a jen kvetla, banky vydělávaly, ale peníze tu nezůstávaly. Většinou pěkně a rychle plynuly směrem na západ, kam by- ly banky našimi skvělými politiky prodány. Teď nemají v ČR na úvěry. A tím tzv. Západ strhává naši zemi do krize, kterou sám způsobil.

Prodejnost, hloupost, krátkozrakost a nedůvěra v sama sebe, to jsou vždy ty nejnebezpečnější zbraně. Vždy a všude. A pokud bychom se alespoň trochu chtěli poučit z dějin, tak stačí vzpomenout na tragické výročí – 15. března tomu bylo právě 70 let, kdy byl nacistickým Německem naše země okleštěna a několik měsíců na to zcela zabrána. Zbytek Evropy jen přihlížel, jak bylo vyspělé Československo obětováno Francií a Velkou Británií. Obě země se nebyly schopny zaručit ani za 1. republiku, ani za okleštěné Česko–Slovensko, přestože se tak zavázaly. Ukázalo se, že jim o naši zemi nikdy moc nešlo. A nyní si troufám tvrdit, že ani teď jim o naši zemi moc nejde.

Plyne z toho, že je nutno se spoléhat především na sebe, věřit ve vlastní schopnosti a zdravý selský rozum. A samozřejmě být také schopen táhnou za jeden provaz – v rodině i v práci.

Éra obrovských globalizovaných firem možná pomalu končí, i když jejich setrvačnost může být dlouhá. Jejich manažeři se zajímají jen o osmimístné odměny a majitelé – akcionáři o co nejvyšší zisk, který obratem projedí nebo ztratí v nesmyslných obchodech. Rezervy pro horší časy je nezajímají, protože stát nezodpovědnost a hrabivost manažerů a akcionářů dorovná injekcemi peněz, které vlastně ani nemá.

Myslím si, že to tak nemůže fungovat věčně a jednou už nezabere ani extrémně koňská injekce. Pracující lid, který nese vinu na dnešní krizi tím, že bezmezně věří ve stálost a jistoty extra velkých podniků, by asi neměl na tento okamžik jen trpně čekat. Než lenivět v jistotách a odborářském odboji bych raději doporučila včas se porozhlédnout po firmách, které mají zdravé, tvůrčí a starostlivé majitele i manažery, nebo se udělat takzvaně pro sebe.

Helena Hejhálková

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové japonské stroje… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek